09.01.
Tieteiden Yö Salus-talolla 9.1.2025
Tule kuulemaan aiemmin marginaaliin jääneitä tarinoita Helsingistä ja tutustumaan Salus-talon monipolviseen historiaan tutkimuslaitoksena ja sairaalana.
Lyhyet tutkijapuheenvuorot valottavat eri näkökulmista, kuinka sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvät kulttuuriset normit ovat vaikuttaneet eri aikakausina kaupungin ihmisten elämään. Lisäksi professori Petri Kovanen opastaa halukkaille kierroksen Salus-taloon, joka on rakennuksen historian aikana toiminut niin sairaalana kuin Wihurin tutkimuslaitoksenakin.
Tapahtuma on osa tieteen oma kaupunkitapahtumaa Tieteiden yötä, jota vietetään eri puolilla Helsinkiä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja tarjoamme osallistujille lämmittävää juomaa sekä pientä purtavaa.
HUOM. Opastettu Salus-kierros on jo täynnä, mutta tutkijapuheenvuorojen yleisössä on vielä tilaa. Ilmoittaudu mukaan sähköpostitse osoitteeseen heini.huhtinen@wihurinrahasto.fi.
Ohjelma
17.15–18.30: tutkijapuheenvuoroja
Kunnollinen ja siisti vai laiska ja kelvoton? – yhden miespalvelijan työura ja elämänvaiheet Helsingissä 1900-luvulla
Tutkija Fanny-Johanna Reinikka tarkastelee mikrohistoriallisesta näkökulmasta sitä, millaiset olivat yhden Helsingissä 1900-luvun alussa asuneen miespalvelijan työura ja elämänvaiheet. Samalla pohditaan yleisemmin miespalvelijoiden työmahdollisuuksiin vaikuttaneita seikkoja ja esimerkiksi pilakuvien luomia mielikuvia palvelutyöstä.
Yhteiskunnalliset normit ja LGBTQ-kokemukset Helsingissä: Paikkojen ja esineiden merkitys
(esitys englanniksi)
Miten paikat tai esineet vaikuttavat kuulumisen tai ulkopuolisuuden tunteisiin? Tanja Mikkonen on tutkinut, kuinka julkiset tilat ja yhteiskunnan normit vuorovaikuttavat tavoilla, joita usein ei kyseenalaisteta. Puheenvuoro pohtii, kuinka nämä normit vaikuttavat LGBTQ-ihmisten kokemuksiin kaupungissa, ja kuinka julkisista tiloista voitaisiin tehdä kaikille avoimempia ja inklusiivisempia.
Seksuaaliväkivallan Helsinki: näkökulmia raiskausrikosten oikeudenkäynteihin Helsingin raastuvanoikeudessa 1930- ja 1960-luvuilla
Tutkija Vuokko Schoultz tarkastelee raiskausmyyttejä ja sukupuolistereotypioita oikeudenkäynneissä sekä niiden yhtymäkohtia kaupungistumiseen sekä kaupunkiin liitettyihin mielikuviin. Millaisia oikeudessa käsitellyt raiskausrikokset olivat tyypillisesti? Entä miten esimerkiksi naisten liikkumiseen kaupunkitilassa suhtauduttiin?
18.30–19.00: Historiakierros Salus-taloon
Salus-rakennus on palvellut Wihurin rahastoa vuosikymmenien ajan — ensin sairaalana, sitten Wihurin tutkimuslaitoksena ja viimeisimpänä rahaston toimistona. Professori Petri Kovanen työskenteli sydän- ja verisuonitautien tutkimukseen erikoistuneen Wihurin tutkimuslaitoksen tieteellisenä johtajana 1984–1997 ja johtajana 1997–2012 aikana, jolloin tutkimuslaitos vielä toimi Salus-talossa. Hänen johdollaan halukkaat pääsevät tutustumaan rakennuksen historiaan ja kuulemaan tarinoita suomalaisen biolääketieteen kehityksen kulisseista.
Tapahtumapaikka ei ole täysin esteetön, sillä sisäänkäynnillä on rappusia.