uutinen

9.10.2024

Wihurin rahasto jakoi palkintoja – Risto Ilmoniemi, Ulla Tapaninen, Petri Kuokka ja Aseman lapset ry palkittiin

Jenny ja Antti Wihurin rahasto jakoi tänä vuonna neljä palkintoa tunnustuksina saajien ansioista ja huomionosoituksina heidän edustamilleen aloille.

Risto Ilmoniemi – kunniapalkinto

Teknillisen fysiikan emeritusprofessori Risto Ilmoniemi on kansainvälisesti arvostettu aivotutkija, joka on paneutunut erityisesti aivojen magneettikenttien mittaamisen ja magneettistimulaation kehittämiseen. Hänen kehittämänsä ratkaisut voivat auttaa esimerkiksi syvästä depressiosta tai kroonisista kivuista kärsiviä ihmisiä.

Ilmoniemi on toiminut Aalto-yliopistossa ja aiemmassa Teknillisessä korkeakoulussa monessa roolissa: tutkijana, opettajana ja laitosjohtajana. Lisäksi hän on työskennellyt Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja HUS:n yhteisen BioMag-laboratorion johtajana Meilahden sairaalassa. Huippututkimukseen perustuvan teknologisen kehityksen laajempaa hyödyntämistä Ilmoniemi on edistänyt perustamansa Nexstim-yrityksen kautta sekä käynnistämällä monen toimijan yhteisen Biodesign Finland -innovaatio-ohjelman. Tieteellisestä työstään Ilmoniemen saamiin tunnustuksiin kuuluvat muun muassa akatemiaprofessuuri (2012–2016) sekä urallaan erityisen ansioituneille professoreille myönnettävä Aalto-professorin arvonimi (2021).

Professori Ilmoniemi tunnetaan uusien tutkijasukupolvien kasvattajana ja mentorina, joka osaa rakentaa ryhmänjohtajana luottamusta ja yhteenkuuluvuutta. Hänen toiminnassaan näkyy ajatus siitä, ettei tiede ole yksilölaji vaan jotain, mitä ihmiset yhdessä toisiaan täydentävällä ja arvostavalla osaamisella, luovuudella ja rohkeudella saavat aikaan.

Ilmoniemi palkitaan 50 000 euron kunniapalkinnolla pitkäjänteisestä ja ansiokkaasta tutkimustyöstä sekä tulevien tutkijasukupolvien kasvattamisesta.

Professori Risto Ilmoniemi. Kuva: Heli Blåfield

Ulla Tapaninen – tunnustuspalkinto

Ulla Tapaninen on tehnyt jo puoli vuosisataa kattavan uran näyttelijänä, laulajana ja koomikkona. Näyttelijänä Tapaninen on toiminut suvereenisti niin näyttämödraaman, tv-viihteen ja elokuvan osaajana, mutta suomalaisen yleisön sydämen hän on ensisijaisesti valloittanut komiikallaan.

Kainuussa kasvanut Tapaninen aloitti teatteriuransa Kajaanin kaupunginteatterissa vuonna 1975, valmistui nykyisestä teatterikorkeakoulusta vuonna 1982 ja löysi Ryhmäteatterin. Sieltä alkoi myös hänen pioneerityönsä lavakoomikon uralla, kun ensimmäinen Lava-ammuntaa -monologiesitys valmistui vuonna 1995. Yhdessä Raila Leppäkosken kanssa kirjoitetun monologiesityssarjan kahdeksas osa valmistuu ensi vuonna.

Tapaninen on karismaattinen, tinkimättömän persoonallinen näyttelijä, jonka lahjakkuus ilmenee myös ainutlaatuisena musikaalisuutena. Hänen rohkeudestaan määritellä oma taiteilijuutensa kertoo myös koko uran ajan kestänyt freelance-status. Tätä statusta hän on käyttänyt tiukan valikoivasti työmahdollisuuksien suhteen, noudattaen niiden valinnassa ainoastaan sisäistä kutsumustaan. Vuonna 2020 Tapaniselle myönnettiin Pro Finlandia -mitali.

