Ohjeet apurahanhakijalle

Tutustu ystävällisesti hakuohjeisiin, ennen kuin aloitat apurahahakemuksen laatimisen. Kevään 2021 apurahahaku on päättynyt.

Apurahahakemuksia voi laatia ja lähettää apurahojen verkkopalvelussa ainoastaan hakuaikana. Haku sulkeutuu viimeisenä hakupäivänä klo 24.00 Suomen aikaa. Kevään 2021 apurahahaku on päättynyt.

Säätiö käsittelee vain hakuaikana lähetetyt hakemukset. Myöhästyneitä tai sähköpostilla lähetettyjä hakemuksia ei käsitellä. Hakemuksen paperikopiota ei postiteta säätiön toimistoon.

Yleisiä periaatteita

 • Apurahaa ei voi hakea toisen puolesta.
 • Säätiö myöntää apurahoja enintään vuodeksi kerrallaan.
 • Apurahat on tarkoitettu pääasiassa käytettäväksi virallisen myöntöpäivän (9.10.) jälkeen syntyviin kuluihin tai työskentelyyn.

Hakemista koskeviin kysymyksiin vastaamme säätiön toimistossa arkisin (ma–pe) klo 9–16 puhelimitse 09 45  42400 ja sähköpostitse osoitteessa toimisto(at)wihurinrahasto.fi. Järjestelmän käyttöön liittyvissä teknisissä kysymyksissä auttaa tekninen tuki sähköpostitse osoitteessa hakemustuki(at)datalink.fi.

Voit hakea apurahaa Jenny ja Antti Wihurin rahastolta laatimalla apurahahakemuksen verkkopalvelussa hakuaikana. Palvelu on avoinna hakuajan viimeiseen päivään klo 24.00 asti Suomen aikaa. Säätiön toimiston neuvontapalvelut ovat käytettävissä arkisin klo 9–16. Lähetä hakemuksesi hyvissä ajoin!

Rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen

 • Verkkopalveluun voi kirjautua henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 • Vaihtoehtoisesti voit kirjautua palveluun myös luomallasi käyttäjätunnuksella. Tällöin valitse ”Haluan kirjautua tunnuksella ja salasanalla”.
 • Jos käytät järjestelmää ensimmäistä kertaa ja haluat kirjautua käyttäjätunnuksella, valitse ensin ”Haluan kirjautua tunnuksella ja salasanalla”. Luo sitten itsellesi käyttäjätunnus ja salasana kohdasta “Rekisteröidy”. Pääset jatkossa hakemuksesi tietoihin antamalla tunnukset kohdassa ”Kirjaudu”.
 • Hakemukset ovat käyttäjätunnuskohtaisia, joten jos haluat muokata olemassa olevaa hakemusta, on järjestelmään kirjauduttava samoilla tunnuksilla, joilla hakemus on luotu.
 • Huom! Pankkitunnuksilla ja mobiilivarmenteella kirjautuminen on uusi ominaisuus verkkopalvelussa. Aiemmat käyttäjätunnuksella tekemäsi hakemukset, maksatuspyynnöt ja selvitykset eivät näy sinulle kirjautuessasi pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Kirjaudu siis käyttäjätunnuksella, mikäli haluat tarkastella näitä dokumentteja. Tietojen siirto käyttäjätunnukselta pankkitunnuksille tai mobiilivarmenteelle on mahdollista 2.5.2021 lähtien.”
 • Ota myös huomioon, että mikäli apuraha myönnetään, apurahan maksatuspyynnön saa tehtyä verkkopalvelussa vain samoilla tunnuksilla, joilla apurahahakemus on tehty.
 • Erityisesti yhteisöhakijoiden on syytä varmistaa, ketkä yhteisössä tunnuksia hallinnoivat, jotta apurahahakemuksen ja mahdollisen myönnön käsittely verkkopalvelussa sujuu ongelmitta mahdollisista henkilövaihdoksista huolimatta.
 • Verkkopalvelussa käyttämäsi käyttäjätunnus ja salasana on hyvä säilyttää mahdollisen apurahamyönnön jatkotoimenpiteitä (maksatuspyyntö ja apurahaselvitys) varten. Jos salasana katoaa, voit tilata uuden. Huomaa, että Salasana unohtunut? -toiminto lähettää uuden salasanan rekisteröitymisen yhteydessä ilmoittamaasi sähköpostiin.

Hakemuksen luominen, muokkaaminen ja lähetys

 • Voit laatia ja lähettää apurahahakemuksen verkkopalvelussa ainoastaan hakuaikana. Mahdollisuus luoda apurahahakemus ilmestyy sisäänkirjautumisen jälkeisen aloitussivun pudotusvalikkoon haun ensimmäisenä päivänä. Hakemus luodaan valitsemalla kohdan ”Luo uusi hakemus tai selvitys” pudotusvalikosta “Apurahahakemus”.
 • Luotuasi apurahahakemuksen voit palata myöhemmin muokkaamaan hakemuksen tietoja. Lähetetyn hakemuksen voi vielä hakuaikana peruuttaa säätiön käsittelystä ja palauttaa takaisin muokattavakasi luonnokseksi. Muista kuitenkin lähettää hakemus uudestaan hakuajan puitteissa, jotta se tulee säätiön käsittelyyn.
 • Hakemuksen tietoja ei voi enää muokata hakuajan päättymisen jälkeen. Hakemukseen olennaisesti kuuluvia, mutta vasta haun päätyttyä saamiasi liitetiedostoja voi vielä lähettää. Ks. tarkemmin kohta “Voinko muokata hakemusta hakuajan päättymisen jälkeen?”
 • Ennen hakemuksesi lähettämistä, tarkista hakemuksen esikatselussa, että tekstisi on luettavan kokoista.
 • Osa hakemuksessa pyydetyistä tiedoista on pakollisia. Mikäli hakemus on puutteellinen, palvelu estää hakemuksen lähettämisen, kunnes puutteelliset tiedot on korjattu.
 • Lähettämättömän apurahahakemuksen tila on kesken. Säätiö ei käsittele kesken-tilassa olevia hakemuksia.
 • Kun olet täyttänyt kaikkien apurahahakemuksen sivujen tiedot, lähetä hakemus verkkopalvelussa hakuajan puitteissa Jenny ja Antti Wihurin rahaston käsittelyyn. Hakemus lähetetään joko hakemuksen aloitussivulta kohdasta “Lähetä hakemus käsittelyyn” tai hakemuksen Lähetys-sivulta. Kun hakemus on lähetetty onnistuneesti, näkyy verkkopalvelun pääsivulla hakemuksen tilana Lähetetty. Hakuajan päätyttyä tila on Saapunut.

Apurahahakemus koostuu seuraavista sivuista.

 1. Hakija
 2. Apuraha
 3. Suunnitelma
 4. Muu rahoitus
 5. Liitteet
 6. Sitoumus
 7. Lähetys

Voit täyttää sivut valitsemassasi järjestyksessä. Hakemuksen kysymyskentät ovat näkyvillä kaikille hakijatyypeille. Täytä hakemus soveltuvin osin – aivan jokaiseen kenttään ei ole pakko kirjoittaa. Osa hakemuksessa pyydettävistä tiedoista on pakollisia, ja verkkopalvelu pyytää täydentämään puuttuvia tietoja ennen hakemuksen lähettämistä. Hakemuksessa on joidenkin vastauskenttien kohdalla kysymysmerkki, jota klikkaamalla saat vinkin kentän täyttämisestä.

 1. Hakija

Asiointikieli = Valitse, millä kielellä haluat vastaanottaa apurahahakemukseesi liittyvää tietoa.

Hakija on = Valitse joko yksityishenkilö, työryhmä tai yhteisö.

Jos haet apurahaa työryhmälle (=vähintään kahden yksityishenkilöhakijan muodostama ryhmä), valitse työryhmä ja täytä sivu ryhmän vastuuhenkilön tiedoilla. Mikäli apuraha on tarkoitus kohdistaa vain yhdelle työryhmän jäsenelle, tulee hänen hakea apurahaa omalla nimellään yksityishenkilönä.

Yhteisö-hakijat täyttävät lomakkeen soveltuvin osin.

Sukunimi = Täytä yksityishenkilöhakijan tai työryhmän vetäjän sukunimi. Jos haet apurahaa yhteisölle, kirjoita yhteisön nimi.

Etunimi = Täytä yksityishenkilöhakijan tai työryhmän vetäjän etunimi. Jos haet apurahaa yhteisölle, jätä kenttä tyhjäksi.

Oppiarvo  = Oppiarvo kirjoitetaan kokonaisuudessaan, ei lyhenteitä käyttäen. Esim. Kauppatieteiden maisteri, Filosofian tohtori. Käytä hakutilanteessa voimassa olevaa oppiarvoasi. Jos haet apurahaa yhteisölle, jätä kenttä tyhjäksi.

Henkilötunnus, syntymäaika tai y-tunnus = Jos haet apurahaa yksityishenkilönä, kirjoita henkilötunnuksesi muodossa ppkkvv(-xxxx). Myös pelkkä syntymäaika riittää. Jos haet työryhmälle apurahaa, täytä kohtaan työryhmän vastuuhenkilön henkilötunnus tai syntymäaika. Jos haet apurahaa yhteisölle, täytä kohtaan yhteisön y-tunnus.

