02.06. — 18.10.

Sinisiä ajatuksia -näyttely Rovaniemen taidemuseossa

Kesän uudessa näyttelyssä Wihurin rahaston kokoelman helmet kutsuvat ajattelemaan Sinisiä ajatuksia. Poikkeuksellisen kevään jälkeen näyttely tarjoaa hengähdystauon arjesta ja avaa katsojan eteen uudenlaisen maailman.

Sinisiä ajatuksia -näyttelyyn on koottu romanttisia, herkkiä, humoristisia ja ajattelemisen aihetta antavia teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta. Itsenäisen näyttelyosionsa muodostaa Sininen torni -satukuvakirjan pohjalta rakennettu kokonaisuus.

Sininen torni

Sininen torni -näyttelyn pohjana on satukirja, jossa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman taideteokset ovat alkaneet elää ja kertoa omaa tarinaansa. Näyttelyssä on esillä Sininen torni -satukirjan alkuperäiskuvituksia sekä niitä Wihurin kokoelman teoksia, jotka esiintyvät kirjassa.Sadussa Pan-huilua soittava poika tapaa sinisessä tornissa asuvan tytön ja linnun. Paha Usvatar, sumunhaltija, on taikonut tytön ja hänen lintunsa niin, että poistuessaan tornista sitä ympäröivään kuihtuneeseen puutarhaan he muuttavat muotoaan – tyttö muuttuu harmaan kiven kaltaiseksi ja lintu ilkeäksi varikseksi. Yhteisvoimin huilunsoittajapoika ja sinisen tornin tyttö päättävät ajaa Usvattaren tiehensä ja herättää puutarhan henkiin. Pan-huilua soittava poika sai syntynsä Helvi Hyvärisen samannimisestä veistoksesta ja harmaassa tytössä on samoja piirteitä kuin Esa Riipan Häirikkö nimisessä grafiikan vedoksessa. Sininen tyttö pohjautuu Kirsi Neuvosen grafiikan vedokseen Syöksylentäjän morsian.

Satukirjan Sininen torni on kirjoittanut ja kuvittanut Hanna Immonen. Olennainen osa kirjaa on Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelman teokset, jotka ovat innoittaneet tarinan muodostumisessa.

Aukioloajat 1.6.–31.8.2020

Ti – Pe klo 11–18
La – Su klo 11–16
Taidetorstait kesäajassa: näyttelyihin maksuton sisäänpääsy klo 16–18.