Apurahahaku 2024

Kuvitus: Anni Sairio

Jenny ja Antti Wihurin rahaston yleinen apurahahaku on auki 9.5.–31.5.2024. Apurahoilla tuetaan työskentelyä, uusia avauksia ja toiminnan kehittämistä tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan aloilla.

Apurahaa haetaan verkkopalvelussa hakuaikana 9.5.–31.5.2024. Tutustu hakuohjeisiin ennen hakemuksen laatimista.

Apurahoja myönnetään laajasti eri aloille

Tieteen apurahat

Tieteellinen työskentely

Tieteen apurahoja myönnetään ensisijaisesti tieteelliseen työskentelyyn.

Apurahaa voi hakea väitöskirjatyöhön, post doc -tutkimukseen ja muuhun tieteelliseen tutkimukseen. Lisäksi säätiöltä voi hakea erityistä homing-apurahaa, joka on tarkoitettu post doc -vaiheen jälkeiseen tutkimukseen Suomeen palaavalle tutkijalle oman tutkimusryhmän perustamiseen. Myös tutkimusryhmät voivat hakea osarahoitusta työlleen.

Apurahaa voi hakea eri tieteen aloille sekä perustutkimukseen että soveltavaan tutkimukseen. Ainoastaan lääketieteen ja biolääketieteen aloilla ei ole haettavana apurahoja, koska edistämme näitä aloja ylläpitämällä Wihurin tutkimuslaitosta.

Muu tieteen asemaa tai alaa kehittävä toiminta

Apurahaa voi hakea myös hankkeeseen, joka edistää tutkimustoimintaa tai tieteen näkyvyyttä ja arvostusta yhteiskunnassa.

Taiteen apurahat

Taiteen apurahojen tarkoitus on luoda edellytyksiä taiteellisen toiminnan harjoittamiselle sekä taiteen kohtaamiselle ja kokemiselle yhteiskunnassa.

Säätiöltä voi hakea apurahaa taiteelliseen työskentelyyn musiikin, kirjallisuuden sekä tanssi- ja teatteritaiteen aloilla. Apurahaa voi myös hakea esimerkiksi soitinhankintoihin tai esitysten ja tapahtumien järjestämiseen sekä erilaisten kulttuurihankkeiden pilotointiin ja kehittämiseen.

Tuemme kuvataidetta kartuttamalla Rovaniemen taidemuseossa sijaitsevaa taidekokoelmaa sekä ylläpitämällä kuvataiteen residenssiohjelmia ja kuvataiteen kummimuseotoimintaa taidemuseoille. Emme siis lähtökohtaisesti myönnä apurahoja kuvataiteelliseen työskentelyyn tai näyttelyiden järjestämiseen.

Yhteiskunnallisen toiminnan apurahat

Yhteiskunnallisella toiminnalla tarkoitetaan toimintaa, joka rakentaa aktiivista, osallisuutta tuntevista ihmistä koostuvaa kansalaisyhteiskuntaa. Yhteiskunnallinen toiminta voi tarkoittaa esimerkiksi nuorisotoimintaa, vapaaehtoista maanpuolustustyötä, kulttuuritoimintaa tai yrittäjyystaitojen edistämistä. Yhteiskunnallinen toiminta voi käsittää muitakin teemoja.

Rahoitusta työskentelyyn ja kuluihin

Apurahaa voivat hakea yksityishenkilöt, yksityishenkilöistä koostuvat työryhmät ja yhteisöt. Myönnämme pääasiassa työskentelyapurahoja yksityishenkilöille ja kuluapurahoja yhteisöille.

Lähtökohtana on, että apurahalla rahoitettavan hankkeen on oltava suomalaisen toteuttama tai toteuduttava pääasiassa Suomessa tai sillä on oltava vahva kytkös suomalaiseen yhteiskuntaan.

Hyvä tietää hausta

Apurahahakemuksia voi laatia ja lähettää apurahojen verkkopalvelussa ainoastaan hakuaikana. Haku sulkeutuu viimeisenä hakupäivänä klo 16.00 Suomen aikaa.

Apurahat julkistetaan 9.10.2024 säätiön verkkosivuilla. Apurahoista ilmoitetaan hakijoille sähköpostitse syyskuun loppuun mennessä sekä apurahansaajille lisäksi kirjeitse.

Myönnettävistä apurahoista päättää Jenny ja Antti Wihurin rahaston hallitus. Hallitus käyttää apunaan eri alojen asiantuntijoita hakemusten arviointiin. Lue lisää arvioinnista täältä.

Kysyttävää?

Luethan ensin huolellisesti hakuohjeet.

Palvelemme hakemiseen liittyvissä kysymyksissä arkisin klo 9–16 puhelimitse 09 45 42 400 ja sähköpostitse toimisto@wihurinrahasto.fi. Verkkopalvelun käyttöön liittyvissä teknisissä kysymyksissä auttaa tekninen tuki sähköpostitse osoitteessa hakemustuki@datalink.fi.

Pysy ajan tasalla Jenny ja Antti Wihurin rahaston kuulumisista seuraamalla meitä Instagramissa, X:ssä ja Facebookissa.