Kysymme henkilötunnustasi, koska sen antaminen jo hakuvaiheessa nopeuttaa asiointia kanssamme, jos apuraha myönnetään. Yksityishenkilöiden ja työ- tai tutkimusryhmien on viimeistään apurahan maksuvaiheessa ilmoitettava henkilötunnuksensa apurahojen verkkopalvelussa. Tarvitsemme apurahansaajien henkilötunnuksen verottajalle tehtävää vuosi-ilmoitusta varten sekä eläkevakuutuksista vastaavalle Melalle tehtävää ilmoitusta varten.

Sukupuoli = Kysymme hakijan sukupuolta tilastointia varten. Yhteisöt jättävät vastaamatta kohtaan.

Kansalaisuus  = Valitse annetuista vaihtoehdoista tai valitse Muu/mikä? ja kirjoita oma kansalaisuutesi. Yhteisöt valitsevat maan, jossa ne toimivat.

Opiskelu- tai toimipaikka =

 • Jos teet hankettasi tai tutkimustasi suomalaisessa yliopistossa, valitse annetuista vaihtoehdoista suomalainen yliopisto.
 • Valitse ”Vapaa taiteilija/tutkija”, jos hankkeesi ei ole sidoksissa mihinkään instituutioon.
 • Valitse “Muu, mikä?”, jos pystyt nimeämään paikan, jossa teet apurahan turvin työtä. Kirjoita seuraavalle riville kokonaisuudessaan toimi- tai opiskelupaikan nimi. Esim. ulkomaisen yliopiston nimi.

Työn suorituspaikka = Jos haet apurahaa yliopistossa tai tutkimuslaitoksessa tehtävään tutkimukseen tai hankkeeseen, täytä kenttään laitoksen tai osaston nimi. Esim. ”Matematiikan laitos”. Muiden hakijoiden ei tarvitse täyttää kenttää.

Kotipaikka = Jos olet yksityishenkilö tai työryhmän vastuuhenkilö, täytä kotipaikkakuntasi. Jos asut, väliaikaisesti toisella paikkakunnalla, ilmoita varsinainen kotipaikkasi. Jos haet apurahaa yhteisölle, täytä yhteisön kotipaikkakunta.

Yhteisön yhteyshenkilö = Täytä, jos haet apurahaa yhteisölle.

Osoite =  Kirjoita muodossa: katuosoite (rivinvaihto) postinumero ja postitoimipaikka Esim.

Kalliolinnantie 4
00140 Helsinki

Työryhmä = Jos haet apurahaa työryhmälle, merkitse kohtaan vain ne työryhmän jäsenet, joille haetaan työskentelyapurahoja tai joita nimenomaisesti koskee jokin ryhmän nimissä haettu kuluerä tai jotka ovat muuten keskeisessä asemassa hankkeessa. Jos haet apurahaa useammalle kuin kuudelle työryhmän jäsenelle, luettele henkilöt erillisellä liitteellä.

Hanketta toteuttavan koko työryhmän kokoonpanoa voi esitellä laajemmin esimerkiksi työsuunnitelmassa. Työryhmän jäseneksi sopivia apurahansaajia ovat vain tieteellistä tai taiteellista työtä tekevät henkilöt. Esim. tutkimusavustaja ei tee tieteellistä työtä vaan hänet katsotaan aputyövoimaksi, jolle apurahansaajan tulisi maksaa korvaus tehdystä työstä palkkana.

2. Hakemus

Apurahan luokitus = Valitse annetuista vaihtoehdoista apurahan ensisijainen käyttökohde.

 • väitöskirjatyö
 • väitöskirjatyön jälkeinen tutkimus: Valitse, jos väitöskirjan valmistumisesta on max. 5 vuotta. Muussa tapauksessa valitse tutkimus.
 • tutkimus
 • homing: Post doc -vaiheen jälkeen Suomeen palaavalle tutkijalle oman tutkimusryhmän perustamiseen. Haetaan viimeistään vuoden kuluttua saapumisesta Suomeen.
 • kirjallinen työskentely: Valitse, jos haet apurahaa työskentelyyn kauno- tai tietokirjallisuuden alalla tai kirjoitat esimerkiksi näytelmäkäsikirjoitusta.
 • taiteellinen työskentely: Valitse, jos haet apurahaa työskentelyyn esittävien taiteiden parissa: musiikissa, tanssi- tai teatteritaiteessa.
 • soittimen tai muun työvälineen hankinta
 • perusopinnot: Mahdollista hakea taiteen aloilla, ei tieteessä.
 • tapahtuman järjestäminen
 • muu tarkoitus

Hakemuksen ala = Valitsemasi hakuala kertoo, minkä alan arvioitsijan toivoisit lukevan hakemuksesi. Valitse ensisijaisesti joku olemassa olevista vaihtoehdoista alajaossa. Jos hankkeesi on monitieteinen tai -taiteinen, valitse aloista se, jonka arvioitsijan toivoisit lukevan hakemuksesi. Huomaa, että mukana on myös kattokäsitteitä, jotka kattavat useamman tieteenalan. Jos tutkimusalaasi ei ole listassa, valitse lähimpänä alaasi oleva tieteenala. Vain siinä tapauksessa, ettei mikään valmiiksi annetuista aloista vastaa hankkeen alaa, valitse vaihtoehto ”Muut tarkoitukset”.

Lääketieteen ja biolääketieteen aloille ei lähtökohtaisesti myönnetä apurahoja, koska edistämme näitä aloja ylläpitämällä Wihurin tutkimuslaitosta. Emme myöskään lähtökohtaisesti myönnä apurahoja kuvataiteelliseen työskentelyyn tai kuvataiteilijoille näyttelyiden järjestämiseen. Tuemme kuvataidetta ensisijaisesti kartuttamalla taidekokoelmaa ja ylläpitämällä residenssiohjelmia.

Merkitse hakemuksesi alaksi jokin seuraavista:

 • Kauppatieteet: mm. johtaminen ja organisaatiot, kans.väl. liiketoiminta, laskentatoimi, logistiikka, markkinointi, rahoitus, talousoikeus, tuotantotalous, yrittäjyys, talousmaantiede
 • Kansantaloustiede
 • Tekniset tieteet: mm. rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, sähkö-, automaatio- ja tietoliikennetekniikka, elektroniikka, lääketieteellinen tekniikka, biotekniikka
 • Matematiikka ja tilastotiede
 • Arkkitehtuuri
 • Luonnontieteet: mm. fysiikka, avaruustieteet ja tähtitiede, kemia, maantiede
 • Maa- ja metsätaloustieteet
 • Elintarviketieteet
 • Biologia
 • Terveystieteet: mm. hoitotiede, liikuntatiede, ravitsemustiede, terveyden edistäminen (ei lääketiede)
 • Kasvatustieteet: mm. kasvatustieteet, kotitaloustiede, opetus
 • Psykologia
 • Oikeustiede
 • Valtio- ja yhteiskuntatieteet: mm. sosiaalitieteet, politiikan tutkimus, valtio-oppi, hallintotiede, media- ja viestintätieteet
 • Taidehistoria, kuvataiteen ja taideteollisten alojen tutkimus
 • Historia ja arkeologia
 • Teologia ja uskontotiede
 • Filosofia
 • Kielitieteet
 • Kaunokirjallisuus: sis. myös kirjallisuuden tutkimus
 • Tietokirjallisuus
 • Musiikki: sis. myös musiikin tutkimus
 • Tanssitaide: sis. myös tanssitaiteen tutkimus
 • Teatteritaide: sis. myös teatteritaiteen tutkimus
 • Maanpuolustustyö
 • Nuorisotyö
 • Kulttuurihankkeet: mm. suuret monitaiteiset hankkeet
 • Muut tarkoitukset

Apurahan käyttötarkoitus = Kerro lyhyesti, mihin haet apurahaa. Muotoile seuraavasti:

 • tutkimukseen ”tutkimuksen työnimi”
 • väitöskirjatyöhön ”väitöskirjan nimi”
 • viulun hankintaan
 • tapahtuman ”tapahtuman nimi” järjestämiseen
 • hankkeen ”hankkeen nimi” kustannuksiin

Katso mallia aikaisempien vuosien apurahamyöntöjen muotoiluista kotisivultamme.

Haetun apurahan määrä = Ilmoita hakemasi apurahan määrä euron tarkkuudella. Älä käytä numeroissa pisteitä tai pilkkuja. ”Yhteensä” on kokonaissumma, jota haet Wihurin rahastolta.

Haettava apuraha eritellään henkilökohtaiseen työskentelyapurahaan, aputyövoimaan, materiaali-, matka- ja muihin kuluihin. Ks. apua erittelyyn kohdasta “Kuinka suurta apurahaa voi hakea?”.