Tapaninen palkitaan 30 000 euron tunnustuspalkinnolla monipuolisesta ja rajoja rikkovasta näyttelijäntyöstä sekä elämyksien tarjoamisesta yleisöille läpi vuosikymmenien.

Näyttelijä Ulla Tapaninen. Kuva: Heli Blåfield

Petri Kuokka – kädentaitopalkinto

Petri Kuokka on tehnyt pitkän uran valokuvauksen erikoisosaajana, joka tekee erityisesti vaativaa kuvankäsittelyä taidekirjoihin ja näyttelyihin. Hän on monen valokuvaajan luottohenkilö, joka työskentelee tärkeässä roolissa palkitun valokuvataiteen kulisseissa.

Valokuvausta opiskellut Kuokka työskenteli uransa alussa graafisena suunnittelijana ja oli mukana muun muassa vuonna 1987 perustetussa kuvatoimisto Gorillassa, jonka yhtenä pyrkimyksenä oli uudistaa ja moninaistaa kuvankäytön kulttuuria. Kun digitalisaatio alkoi mullistaa alaa, Kuokka otti haasteen vastaan, perehtyi etujoukoissa uusiin työmenetelmiin ja kehittyi vähitellen kuvankäsittelyn eturivin ammattilaiseksi. Kuokka lähestyy työtään yhä käsityöläisen eetoksella: tekniikka on kuvankäsittelyssä vain väline, tärkeintä on sisältöjen hahmotus ja kuvakulttuurinen sivistys.

Vuodesta 1993 lähtien Kuokka on työskennellyt oman suunnittelutoimistonsa, Aarnipajan, kautta, ja vaikuttaa aktiivisesti myös värivedostusosuuskunta Värinässä. Kuokka on pidetty ja arvostettu yhteistyökumppani, jonka maine on kiirinyt ja tuonut hänelle paljon pitkäikäisiä asiakkaita – hänen kauttaan korkealaatuiseen kuvankäsittelyyn liittyvää tietoa ja osaamista on siirtynyt myös uusille tekijöille.

Kuokka palkitaan 15 000 euron kädentaitopalkinnolla arvokkaasta työstä suomalaisen valokuvataiteen hyväksi sekä tiedon välittämisestä seuraavalle sukupolvelle.

Kuvankäsittelijä Petri Kuokka. Kuva. Heli Blåfield

Aseman lapset ry – yhteisöpalkinto

Aseman lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, jonka perustehtävä on lasten ja nuorten turvallisen kasvun sekä perheiden hyvinvoinnin edistäminen.

Nykyisin organisaatiossa työskentelee lähes 50 kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaista, joiden työhön kuuluu tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamista, koulukiusaamiseen puuttumista, sovittelua, tukemista rikoskierteiden katkaisussa sekä rinnalla kulkemista monenlaisissa haastavissa elämäntilanteissa.

Järjestö toteuttaa muun muassa Walkers-toimintaa yli 20 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Nuorisotyömuodon tavoitteena on kohdata erityisesti nuoria, jotka ovat jääneet tai jättäytyneet muiden nuorille suunnattujen palveluiden ja harrastusten ulkopuolelle. Moniammatillisesti ja verkostoituen työskennellen Aseman lapset vahvistaa nuorten osallisuuden kokemuksia ja levittää nuorisomyönteistä ajattelua.

Järjestö palkitaan 250 000 euron yhteisöpalkinnolla pitkäjänteisestä ja ennakkoluulottomasta työstä lasten ja nuorten turvallisen kasvun tukemiseksi.

Aseman Lapset ry, kuvassa vasemmalta oikealle Nkiru Ikegwuonu, Christian Wentzel, Minna Lahtela ja Ria Hakulinen . Kuva: Heli Blåfield

LUE LISÄÄ