Wihurin 5 – Helmi Kekkonen

kirjailija

Lokakuussa yli 400 tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan harjoittajaa sai apurahan, mutta mitä tapahtuu myönnön jälkeen? Keväällä 2018 heistä viisi avaa meille elämänsä ja työnsä. Annamme mukaan kertakäyttökamerat, vapaan sanan ja rutkasti rohkeutta. Tässä sarjassa emme keskity lopputulokseen, vaan prosessiin.

Ote työpäiväkirjasta
Julkaistu tiistaina 2. tammikuuta 2018

Elokuussa 2016 olen aamulenkillä Hietaniemen rannassa. Jostain, kuten aina, mieleeni tulee kuva. Pysähdyn, keskityn. Keski-ikäinen nainen lähes peilityynen meren rannalla, aikaisin aamulla, odottamassa jotain. Hänen nimensä on Helena Aalto ja hänellä on vaaleat hiukset ja harmaat silmät. Haluan tietää hänestä kaiken. Ajattelen, että ainakin voisin kokeilla, pienten hetkien sijaan kertoa yhden kokonaisen elämän, alusta loppuun, kertoa kaiken.

Vuotta myöhemmin, syyskuussa, olen Hailuodossa, Kulttuuritalo Päiväkodin residenssissä. Romaani on jo ottanut askeleita eteenpäin, kustannustoimittaja lukenut yhden version, alusta keskivaiheille, antanut positiivista palautetta. Edessä on kuitenkin vielä todella paljon työtä, siitä olemme samaa mieltä.

Taloudellinen tilanteeni on sellainen kuin se on oikeastaan ollut viimeisten kuuden vuoden aikana aina: olen saanut keväällä isomman apurahan joka riittää noin marraskuuhun asti ja odotan kovasti uusia päätöksiä. Tällaista se on. Rahat riittävät aina muutamaksi kuukaudeksi, joskus jopa vuodeksi eteenpäin. Epävarmuus häiritsee mutta ei ole (vielä) muuttunut lamaannuttavaksi.

Kirjoittamisen katkaisee sähköposti: Wihurin säätiö on päättänyt myöntää teille 8000 euron apurahan romaanin Aalto kirjoittamiseen.

Tunne on tuttu, hetken niin täysi, kevyt ilo ja onni, joku uskoo tähän työhön mitä teen, ihan oikeasti toivoo sen valmistuvan. Koska tässä ammatissa palautetta saa kovin harvoin, lähinnä kirjojen ilmestyessä, tuntuvat apurahapäätökset eräänlaisilta palautekeskusteluilta: joko teet hyvää ja kiinnostavaa työtä tai turhaa työtä. Tämä on tietysti hieman kärjistettyä mutta silti. Edellinen kirjani on ilmestynyt yli vuosi sitten ja hieman yllättävältä taholta tuleva myönteinen päätös ja tuki antaa todella paljon uskoa omaan työhön. Ilmaiseksi ei tätä(kään) työtä halua kukaan tehdä.

KUKA?

Helmi Kekkonen on suomalainen kirjailija. Hän on julkaissut kolme romaania (Valinta, 2009, Suojaton, 2014 ja Vieraat, 2016) ja yhden novellikokoelman (Kotiin, 2009). Lokakuussa 2017 Jenny ja Antti Wihurin rahasto myönsi  8000 euron apuraha romaanin “Aalto” kirjoittamiseen. Vuonna 2016 Image julkaisi Vieraat-romaanin syntytarinan. Nyt Kekkonen avaa työpäiväkirjansa yleisölle uudestaan. 

<h3>← Back to Grant Stories</h3>