 • Henkilökohtaisella apurahalla tarkoitetaan työskentelyn osuutta apurahasta ja se on tarkoitettu elinkustannusten kattamiseen. Merkitsemäsi summan tulee sisältää mahdolliset lakisääteiset vakuutusmaksut. Ks. kohta “Työskentelyapurahan ehdot”.
  Työryhmät täyttävät kenttään sen summan, jota ryhmän jäsenet yhteensä hakevat työskentelynsä kattamiseen Wihurin rahastolta.
  Huomaa, että yhteisö ei voi hakea henkilökohtaista työskentelyapurahaa vaan apurahaa henkilöstön palkkaamisen nimikkeellä Aputyövoima.
 • Aputyövoimalla tarkoitetaan hankkeen toteuttamiseksi välttämättömän työpanoksen ostamista tai palkkaamista. Esim. tutkimusavustaja ei tee tieteellistä työtä, vaan hänet katsotaan aputyövoimaksi, jolle apurahansaajan tulisi maksaa korvaus tehdystä työstä palkkana. Jos apurahaa käytetään työvoiman palkkaamiseen, apurahansaaja on velvollinen huolehtimaan ennakonpidätyksestä ja muista lakisääteisistä työnantajan velvoitteista. Ks. tarkemmin kohta “Apuraha vai palkka?”
 • Materiaali- ja laitekuluja ovat suuret hankinnat kuten soittimet ja tutkimusryhmien laitehankinnat.
 • Matkakulut ovat apurahahankkeeseen liittyviä matkakuluja. Erillisiä matka-apurahoja ei pääsääntöisesti myönnetä.
 • Muut kulut tarkoittaa esim. tilavuokria.

Esimerkkejä Apurahan määrän laskemisesta ja apurahatyypeistä:

Esimerkki 1: Kiira Kirjailija hakee puolen vuoden työskentelyapurahaa kirjalliseen työskentelyyn romaanin parissa. Kiira työskentelee kotona eikä hän suunnittele tekevänsä kirjaprojektiin liittyviä matkoja. Koska Kiiralla ei ole muita kuluja, hän merkitsee hakemuksessa henkilökohtaisen apurahan määräksi 13 000€. Tästä summasta Kiira myös aikanaan maksaa lakisääteiset vakuutusmaksut. (mela.fi).

Esimerkki 2: Tero Tutkija hakee kokovuotista työskentelyapurahaa väitöskirjatutkimustaan varten. Tero tietää joutuvansa matkustamaan ympäri Suomea tekemässä haastatteluja väitöskirjaansa varten ja aikoo myös hankkia työhuonepaikan. Hän laskee, että henkilökohtaisena osuutena tarvitaan 23 000 €/12 kk jonka jälkeen hänellä on käytettävissä 3 000 € matka- ja työhuonekuluihin. Se riittää mainiosti, sillä matkakuluiksi Tero arvioi 500€ ja työhuonekuluiksi 1 200€. Siispä Tero merkitsee hakemukseen hlökohtaisen apurahan määräksi 24 300€ (josta hän aikanaan maksaa myös lakisääteiset vakuutusmaksut), matkakuluihin 500€ ja 1 200€ työhuonekulut kohtaan “Muut kulut”.

Esimerkki 3: Tanssiryhmä Taito hakee uuden produktion toteuttamiseen kahdelle tanssijalle apurahaa kahden kuukauden työskentelyyn. Työryhmä hakee samalla hakemuksella apurahaa tilavuokrien ja markkinointikulujen kattamiseen. Työryhmä merkitsee hakemukseen kahden tanssijan yhteenlasketun henkilökohtaisen apurahan määrän 8 700€, jonka se on laskenut viitearvojen perusteella (26 000€ /12kk*2kk*2hlöä). Tanssiproduktioon kuuluu myös markkinointikuluja ja tilavuokria. Koska niitä ei lasketa tavanomaisiksi matka-, laite- ja työhuonekustannuksiksi merkitsee työryhmä aputyövoimaksi ulkopuoliselta graafikolta ostetun palvelun ja muiksi kuluiksi tilavuokran 1 000 €.

Työskentelyn kesto = Jos haet henkilökohtaista apurahaa täysi- tai puolipäiväiseen työskentelyyn, merkitse tähän apurahalla työskenneltävien kuukausien määrä. Jos haet apurahaa työryhmälle, ilmoita työryhmän yhteenlaskettu apurahalla työskenneltävä aika kuukausina silloin, kun vähintään yhden ryhmän jäsenen apurahatyöskentelyaika on vähintään 4 kuukautta ja työtulo vähintään 1 344 euroa.

Onko hakija apurahakauden aikana ansiotyöstä vapaana ?

Ks. tarkemmin kohta “Työskentelyapurahan ehdot”, jossa käsitellään vapautta ansiotyöstä. Kohta koskee yksityishenkilö- ja työryhmähakijoita. Jos apurahaa haetaan työryhmälle, koskee kysymys niitä ryhmän jäseniä, joille haetaan apurahaa työskentelyyn.

Onko hakija apurahakaudella tutkijakoulussa?

Jos kohta ei koske hankettasi, vastaa “ei”.

Onko kyseessä apurahahakemus kokovuotiseen täysipäiväiseen väitöskirjatyöhön?

Jos et ole saanut aikaisemmin nimenomaan Wihurin rahastolta vuoden (12 kk) väitöstyöapurahaa ja haet nyt koko vuoden (12 kk) apurahaa, vastaa ”ensimmäinen vuosi”

Jos olet saanut aikaisemmin Wihurin rahastolta koko vuoden (12 kk) väitöstyöapurahan ja haet nyt väitöstyöhön vuodeksi (12 kk) apurahaa, vastaa ”jatkohakemus”

Jos kohta ei koske hankettasi, vastaa “ei”.

Onko apurahahakemus kokovuotiseen täysipäiväiseen väitöskirjatyön jälkeiseen tutkimukseen?

Jos kohta ei koske hankettasi, vastaa “ei”.

Hankkeen aloitusvuosi = Merkitse vuosi, jolloin hanke on alkanut. Jos haet apurahaa väitöskirjaan, merkitse tohtoriopintojen aloitusvuosi. Jos hanke ei ole vielä alkanut, merkitse suunniteltu alkamisvuosi. Jos haet apurahaa esimerkiksi soitinhankintaan, merkitse suunniteltu ostovuosi.

Lausunnonantajien nimet ja puhelinnumerot/sähköpostit  = Täytä hakemukseen niiden lausunnonantajien tai suosittelijoiden nimet, joita olet pyytänyt tekemään lausunnon joko lausuntojen verkkopalvelussa tai hakemukseesi liitettävänä erillisenä kirjeenä (pdf-liite).

3. Suunnitelma

Täytä seuraavat kohdat, vaikka yksityiskohtaisempi tutkimus- tai työsuunnitelma olisi liitteenä. Viittaaminen liitteisiin ei riitä. Mikäli haet pelkkää työskentelyapurahaa henkilökohtaisiin elinkustannuksiin, ei yksityiskohtaista kustannuserittelyä ja rahoitussuunnitelmaa edellytetä. Jos hankkeesi on monivuotinen ja haet säätiöltä yhden vuoden osuutta, kerro pääpiirteissään koko hankkeen toteutusaikataulu sekä kustannus- ja rahoitussuunnitelma.

Työsuunnitelma ja toteutusaikataulu = Kerro ytimekkäästi ja yleistajuisesti, mihin tarkoitukseen haet apurahaa ja missä aikataulussa toteutat suunnitelmasi. Kerro myös, miksi rahoituksen saaminen on tärkeää ja miksi juuri sinä (tai työryhmä tai yhteisö) voit toteuttaa tämän hankkeen.

Kustannuserittely lyhyesti = Erittele hankkeen kokonaiskustannukset. Mikäli haet ainoastaan työskentelyapurahaa henkilökohtaisiin elinkustannuksiin, voit esittää nämä elinkustannukset yhtenä lukuna.

Rahoitussuunnitelma = Kerro rahoitussuunnitelmassa, miten hankkeen kokonaiskustannukset on tarkoitus kattaa eli kokonaisrahoitus järjestää. Hakemuksen arvioijan tulisi saada kokonaiskuva hankkeen toteutuneesta ja suunnitellusta rahoituksesta.

4. Muu rahoitus

Luettele aiemmin saamasi apurahat ja vireillä olevat hakemuksesi. Jos taloudellinen tilanteesi muuttuu hakuajan päättymisen jälkeen saatuasi esimeriksi toisen apurahan, palkallisen paikan tai aikuiskoulustuen, ilmoita siitä säätiölle välittömästi.

Myönnetyt apurahat tai muu rahoitus = Listaa samaan tarkoitukseen saadut ja muuten mielestäsi merkittävimmät saamasi apurahat ja muu vastaava rahoitus viimeisen kolmen vuoden ajalta. Luettele kuitenkin enintään kymmenen aiemmin saatua apurahaa. Huomaa ilmoittaa kaikki Wihurin rahastolta kyseiseen hankkeeseen saadut apurahat myöntövuodesta riippumatta. Myönnettyjen eli saatujen apurahojen vuosilukukenttä on täytettävä.

Vireillä olevat rahoitushakemukset = Listaa tässä kaikki vireillä olevat apurahahakemukset ja muut rahoitushakemukset, joiden päätöstä odotat. Apurahojen käsittelyn aikana muualta saadusta rahoituksesta tulee ilmoittaa välittömästi Jenny ja Antti Wihurin rahastolle. Esim. siirtyminen palkalliseksi jatko-opiskelijaksi tutkijakouluun.

5. Liitteet

Hakemuksen liitetiedostojen tulee olla pdf-muodossa. Tiedostojen maksimikoko on 3MB. Ks. kohdasta “Liitteet” eri hakijatyypeiltä vaaditut liitteet.

