Wihurin Salus-talo

Ida ja Maria Rytkösen lahjoittama Salus-rakennus on palvellut Wihurin rahastoa vuosikymmeniä — sairaalana, Wihurin tutkimuslaitoksena ja viimeisimpänä rahaston toimistona.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto sijaitsee Helsingin Kaivopuistossa vuonna 1929 valmistuneen entisen Salus-sairaalan tiloissa Kalliolinnantie 4:ssä. Saluksen suunnitteli arkkitehti Kerttu Rytkönen sairaanhoitajasisarustensa Ida ja Maria Rytkösen pyynnöstä. Rakennus edustaa pohjoismaista 1920-luvun klassismia.

Salus-talo

Lahjoitus

Sairaalatoimintaa Helsingissä 1900-luvun alussa harjoittaneet Maria ja Ida Rytkönen lahjoittivat Saluksen – rakennuksen ja siinä tapahtuneen sairaalatoiminnan – Wihurin rahastolle vuonna 1944. Ida Rytkönen toivoi, että rahaston omistuksessa Salus toimisi tieteellisen tutkimuksen tilana ja ilmaista lääke- ja sairaanhoitoa tarjoavana sairaalana. Synnytyksiin, naisten sairauksiin ja kirurgiaan erikoistunut sairaalatoiminta jatkui Saluksessa aina vuoteen 1983 asti rinnakkain sydän- ja verisuonitautien perustutkimukseen erikoistuneen Wihurin tutkimuslaitoksen kanssa. Sairaalatoiminnan loputtua vuonna 1983 jatkoi Wihurin tutkimuslaitos Saluksen tiloissa vuoteen 2013 asti, yhteensä 68 vuotta.

Jälleen uusi käyttötarkoitus

Wihurin tutkimuslaitos siirtyi vuonna 2013 Meilahteen lääketieteen tutkimus- ja opetuskeskus Biomedicum Helsingin tiloihin, jolloin rahaston piti päättää, millainen vanhan Salus-sairaalan arvokiinteistön tuleva käyttötarkoitus tulisi olemaan. Rahasto oli tuolloin toiminut Helsingissä omistamassaan Kiinteistö Arkadiankatu 21:ssä vuodesta 1964. Rahaston siirtyminen Saluksen tiloihin tuntui luontevalta osalta Wihurin rahaston tarinan jatkumoa. Saluksella oli myös tunnearvoa – rahaston perustaja Antti Wihuri oli kuollut siellä vuonna 1962. Salukseen muuton myötä Wihurin rahaston uudet puitteet vastaisivat aiempaakin enemmän sen asemaa toisaalta vakaana ja perinteikkäänä ja toisaalta vahvasti tulevaisuuteen katsovana instituutiona.

Reilun vuoden kestäneen saneeraushankkeen aikana Salus peruskorjattiin rakenteitaan myöten ja kunnostettiin palvelemaan säätiötä ja sen vuokralaisia vuosikymmenien aikatähtäimellä. Rakentamisessa ja kunnostuksessa pyrittiin muutenkin säilyttämään vanhan talon henki. Rahasto teetätti muun muassa väritystutkimuksen, jonka perusteella valittiin Saluksen alkuperäisiä värejä kunnostetun Saluksen seinille.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston lisäksi Saluksen tiloissa toimivat Suomen Meripelastusseura ry, Reijo Rautauoman säätiö ja Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry, Suomen Lähi-idän instituutin säätiö, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin säätiö, Suomen Japanin Instituutin säätiö ja Suomen Ateenan instituutin säätiö.