Kaniz Moriam tekee Aalto-yliopistossa väitöskirjatutkimusta selluloosakuitujen käytöstä. Kuva: Sakari Piippo

uutinen

9.10.2019

Vuoden 2019 apurahansaajat on julkistettu

Apurahoilla muun muassa pohditaan yrityksen olemassaolon tarkoitusta ja käsitellään Ellen Thesleffin taidetta ja elämää tutkimuksen sekä näyttämöteoksen keinoin. Yhteensä Wihurin rahasto tukee tänä vuonna 12,6 miljoonalla eurolla tiedettä, taidetta ja yhteiskunnallista toimintaa.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto myönsi 9. lokakuuta 2019 apurahaa yli 400 hakijalle ja hankkeelle.

Joukko sisältää 119 kokovuotista, pääasiassa väitöskirjatyö- ja post doc-apurahaa. Eri pituisia väitöskirja-apurahoja myönnettiin yhteensä 157 tutkijalle. Heistä 42 on kokovuotisen jatkoapurahansaajia. Tutkimusta tehdään pääasiassa Suomessa, mutta apurahansaajien joukko on kansainvälinen. Tutkimusapurahat kattavat muun muassa kaupallisen, teknisen, humanistisen ja yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen. Toukokuussa järjestetyssä yleisessä apurahahaussa rahoitusta haettiin yhteensä yli 116 miljoonaa euroa ja hakemuksia tuli yli 5200 kappaletta. Hakijoista noin 8% sai apurahaa.

Katso lista kaikista toukokuussa järjestetyn yleisen apurahahaun kautta myönnetyistä apurahoista.

Joonas Juutilainen, Rosaliina Munnukka ja Mikko Myllykoski vastaavat Tiedekeskus Heurekan Luonnonkatastrofit ja resilienssi -ohjelmasta, jonka toteuttamiseen Wihurin rahasto myönsi apurahaa vuoden 2019 yleisessä apurahahaussa. Kuva: Sakari Piippo

Mahdollisuuksia kohdata, kokea ja toteuttaa

Apurahojen tarkoitus on luoda mahdollisuuksia kohdata, kokea ja toteuttaa tiedettä, taidetta ja yhteiskunnallista toimintaa. Tukea myönnettiin muun muassa erilaisten tapahtumien järjestämiseen, väitöskirjatyöskentelyyn ja yhteisöjen toimintaan.

“Halusimme jälleen kerran tarjota monipuolista rahoitusta: yhtäältä ylläpitää tieteellisen ja taiteellisen toiminnan perusedellytyksiä ja toisaalta mahdollistaa kokeilevia, alaa kehittäviä hankkeita”, sanoo asiamies Arto Mäenmaa.

Apurahoja myönnettiin sekä kaunokirjalliseen että tietokirjalliseen työskentelyyn.

Lue lisää: Noora Vaarala kirjoittaa elämäkertaa unohdetusta taiteilijasta Reidar Särestöniemestä

Todellisuuden tutkimuskeskuksen jäsenet ovat esitystaiteilijoita ja kirjoittajia. He toimittavat Voiman nettilehteen Taiteen paikka -nimistä alasivustoa ja tekevät taiteellisia interventioita Voiman printtilehteen, lööppeihin, sosiaaliseen mediaan, kaupunkitilaan ja tapahtumiin. Kuva: Sakari Piippo

Taiteilija-journalistiryhmä Todellisuuden tutkimuskeskus toimittaa myönnetyn apurahan voimin taidekeskustelua ja taidejournalismia popularisoivia sisältöjä Voima-lehdessä.

Musiikin alalla apurahoja myönnettiin muun muassa soitinhankintoihin, opintoihin ja taiteelliseen työskentelyyn. Amanda Kauranne ja työryhmä saivat apurahaa Verta, pornoa ja propagandaa, JUMALAUTA! -konserttisarjan kehittämiseen, laajentumiseen ja kansainvälistymiseen.

Useissa väitöskirjatutkimuksissa näkyi odotetusti linkki ympäristökysymyksiin. Kiertotalouden kaupallistamista tutkii väitöskirjassaan Anil Engez. Väitöstutkija Juho Kiuru tutkii kaupunkiasumista ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävänä asumismuotona.

Lue lisää: Kauppatieteilijä Tilman Bauer haastaa väitöskirjatutkimuksessaan voiton maksimointiin keskittyvän liiketoiminnan mallin.

Kauppatieteilijä Tilman Bauer haastaa väitöskirjatutkimuksessaan voiton maksimointiin keskittyvän liiketoiminnan mallin. Kuva: Sakari Piippo

Wihurin rahasto tukee tänä vuonna 12,6 miljoonalla eurolla tiedettä, taidetta ja yhteiskunnallista toimintaa

Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuki tieteelle, taiteelle ja yhteiskunnalliselle toiminnalle kasvoi tänä vuonna 600 000 eurolla verrattuna edellisvuoteen. Tuesta yli 60 % on tieteen aloille ja loput 40 % jakautuu puoliksi taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan välillä. Kokonaissumma 12,6 miljoonaa euroa sisältää yleisen apurahahaun lisäksi monivuotisten hankkeiden osarahoitusta sekä rahaston omien toimintojen kuten kuvataideostojen ja residenssien (400 000 euroa) sekä biolääketieteen tutkimusta tekevän Wihurin tutkimuslaitoksen (2 000 000 euroa) toiminnan rahoittamisen.

Lue: Tanssitaiteilija Jorma Uotinen, luontotoimittaja Minna Pyykkö ja taidevalaja Pauli Venäläinen palkittiin. Omaishoitoliittolle suuri yhteisöpalkinto.

READ MORE