6. Sitoumus

Lähettämällä hakemuksen apurahanhakija antaa suostumuksensa tietojensa ja lähettämiensä asiakirjojen käyttöön. Apurahan hakija sitoutuu noudattamaan säätiön antamia ohjeita, sekä toimimaan hakemuksessa esitetyn suunnitelman mukaan. Hyväksy ehdot Sitoumus-sivun alaosassa.

7. Lähetys

Sivu kysyy käyttäjältä “Haluatko lähettää hakemuksen Jenny ja Antti Wihurin rahaston käsittelyyn?” Lähettääksesi hakemuksen paina “Kyllä”.

Onnistuneen sähköisen apurahahakemuksen lähettämisen jälkeen kuvaruudulle tulee viesti: ”Hakemus on nyt lähetetty onnistuneesti verkkopalvelussa!”

Erillistä ilmoitusta hakemuksen saapumisesta ei lähetetä sähköpostiin. Onnistuneesti lähetetyn hakemuksen tilana näkyy aloitussivulla lähetetty. Tila muuttuu hakuajan päätyttyä saapuneeksi.

Lähetetyn hakemuksen voi vielä hakuaikana peruuttaa säätiön käsittelystä ja palauttaa takaisin muokattavaksi luonnokseksi. Muista kuitenkin lähettää hakemus uudestaan hakuajan puitteissa, jos haluat että hakemus otetaan säätiön käsittelyyn.

Apurahaa voi hakea

 • henkilö yksin hakemuksessa ”yksityishenkilö”
 • useammasta henkilöstä koostuva työryhmä
 • yhteisö esim. yleishyödyllinen yhdistys tai osuuskunta

Apurahaa ei voi hakea toisen puolesta.

Hakiessasi apurahaa työryhmälle täytä hakijasivu ryhmän vastuuhenkilön tiedoilla. Vastuuhenkilö vastaa myönnettävästä apurahasta säätiölle ja tarvittaessa eri viranomaisille (esim. eläkelaitos Mela ja verottaja).

Listaa hakemuslomakkeessa ne työryhmän jäsenet, joille haetaan työskentelyapurahoja tai joita nimenomaisesti koskee jokin ryhmän nimissä haettu kuluerä tai jotka ovat muuten keskeisessä asemassa hankkeessa. Jos haet apurahaa useammalle kuin kuudelle työryhmän jäsenelle, luettele henkilöt erillisellä liitteellä.

Hanketta toteuttavan koko työryhmän kokoonpanoa voi esitellä laajemmin esimerkiksi työsuunnitelmassa.

Työryhmän jäseneksi sopivia apurahansaajia ovat vain tieteellistä tai taiteellista työtä tekevät henkilöt. Esim. tutkimusavustaja ei tee tieteellistä työtä vaan hänet katsotaan aputyövoimaksi, jolle apurahansaajan tulisi maksaa korvaus tehdystä työstä palkkana.

Katso video: Voiko hankkeeni sopia Jenny ja Antti Wihurin rahaston rahoitettavaksi?

Voit hakea apurahaa tieteelliseen tai taiteelliseen työskentelyyn sekä erilaisiin hankkeisiin tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan alalla. Tyypillisiä rahoituskohteita ovat esim. väitöskirjatyö, taiteellinen työskentely ja tapahtumat. Apurahat on tarkoitettu pääasiassa käytettäväksi virallisen myöntöpäivän (9.10.) jälkeen syntyviin kuluihin tai työskentelyyn.

Tieteen aloille

Tieteen apurahoja myönnetään ensisijaisesti tutkimustyöhön. Apurahoja myönnetään laajasti eri tieteen aloille sekä perustutkimukseen että soveltavaan tutkimukseen.

Väitöskirjatyöhön

Vuoden kestävään täysipäiväiseen työskentelyyn tarkoitettu apuraha on 26 000 euroa (sis. kuluosuus). Myönnämme väitöskirjan tekemiseen tarkoitettuja apurahoja enintään vuodeksi kerrallaan. Säätiö pyrkii kuitenkin varmistamaan väitöskirjan edistymisen, joten apurahansaajalla on usein hyvät mahdollisuudet saada rahoitusta myös toiseksi ja kolmanneksi vuodeksi. Jatkoapurahaa haetaan kevään apurahahaussa ja myöntöpäätös edellyttää, että hakija pystyy osoittamaan hankkeen etenemisen suunnitelman mukaisesti. Hakemukseen tarvitaan uusi työnohjaajan lausunto.

Tohtoreille ja väitöskirjatyön jälkeiseen tutkimukseen

Täysipäiväiseen työskentelyyn tarkoitettu vuosiapuraha on 30 000 euroa (sis. kuluosuus).

Homing-apuraha

Suomeen palaava tutkija voi hakea homing-apurahaa post doc –vaiheen jälkeiseen itsenäiseen tutkimukseen. Apuraha on suuruudeltaan 50 000 euroa ja se on tarkoitettu oman tutkimusryhmän perustamiseen liittyviin kuluihin. Siitä voidaan osa käyttää hakijan työskentelyapurahana. Apurahaa on anottava viimeistään vuoden kuluttua hakijan saapumisesta Suomeen. Homing-apurahaa voi hakea työryhmänä, jos ryhmän muut jäsenet ovat tohtoreita tai väitöskirjatutkijoita.

Muuta tutkimusrahoitusta esimerkiksi tutkimusryhmille

Tutkimusryhmät voivat hakea osarahoitusta työlleen.

Muu tieteen asemaa tai alaa kehittävä toiminta

Apurahaa voi hakea myös sellaiseen hankkeeseen, joka edistää tutkimustoimintaa tai tieteen näkyvyyttä ja arvostusta yhteiskunnassa.

Taiteen aloille

Taiteen alojen apurahojen tarkoitus on luoda edellytyksiä taiteellisen toiminnan harjoittamiselle sekä taiteen kohtaamiselle ja kokemiselle yhteiskunnassa.

Säätiöltä voi hakea esimerkiksi työskentelyapurahaa taiteelliseen (musiikki, tanssi- tai teatteritaide) tai kirjalliseen työskentelyyn sekä apurahoja soitinhankintoihin tai esitysten ja tapahtumien järjestämiseen. Säätiöltä voi myös hakea apurahaa erilaisten hankkeiden pilotointiin ja kehittämiseen.

Yhteiskunnallisen toiminnan eri aloille

Yhteiskunnallisella toiminnalla tarkoitetaan sellaista toimintaa, joka edistää aktiivisen, osallisuutta tuntevista ihmistä koostuvan, kansalaisyhteiskunnan rakentumista. Yhteiskunnallinen toiminta voi tarkoittaa esimerkiksi nuorisotoimintaa, maanpuolustusta, kulttuuritoimintaa tai yrittäjyystaitojen edistämistä. Yhteiskunnallinen toiminta voi kuitenkin käsittää muitakin teemoja.

 • Apurahoja ei pääsääntöisesti myönnetä väitöskirjan tai tutkimustyön kielentarkistus- tai painatuskuluihin
 • Apurahoja ei myönnetä laitehankintojen yleiskustannusosuuksiin
 • Apurahoja ei myönnetä tieteen alojen perustutkintoihin
 • Säätiö ei pääsääntöisesti myönnä yksittäisiä matka-apurahoja
 • Apurahoja ei myönnetä post doc -tutkimukseen ulkomailla lukuun ottamatta alle lukuvuoden pituisia vierailuja (vrt. Säätiöiden post doc -pooli)

Rajoitukset tieteen ja taiteen aloilla

Lääketieteen ja biolääketieteen aloille ei lähtökohtaisesti myönnetä apurahoja, sillä Wihurin rahasto ylläpitää biolääketieteen tutkimukseen keskittynyttä Wihurin tutkimuslaitosta. Emme myöskään lähtökohtaisesti myönnä apurahoja kuvataiteelliseen työskentelyyn tai kuvataiteilijoille näyttelyiden järjestämiseen. Tämä ei sulje pois apurahan hakemista kuvataiteen tutkimukseen.

Säätiöiden yhteisistä pooleista haettavat apurahat

Ulkomailla tapahtuvaan vähintään yhden lukuvuoden kestävään väitöskirjatyön jälkeiseen tutkimukseen apurahat myöntää säätiöiden yhteinen post doc -apurahapooli, jonka jäsen Jenny ja Antti Wihurin rahasto on. Lue lisää täältä.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto osallistuu Post Docs in Companies-yhteistyöohjelmaan (PoDoCo), jonka tavoitteena on edistää tohtoreiden työllistymistä yrityksiin ja parantaa Suomen elinkeinoelämän kykyä uudistua pitkäjänteisesti. PoDoCo-ohjelman myöntämät apurahat on tarkoitettu uusia uria aukovaan tutkimukseen aiheesta, joka on elinkeinoelämän kannalta potentiaalisesti relevantti. Lue lisää täältä.

Haettavan apurahan määrä riippuu hankkeesta – esimerkiksi tieteelliseen tai taiteelliseen työskentelyyn on annettu suositukset haettavan apurahan määrästä mutta yhteisön tai työryhmän kuluihin voi hakea sen verran kuin kokee hankkeen kannalta sopivaksi. Samalla hakemuksella voit hakea sekä työskentely- että kuluapurahalla katettavia eriä, kunhan erittelet ne hakemukseesi. Huomaathan, että apurahat myönnetään enintään vuodeksi kerrallaan.

Työskentelyapurahat

Säätiö myöntää yksityishenkilöille ja työryhmille tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn kokovuotisia, osavuotisia ja vapaamääräisiä apurahoja. Työskentelyapurahat on pääsääntöisesti tarkoitettu yhtäjaksoiseen työskentelyyn. Hakemaasi apurahan määrään vaikuttaa työskentelyn kesto ja se, aiotko työskennellä apurahalla täysipäiväisesti vai osa-aikaisesti (esim. 50 %). Yhteisö ei voi hakea henkilökohtaista työskentelyapurahaa. Mikäli yhteisön hankkeeseen liittyy työskentelyä, kysymyksessä on apurahan hakeminen palkkaan tai palkkioihin sivukuluineen tai ostopalveluihin eli hankkeen kuluihin (aputyövoima).

Kokovuotiset ja puolivuotiset apurahat täysipäiväiseen työskentelyyn

Täysipäiväiseen työskentelyyn myönnetty apuraha edellyttää vapautta ansiotyöstä. Ks. tarkemmin kohta Työskentelyapurahan ehdot. Täysipäiväiseen työskentelyyn myönnettyä apurahaa et voi käyttää, mikäli olet palkallisessa tutkijakoulussa tai saat muuta rahoitusta kuten toista työskentelyapurahaa tai aikuiskoulutustukea.

Kokovuotiset apurahat (12 kk) täysipäiväiseen työskentelyyn (sis. tavanomaisia kuluja) ovat:

 • 26 000 € / väitöskirjatyö ja taiteellinen/kirjallinen työskentely
 • 30 000 € / väitöskirjatyön jälkeinen tutkimus, tohtorit

Puoli vuotta (6 kk) kestävään täysipäiväiseen työskentelyyn tarkoitetut apurahat ja ovat:

 • 13 000 € / väitöskirjatyö ja taiteellinen/kirjallinen työskentely
 • 15 000 € /  väitöskirjatyön jälkeinen tutkimus, tohtorit

Huomaa, että kokovuotinen täysipäiväiseen työskentelyyn myönnetty apuraha kattaa henkilökohtaisen osuuden, noin 23 668,35 euroa (taiteilija-apurahan määrä 2021), lisäksi tavanomaiset matka-, laite- ja työhuonekustannukset sekä lakisääteisen MELA:n järjestämän sosiaaliturvan (n. 15 % työskentelyapurahan määrästä).

Vapaamääräiset apurahat työskentelyyn

Työskentelyapuraha voi myös olla vapaamääräinen, jolloin hakija itse määrittelee työn keston ja haettavan summan. Jos esimerkiksi haet apurahaa muun kestoiseen työskentelyyn tai haluat työskennellä apurahalla osa-aikaisesti (esim. 50%), voit laskea haettavan apurahan määrän täysipäiväiseen työskentelyyn tarkoitettujen summien pohjalta. Pyöristä luvut aina lähimpään sataan.

On myös mahdollista hakea apurahaa, joka ei ole sidottu työskentelykuukausien määrään. Tällöin kyseessä on niin kutsuttu kannustusapuraha, joka on tarkoitettu muun rahoituksen rinnalle. Hakemuksessa kannustusapuraha merkitään henkilökohtaiseksi apurahaksi ja sen kestoksi merkitään 0.

Huomaa, että Wihurin rahasto kannustaa yhtäjaksoiseen täysipäiväiseen työskentelyyn etenkin tieteen aloilla – valtaosa tieteen alojen myönnetyistä apurahoista on täysipäiväiseen työskentelyyn.

Homing-apuraha

Homing-apuraha on tarkoitettu Suomeen palaavalle tutkijalle post doc –vaiheen jälkeiseen itsenäiseen tutkimukseen. Kun apurahaa haetaan, on saanut kulua korkeintaan vuosi hakijan saapumisesta Suomeen. Apuraha on suuruudeltaan 50 000 euroa ja se on tarkoitettu oman tutkimusryhmän perustamiseen liittyvien kustannusten kattamiseen (esim. laitteisiin, reagensseihin ja aputyövoiman palkkaamiseen). Homing-apurahaa voidaan käyttää osin myös hakijan työskentelyapurahana. Homing-apurahaa voi hakea työryhmänä, jos ryhmän muut jäsenet ovat tohtoreita tai väitöskirjatutkijoita.

Kuluapuraha

Kuluapurahat ovat aina vapaamääräisiä, mutta niiden täytyy perustua tulo- ja menoarvioon. Kuluapurahalla katetaan hankkeesta tai projektiluonteisesta toiminnasta syntyviä kuluja, kuten teatteriproduktion kuluja tai yksittäisiä hankintoja kuten soittimet. Kun haet kuluapurahaa hankkeelle, on tärkeää sisällyttää hakemukseen koko hankkeen yksityiskohtainen, kattava tulo- ja menoarvio.

Samalla hakemuksella voit hakea sekä työskentely- että kuluapurahalla katettavia eriä. Tällaisia ovat esim. tanssiproduktioon sisältyvä yksityishenkilö- tai työryhmähakijan taiteellinen työskentely ja tilavuokrat, lavasteet yms. tuotantoon liittyvät kulut.

Kuluapuraha on pääsääntöisesti tarkoitettu käytettäväksi apurahapäätöksen jälkeen toteutuviin kuluihin.

Esimerkkejä apurahan määrän laskemisesta ja apurahatyypeistä:

Esimerkki 1: Kiira Kirjailija hakee puolen vuoden työskentelyapurahaa kirjalliseen työskentelyyn romaanin parissa. Kiira työskentelee kotona eikä hän suunnittele tekevänsä kirjaprojektiin liittyviä matkoja. Koska Kiiralla ei ole muita kuluja, hän merkitsee hakemuksessa henkilökohtaisen apurahan määräksi 13 000€. Tästä summasta Kiira myös aikanaan maksaa lakisääteiset vakuutusmaksut (mela.fi).

Esimerkki 2: Tero Tutkija hakee kokovuotista työskentelyapurahaa väitöskirjatutkimustaan varten. Tero tietää joutuvansa matkustamaan ympäri Suomea tekemässä haastatteluja väitöskirjaansa varten ja aikoo myös hankkia työhuonepaikan. Hän laskee, että henkilökohtaisen osuuden vähimmäismäärän 23 000 €/12 kk jälkeen hänellä on käytettävissä 3 000 € matka- ja työhuonekuluihin. Se riittää mainiosti, sillä matkakuluiksi Tero arvioi 500€ ja työhuonekuluiksi 1 200€. Siispä Tero merkitsee hakemukseen hlökohtaisen apurahan määräksi 24 300€ (josta hän aikanaan maksaa myös lakisääteiset vakuutusmaksut, mela.fi), matkakuluihin 500€ ja 1 200€ työhuonekulut kohtaan “Muut kulut”.

Esimerkki 3: Työryhmä Tanssi hakee uuden produktion toteuttamiseen kahdelle tanssijalle apurahaa kahden kuukauden työskentelyyn. Työryhmä hakee samalla hakemuksella apurahaa tilavuokrien ja markkinointimateriaalien kattamiseen. Työryhmä merkitsee hakemukseen kahden tanssijan yhteenlasketun henkilökohtaisen apurahan määrän 8 700€, jonka se on laskenut viitearvojen perusteella (26 000€ /12kk*2kk*2hlöä). Tanssiproduktioon kuuluu myös markkinointikuluja ja tilavuokria. Koska niitä ei lasketa tavanomaisiksi matka-, laite- ja työhuonekustannuksiksi merkitsee työryhmä aputyövoimaksi ulkopuoliselta graafikolta ostetun palvelun ja muiksi kuluiksi tilavuokran 1000 €.

Esimerkki 4: Yhteisöhakija Yöperhoset ry hakee apurahaa uuden yöperhosnäyttelyn toteuttamiseen. Yhteisö haluaa palkata tuottajan työskentelemään näyttelyn parissa ja aikoo hakea apurahaa hänen palkkioonsa. Yöperhoset ry ei voi hakea tuottajan palkkaan henkilökohtaista työskentelyapurahaa, vaan sen tulee hakea kuluapurahaa palkkakuluihin ja merkitä se hakemuksessa aputyövoimaksi. Tällöin yhteisöä koskee työnantajavelvollisuudet ja haettavan apurahan määrään tulee laskea mukaan palkan sivukulut.

Työskentelyapurahat

Henkilökohtaisesta vuoden työskentelyapurahasta (26 000 €/väitös ja 30 000 €/post doc) voit tarvittaessa maksaa yliopistolle tai tutkimuslaitokselle enintään 1 600 euroa yleiskustannuksiin. Puolen vuoden apurahasta yleiskustannusosuus voi olla enintään 800 euroa.

Kuluapurahat

Yleiskustannusosuus saa olla enimmillään 15 prosenttia hankkeen muista kuluista kuin henkilökohtaisesta työskentelyapurahasta. Apurahoja ei myönnetä laitehankintojen yleiskustannusosuuksiin

Mahdollinen yleiskustannusosuus tulee esittää apurahahakemuksessa hankkeen kustannuserittelyssä.

Säätiö myöntää taiteellista tai tieteellistä työtä tekeville henkilöhakijoille pääsääntöisesti apurahoja, ei rahoitusta palkkaan.

Jos apurahansaaja käyttää kuluapurahaa työvoiman palkkaamiseen, on hän itse vastuussa tavanomaisista työnantajavelvoitteista, kuten ennakonpidätyksistä ja sivukuluista. Esim. tutkimusavustaja ei tee tieteellistä työtä, vaan hänet katsotaan aputyövoimaksi, jolle apurahansaajan tulisi maksaa korvaus tehdystä työstä palkkana.

Jos haet apurahaa yhteisölle (esim. yhdistykselle), et voi hakea henkilökohtaista työskentelyapurahaa vaan ainoastaan kuluapurahaa. Rekisteröidyn yhteisön edelleen maksamat korvaukset tehdystä työstä ovat aina palkkaa, josta tulee suorittaa työnantajan sivukulut. Tämä on syytä ottaa huomioon hakemuksen tulo- ja menoarviossa. Esim. tuottajalle maksettu palkka tulee kirjata hakemuksessa aputyövoimaksi.

Apurahasta ei pääsääntöisesti makseta tuloveroa. Verovapausraja koskee kuitenkin ainoastaan yksityishenkilöille ja työryhmille myönnettyjä apurahoja. Säätiöiden ja muiden vastaavien yhteisöjen maksamat apurahat yhteensä ovat verottomia valtion vuotuiseen taiteilija-apurahaan saakka (23 668,35 euroa/vuonna 2021). Apurahat ovat sen verovuoden tuloa, jona ne maksetaan.

Jos apurahansaaja käyttää kuluapurahaa työvoiman palkkaamiseen, on hän itse vastuussa tavanomaisista työnantajavelvoitteista, kuten ennakonpidätyksistä.

Säätiö tekee yksityishenkilölle tai työryhmälle myönnetystä apurahasta tai palkinnosta ilmoituksen verohallinnolle, jos myönnetystä määrästä on verovuonna maksettu vähintään 1 000 euroa (verohallituksen päätös 1052/2003).

Huomaa, että verotusta koskevat säädökset voivat muuttua ja niiden tulkinta jossain määrin vaihdella. Tarvittaessa apurahansaajan on syytä pyytää ohjeita suoraan verottajalta.

Lue lisää verotuksesta täältä.

Erityisesti suuremmissa hankkeissa on myönteistä, jos rahoituspohja on laaja. Huolellisesti mietitty omarahoitus (esim. pääsylipputulot) luo vaikutelman uskottavasta ja toteuttamiskelpoisesta hankkeesta. Vaikka säätiöltä haettaisiin ainoastaan osarahoitusta, hakemuksessa tulee myös ilmoittaa selkeästi ja jäsennellysti koko hankkeen kattava tulo- ja menoarvio.

Työskentelyapurahan henkilökohtainen osuus on tarkoitettu henkilökohtaisiin elinkustannuksiin tietylle ajanjaksolle, pääsääntöisesti yhtäjaksoiseen työskentelyyn. Normaaleihin elinkustannuksiin käytettävän osuuden voit ilmoittaa yhtenä kulueränä hakemuksessa.

Yhteisön edelleen maksamat korvaukset tehdystä työstä ovat aina palkkaa, josta tulee suorittaa työnantajan sivukulut. Tämä on syytä ottaa huomioon hakemuksen tulo- ja menoarviossa.

Laadi hankkeen tulo- ja menoarvio huolellisesti ja realistisesti. Uskottava suunnitelma lisää hankkeen menestymismahdollisuuksia rahoittajan silmissä.

Apuraha on pääsääntöisesti tarkoitettu käytettäväksi apurahapäätöksen (9.10.) jälkeen toteutuviin kuluihin.

Valitsemasi hakuala kertoo, minkä alan arvioitsijan toivoisit lukevan hakemuksesi. Valitse ensisijaisesti joku olemassa olevista vaihtoehdoista alajaossa. Jos hankkeesi on monitieteinen tai -taiteinen, valitse aloista se, jonka arvioitsijan toivoisit lukevan hakemuksesi. Jos tutkimusalaasi ei ole listassa, valitse lähimpänä alaasi oleva tieteenala. Huomaa, että mukana on myös kattotermejä, jotka kattavat useamman tieteenalan.

Vain siinä tapauksessa, ettei mikään valmiiksi annetuista aloista vastaa hankkeen alaa, valitse vaihtoehto ”Muut tarkoitukset”. Säätiöllä käydään hakemukset läpi hakuajan päätyttyä ja varmistetaan hakemuksen ohjautuminen arvioitsijalle, joka on säätiön näkemyksen mukaan paras arvioimaan hanketta.

Merkitse hakemuksesi alaksi jokin seuraavista:

 • Kauppatieteet: mm. johtaminen ja organisaatiot, kans.väl. liiketoiminta, laskentatoimi, logistiikka, markkinointi, rahoitus, talousoikeus, tuotantotalous, yrittäjyys, talousmaantiede
 • Kansantaloustiede
 • Tekniset tieteet: mm. rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, sähkö-, automaatio- ja tietoliikennetekniikka, elektroniikka, lääketieteellinen tekniikka, biotekniikka
 • Matematiikka ja tilastotiede
 • Arkkitehtuuri
 • Luonnontieteet: mm. fysiikka, avaruustieteet ja tähtitiede, kemia, maantiede
 • Maa- ja metsätaloustieteet
 • Elintarviketieteet
 • Biologia
 • Terveystieteet: mm. hoitotiede, liikuntatiede, ravitsemustiede, terveyden edistäminen (ei lääketiede)
 • Kasvatustieteet: mm. kasvatustieteet, kotitaloustiede, opetus
 • Psykologia
 • Oikeustiede
 • Valtio- ja yhteiskuntatieteet: mm. sosiaalitieteet, politiikan tutkimus, valtio-oppi, hallintotiede, media- ja viestintätieteet
 • Taidehistoria, kuvataiteen ja taideteollisten alojen tutkimus
 • Historia ja arkeologia
 • Teologia ja uskontotiede
 • Filosofia
 • Kielitieteet
 • Kaunokirjallisuus: sis. myös kirjallisuuden tutkimus
 • Tietokirjallisuus
 • Musiikki: sis. myös musiikin tutkimus
 • Tanssitaide: sis. myös tanssitaiteen tutkimus
 • Teatteritaide: sis. myös teatteritaiteen tutkimus
 • Maanpuolustustyö
 • Nuorisotyö
 • Kulttuurihankkeet: mm. suuret monitaiteiset hankkeet
 • Muut tarkoitukset

Lääketieteen ja biolääketieteen aloille ei lähtökohtaisesti myönnetä apurahoja, sillä Wihurin rahasto ylläpitää biolääketieteen tutkimukseen keskittynyttä Wihurin tutkimuslaitosta. Emme myöskään lähtökohtaisesti myönnä apurahoja kuvataiteelliseen työskentelyyn tai kuvataiteilijoille näyttelyiden järjestämiseen.

Suomenkielisten hakijoiden toivotaan laativan koko hakemuksensa liitteineen suomeksi. Jos työskentelykieli on englanti, liitteet voivat olla englanninkielisiä mutta hakemuksen sivut tulee täyttää suomeksi. Huomaathan, että tällöin myös verkkopalvelun Suunnitelma-sivun kohta “Työsuunnitelma ja toteutusaikataulu” tulee laatia suomeksi.
Ei-suomenkieliset hakijat voivat laatia koko hakemuksen englanniksi.

Säätiö myöntää apurahoja enintään vuodeksi kerrallaan.

Jos haet vuosiapurahaa väitöskirjatyöhön, huomaathan, että apurahansaajalla on usein hyvät mahdollisuudet saada rahoitusta myös toiseksi ja kolmanneksi vuodeksi, sillä säätiö pyrkii varmistamaan väitöskirjan edistymisen. Jatkoapurahaa haetaan kevään apurahahaussa ja myöntöpäätös edellyttää, että hakija pystyy osoittamaan hankkeen etenemisen suunnitelman mukaisesti. Hakemukseen tarvitaan uusi työnohjaajan lausunto.

Apurahat on pääsääntöisesti tarkoitettu käytettäväksi apurahapäätöksen (9.10.) jälkeen syntyviin kuluihin. Apurahaa ei kannata hakea takautuvasti.

Apurahan käyttö on suotavaa aloittaa ennen seuraavan vuoden myöntöpäivää 9.10.2022. Apuraha on kuitenkin voimassa kolme vuotta sen myöntämisen jälkeen. Henkilökohtaiset työskentelyapurahat tulisi pääsääntöisesti käyttää yhtäjaksoiseen työskentelyyn.

Apuraha, jota ei ole käytetty kolmen vuoden aikana sen myöntämisestä katsotaan peruuntuneeksi, ellei erityisestä syystä muuta sovita.

Esimerkki: Jos suunnittelet aloittavasi väitöskirjan parissa työskentelyn vuonna 2023, hae vuoden 2022 apurahahaussa, älä etukäteen vuoden 2021 haussa.

Hakemuksen liitetiedostojen tulee olla pdf-muodossa. Tiedostojen maksimikoko on 3MB. Tallenna liitteet suoraan pdf-tiedostoksi esim. tekstinkäsittelyohjelmassa tai asenna tietokoneeseesi jokin ilmaisista pdf-tiedostojen luontiohjelmista. Ansioluettelon ja muiden dokumenttien pohjalta arvioidaan hakijan kykyä toteuttaa esittämänsä hanke menestyksekkäästi.

Lataa ohjeissa pyydetyt liitteet (pdf) verkkopalvelussa tehtävän apurahahakemuksen Liitteet-sivulle. Liitä hakemukseesi kaikki oleellinen, mutta älä paisuta hakemustasi.

Hakemukset arvioidaan pääosin verkossa, joten emme voi taata, että postitse lähetetty liite päätyy arvioitavaksi.

 • Yksityishenkilö-hakijan on liitettävä hakemukseensa työ- tai tutkimussuunnitelma ja ansioluettelo.
  Jos haet apurahaa väitöskirjatyöhön tai post doc -tutkimukseen on edellisten lisäksi hakemukseen liitettävä mahdollinen julkaisuluettelo sekä tutkintotodistus. Liitä väittelylupa, jos haet post doc -tutkimukseen, etkä ole vielä saanut tohtorin tutkintotodistusta. Kopio todistuksesta riittää, ja sen ei tarvitse olla oikeaksi todistettu.
 • Työryhmä-hakijan tulisi liittää työ- tai tutkimussuunnitelma sekä kaikkien rahoitusta hakevien henkilöiden ansioluettelot (tai tiivistelmät niistä).
 • Yhteisön on liitettävä hakemukseensa jäljennös edellisen vuoden toimintakertomuksesta, tilinpäätöksestä ja tilintarkastajien lausunnosta sekä työsuunnitelma. Julkisyhteisö-hakijan, kuten  yliopiston, ei tarvitse liittää tilinpäätösdokumentteja hakemukseen.

Työ-/tutkimussuunnitelmassa (yleensä n. 3-10 sivua) tulee kuvata:

 •     työn tausta, tavoite ja merkitys
 •     suorituspaikka
 •     tämänhetkinen vaihe
 •     toteuttamissuunnitelma
 •     aikataulu
 •     tulo- ja menoarvio: Kerro lyhyesti hankkeen kokonaisrahoituksesta. Onko kyseistä hanketta rahoitettu aiemmin? Jos on, niin millä ajalla ja kuinka paljon? Mikäli olet tehnyt kyseistä hanketta palkkarahoituksella, maininta tästä riittää. Hakemuksen arvioijan tulisi saada kokonaiskuva hankkeesi rahoituksesta. Varmista, että meno- ja tulopuoli ovat yhtä suuret (kustannukset = rahoitus). Henkilökohtainen työskentelyapuraha on tarkoitettu normaaleihin elinkustannuksiin, jotka voi esittää yhtenä kulueränä menoarviossa (sisältäen mahdollisen lakisääteisen vakuutuksen (Mela). Jos olet saanut Wihurin rahastosta aiemmin rahoitusta samalle hankkeelle, selvitä edistymistä ja uuden hakemuksen suhdetta aiempaan rahoitukseen.

Mikäli työsuunnitelma mahtuu kokonaisuudessaan hakemuslomakkeen Suunnitelma-sivulle, sitä ei tarvitse kirjoittaa uudestaan erilliselle liitteelle.

Liitteet tulee ladata apurahahakemukseen hakuaikana, ei sen jälkeen. Vain todistuksia, tilinpäätösdokumentteja tai muita hakemukseen olennaisesti kuuluvia dokumentteja, jotka olet saanut vasta hakuajan päätyttyä otetaan vastaan Apurahojen verkkopalvelussa hakuajan päätyttyä. Ks. tarkemmin kohta “Voinko muokata hakemusta hakuajan päättymisen jälkeen?”

Mitä tarkoittaa ansiotyöstä vapaana oleminen?

Täysipäiväisen työskentelyapurahan tarkoituksena on mahdollistaa hankkeen parissa työskentely ansiotyöstä vapaana. Täysipäiväistä työskentelyapurahaa ja työstä maksettavaa palkkaa tai toista työskentelyapurahaa tai työskentelyapurahaa vastaavaa aikuiskoulutustukea ei voi nostaa samanaikaisesti.

Kokopäiväiseen työskentelyyn myönnetyllä apurahakaudella on kuitenkin mahdollista suorittaa virkaa tai muuta palkallista tehtävää enintään 25 % työajasta. Periaatteena on, että apurahalla tehtävän työn ohella voisi tehdä esim. satunnaisia tuntitöitä. Tällä ei ole vaikutusta apurahakauden pituuteen. Täysipäiväiseen työskentelyyn tarkoitetun apurahansaajan on kuitenkin ilmoitettava säätiölle, jos hän aikoo apurahakauden aikana siirtyä yli kuukauden pituiseksi jaksoksi esim. kokopäiväisesti muuhun tutkimusvirkaan, suorittamaan asevelvollisuutta tai jää perhevapaalle.

Työskentelyapurahat ovat pääsääntöisesti tarkoitetut yhtäjaksoiseen työskentelyyn. Jos apurahakausi keskeytyy yli kuukauden pituiseksi jaksoksi, tästä tulee olla yhteyksissä säätiöön ja apurahan maksu keskeytyy.

Esimerkki 1: Kiira Kirjailija hakee puoleksi vuodeksi apurahaa kaunokirjalliseen työskentelyyn. Hän opettaa päivän viikossa luovaa kirjoittamista työväenopistossa. Kiira voi silti hakea täysipäiväistä työskentelyapurahaa, sillä opetustyö vie vain 20 % työajasta ja apurahatyö jatkuu samanaikaisesti yhtäjaksoisesti vuoden ajan.

Mitä kaikkea työskentelyapurahalla pitää kattaa?

Kokovuotinen täysipäiväiseen työskentelyyn myönnetty apuraha kattaa henkilökohtaisen osuuden sekä tavanomaiset matka-, laite- ja työhuonekustannukset. Henkilökohtaisen osuuden tulee olla vähintään noin 23 668,35 euroa (taiteilija-apurahan määrä 2021). Kun tietyt vakuuttamisen ehdot täyttyvät, apurahalla pitää kattaa myös lakisääteiset vakuutusmaksut (Mela).

Esimerkki 1: Tero Tutkija hakee kokovuotista työskentelyapurahaa väitöskirjatutkimustaan varten. Tero tietää joutuvansa matkustamaan ympäri Suomea tekemässä haastatteluja väitöskirjaansa varten ja aikoo myös hankkia työhuonepaikan. Hän laskee, että henkilökohtaisen osuuden vähimmäismäärän 23 000 €/12 kk jälkeen hänellä on käytettävissä 3 000 € matka- ja työhuonekuluihin. Se riittää mainiosti, sillä matkakuluiksi Tero arvioi 500€ ja työhuonekuluiksi 1 200€. Siispä Tero merkitsee hakemukseen hlökohtaisen apurahan määräksi 24 300€, matkakuluihin 500€ ja 1 200€ työhuonekulut kohtaan “Muut kulut”.

Koskevatko lakisääteiset vakuutusmaksut minua?

Yksityishenkilön tai työryhmän saamalla (jos olet 18–68-vuotias, mutta et kuitenkaan vanhuuseläkkeellä) apurahalla on katettava lakisääteiset vakuutusmaksut, jotka ovat n. 15 % työskentelyapurahan määrästä. Vakuutusvelvollisuus täyttyy, jos apurahalla työskennellään tieteellisen tutkimuksen tai taiteellisen toiminnan parissa ja apurahatyöskentely kestää yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta (per henkilö) ja henkilökohtaisen työskentelyapurahan määrä on vähintään 1 344 € (joka vastaa vuosiansiona 4 032 euroa (3x4kk)/ v. 2021).

Vakuutusvelvollisuus ei koske perustutkinto-opiskeluun tarkoitettuja apurahoja. Tietyin edellytyksin vakuuttamisen piiriin kuuluvat myös ulkomailla tapahtuva apurahatyöskentely ja ulkomaalaisen Suomessa tekemä apurahatyö. Mela (Maatalousyrittäjien eläkelaitos) perii eläke-, tapaturma-ja ryhmähenkivakuutusmaksut vakuutuksen voimassaoloaikana eli apurahatyöskentelyn aikana. Sairausvakuutuslain mukaiset maksut perii verottaja jälkikäteen. Vakuutus tulisi ottaa sille ajalle, jolle apuraha on myönnetty (ilmoitetaan apurahapäätöksessä kuukausina), vaikka työskentely ei toteutuisi yhtäjaksoisena. Jenny ja Antti Wihurin rahasto on velvollinen ilmoittamaan myöntämänsä apurahat ja antamaan tarvittaessa lisätietoja Melalle.

Lue lisää vakuutusmaksuista täällä.

Lausunnoilla on merkitystä. Erityisen tärkeitä ne ovat, jos teet väitöskirjaa. Taiteen alojen hakemuksissa ne voivat olla tarpeellisia, jos olet urasi alussa. Pyydä lausunnot ajoissa!

Lausunnonantajasi tulisi kirjautua hakuaikana lausuntojen verkkopalveluun suosituksen tekemistä varten. Lausunto on lausunnonantajan muokattavissa koko hakuajan. Lausunnot kohdistetaan hakemuksiin säätiöllä apurahahakijan nimen perusteella vasta, kun hakuaika on päättynyt. Säätiö ei palauta tai luovuta sille lähetettyjä lausuntoja. Lausunnon voi tehdä suomen- tai englanninkielisenä.

Jos lausunnonantaja/suosittelija on toimittanut vapaamuotoisen lausuntokirjeen suoraan Sinulle/hakijalle, lausunto tulee liittää apurahahakemukseen erillisenä liitetiedostona (pdf).

Lausunnonantaja ei näe apurahahakemustasi ellet sitä erikseen lausunnonantajallesi toimita. Et myöskään itse näe lausunnonantajan verkkopalvelussa tekemää lausuntoa.

Lue lisää lausunnoista täältä.

Hyvä hakemus on suunniteltu ja perusteltu, selkeästi ja ymmärrettävästi kirjoitettu ja tiiviisti esitetty.

Katso video: Näin hiot apurahahakemuksesi kuntoon.

 • Hakemuksen kohtaan ”Työsuunnitelma ja toteutusaikataulu” kannattaa panostaa. Sen tehtävänä on herättää lukijan kiinnostus. Kerro jo ensimmäisessä virkkeessä, mihin tarvitset apurahaa. Tämän kohdan avulla tulisi saada tiivistetysti kokonaiskuva hankkeestasi.
 • Laadi realistinen ja uskottava työsuunnitelma.
 • Jos haet kuluapurahaa, kiinnitä erityistä huomiota siihen, että tulo- ja menoarvio on seikkaperäinen, jäsennelty ja helppolukuinen. Varmista, että  meno- ja tulopuoli ovat yhtä suuret (kustannukset = rahoitus).
 • Kerro, mihin raha oikeasti käytetään. Älä puhu tuotantokuluista, jos tarkoitat tuottajan palkkaa. Hakemuksen arvioijan tulisi pystyä hahmottamaan rahan käyttökohde.
 • Lausunnoilla on merkitystä. Erityisen tärkeitä ne ovat, jos kirjoitat väitöskirjaa. Taiteen hakemuksissa ne voivat olla tarpeellisia, jos olet urasi alussa. Pyydä lausunnot ajoissa (Lausuntojen verkkopalvelu tai pdf-liite hakemukseesi).
 • Liitä hakemukseesi kaikki oleelliset liitteet (pdf).

Jenny ja Antti Wihurin rahasto edellyttää kaikkia apurahanhakijoitaan noudattamaan seuraavia ohjeita ja sitoutumaan seuraaviin ehtoihin.

Apurahan nostaminen

 • Myönnetyn apurahan nostamiseksi apurahansaaja laatii maksatuspyynnön apurahojen verkkopalvelussa myöntöpäivän 9.10. jälkeen tai palauttaa Jenny ja Antti Wihurin rahaston postitse lähettämän maksuesityslomakkeen.
 • Myönnetyn apurahan vastaanottamisesta ei tarvitse erikseen ilmoittaa säätiölle. Pidämme apurahan voimassa kolme vuotta myöntöpäivästä.
 • Työryhmälle myönnetyn apurahan nostamista varten on säätiölle palautettava työryhmän toiminnasta vastaavan henkilön tekemä maksatuspyyntö, jossa ilmoitetaan kunkin maksunsaajana olevan työryhmän jäsenen nimi, osoite, henkilötunnus ja pankkiyhteystiedot.
 • Apuraha maksetaan sille tilille, jonka apurahansaaja ilmoittaa Apurahojen verkkopalvelussa. Huomaa kuitenkin, että jos apurahaa on haettu ja siten myönnetty yksityishenkilölle tai työryhmälle, siitä tehdään aikanaan valvontailmoitus verottajalle tämän apurahansaajan nimissä. Jos kuluapurahaa esimerkiksi pyydetään maksamaan apurahansaajan taustaorganisaation tilille, tämä ei muuta virallista apurahansaajaa.
 • Instrumentin hankintaan myönnetyn apurahan nostamiseksi on hakijan toimitettava joko tilausvahvistus tai kuitti instrumentin ostosta.

Lakisääteiset maksut ja verottaja

 • Mela (Maatalousyrittäjien eläkelaitos) perii eläke-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksut vakuutuksen voimassaoloaikana eli apurahatyöskentelyn aikana. Sairausvakuutuslain mukaiset maksut perii verottaja jälkikäteen. Apurahansaaja, joka on 18–68-vuotias mutta ei kuitenkaan vanhuuseläkkeellä, on velvollinen huolehtimaan lakisääteisistä vakuutusmaksuista (n. 15 % työskentelyapurahan määrästä), jos seuraavat ehdot toteutuvat. Vakuutusvelvollisuus syntyy ja apurahan saajan tulee ilmoittaa tieteelliseen tai taiteelliseen työskentelyyn myönnetystä apurahastaan Melalle, jos työskentely kestää yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta ja työtulo siitä on vähintään 1 344 euroa (v. 2021). Vakuutusvelvollisuus ei koske perustutkinto-opiskeluun tarkoitettuja apurahoja. Tietyin edellytyksin vakuuttamisen piiriin kuuluvat myös ulkomailla tapahtuva apurahatyöskentely ja ulkomaalaisen Suomessa tekemä apurahatyö. Vakuutus tulisi ottaa sille ajalle, jolle apuraha on myönnetty (ilmoitetaan apurahapäätöksessä kuukausina), vaikka työskentely ei toteutuisi yhtäjaksoisena. Säätiö on velvollinen ilmoittamaan myöntämänsä apurahat ja antamaan tarvittaessa lisätietoja Melalle.
 • Kun apurahaa käytetään aputyövoiman palkkaamiseen, on apurahansaaja velvollinen huolehtimaan ennakonpidätyksestä ja muista lakisääteisistä työnantajan velvoitteista.
 • Säätiö lähettää tiedot maksetuista vähintään 1 000 euron apurahoista verottajalle. Tieteelliseen tutkimukseen, taiteelliseen toimintaan ja opintoihin saatavat apurahat ovat valtion taiteilija-apurahaa vastaavaan määrään saakka verovapaita.

Apurahan käyttöön liittyvät ehdot

 • Apurahansaajan on ilmoitettava säätiölle viipymättä muualta samaan hankkeeseen saadusta rahoituksesta. Täysipäiväiseen työskentelyyn myönnettyä apurahaa ja muusta työstä maksettavaa palkkaa tai toista työskentelyapurahaa tai työskentelyapurahaa vastaavaa aikuiskoulutustukea ei voi nostaa samanaikaisesti. Apurahakaudella on kuitenkin mahdollista suorittaa virkaa tai muuta palkallista tehtävää enintään 25 % työajasta – apurahalla tehtävän työn ohella voisi siis tehdä esim. satunnaisia tuntitöitä. Tällä ei ole vaikutusta apurahakauden pituuteen.
  Täysipäiväiseen työskentelyyn tarkoitetun apurahan saajan on kuitenkin ilmoitettava säätiölle, jos hän aikoo apurahakauden aikana siirtyä yli kuukauden pituiseksi jaksoksi esim. kokopäiväisesti muuhun tutkimusvirkaan, suorittamaan asevelvollisuutta tai jää perhevapaalle.
 • Työskentelyapurahat ovat pääsääntöisesti tarkoitetut yhtäjaksoiseen työskentelyyn. Jos apurahakausi keskeytyy yli kuukauden pituiseksi jaksoksi, tästä tulee olla yhteyksissä säätiöön ja apurahan maksu keskeytyy.
 • Apurahansaajan on ilmoitettava säätiön toimistoon yhteystietojensa muutokset.
 • Apurahansaaja sitoutuu toimimaan esittämänsä suunnitelman mukaan. Jos työsuunnitelmaan tulee merkittäviä muutoksia, on niistä ilmoitettava viipymättä säätiölle. Säätiö keskeyttää apurahan maksun, jos myöntöperusteet ovat olennaisesti muuttuneet.
 • Apurahansaajan on annettava kalenterivuosittain myöntämisvuotta seuraavasta vuodesta alkaen säätiölle selvitys apurahan käytöstä.
 • Hakemuksen tietosisältö muodostaa henkilötietolain mukaisen henkilörekisterin, jota Jenny ja Antti Wihurin rahasto ylläpitää, säilyttää ja arkistoi. Hakijalla on oikeus tarkistaa rekisteriin tallennetut tiedot ja korjata virheellinen tieto ottamalla yhteyttä säätiöön. Tietoja ja asiakirjoja luovutetaan hakemuksia arvioivien asiantuntijoiden käyttöön. Hakemuksen tietoja saa tallentaa ja luovuttaa viranomaisille ja apurahoja jakaville yhteisöille apurahojen jaon ja käytön valvontaa varten, siinä määrin kuin se on tarpeen. Myönnetystä apurahasta saa antaa tiedot julkisuuteen, vaikka myönnetty summa olisikin haettua pienempi.

Hakemuksen tietoja ei voi enää muokata hakuajan päättymisen jälkeen. Haun päätyttyä verkkopalvelun Apurahahakemus-sivulla aukeaa mahdollisuus

 • ilmoittaa muualta saadusta rahoituksesta ja palkallisesta tohtorikoulutettavan tehtävästä.
 • poistaa hakemus kokonaan säätiön käsittelystä.
 • liittää hakemukseen todistuksia, tilinpäätösdokumentteja tai muita hakemukseen olennaisesti kuuluvia dokumentteja, joita olet saanut vasta hakuajan päätyttyä. Muut liitteet, kuten työsuunnitelma, on tullut liittää apurahahakemukseen jo hakuaikana.