Ohjeet apurahanhakijalle
Tutustu ystävällisesti hakuohjeisiin, ennen kuin aloitat apurahahakemuksen laatimisen. Seuraava apurahahaku järjestetään 9.5.–31.5.2024.
Apurahahakemuksia voi laatia ja lähettää apurahojen verkkopalvelussa ainoastaan hakuaikana. Haku sulkeutuu viimeisenä hakupäivänä klo 16.00 Suomen aikaa.
Säätiö käsittelee vain hakuaikana lähetetyt hakemukset. Myöhästyneitä tai sähköpostilla lähetettyjä hakemuksia ei käsitellä. Hakemuksen paperikopiota ei postiteta säätiön toimistoon.
Yleisiä periaatteita
- Säätiö myöntää apurahoja enintään vuodeksi kerrallaan.
- Apurahat on tarkoitettu pääasiassa käytettäväksi virallisen myöntöpäivän 9.10. jälkeen syntyviin kuluihin tai työskentelyyn.
Hakemista koskeviin kysymyksiin vastaamme säätiön toimistossa arkisin (ma–pe) klo 9–16 puhelimitse 09 454 2400 ja sähköpostitse osoitteessa toimisto(at)wihurinrahasto.fi. Järjestelmän käyttöön liittyvissä teknisissä kysymyksissä auttaa tekninen tuki sähköpostitse osoitteessa hakemustuki(at)datalink.fi.
Jos luet hakemuksen täyttöohjeet mieluummin pdf-muodossa, löydät ne hakuaikana täältä.
Voit hakea apurahaa Jenny ja Antti Wihurin rahastolta laatimalla apurahahakemuksen verkkopalvelussa hakuaikana. Palvelu on avoinna hakuajan viimeiseen päivään klo 16.00 asti Suomen aikaa. Säätiön toimiston neuvontapalvelut ovat käytettävissä arkisin klo 9–16. Järjestelmän käyttöön liittyvissä teknisissä kysymyksissä auttaa tekninen tuki sähköpostitse osoitteessa hakemustuki(at)datalink.fi.
Lähetä hakemuksesi hyvissä ajoin!
Rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen
- Verkkopalveluun voi kirjautua henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
- Vaihtoehtoisesti voit kirjautua palveluun luomallasi käyttäjätunnuksella. Tällöin valitse ”Haluan kirjautua tunnuksella ja salasanalla”. Jos käytät järjestelmää ensimmäistä kertaa ja haluat kirjautua käyttäjätunnuksella, valitse ensin ”Haluan kirjautua tunnuksella ja salasanalla”. Luo sitten itsellesi käyttäjätunnus ja salasana kohdasta “Rekisteröidy”. Pääset jatkossa hakemuksesi tietoihin antamalla tunnukset kohdassa ”Kirjaudu”.
- Hakemukset ovat käyttäjätunnuskohtaisia, joten jos haluat muokata olemassa olevaa hakemusta, on järjestelmään kirjauduttava samoilla tunnuksilla, joilla hakemus on luotu.
- Huom. Pankkitunnuksilla ja mobiilivarmenteella kirjautuminen on otettu verkkopalvelussa käyttöön vuonna 2021. Käyttäjätunnuksella ja salasanalla tekemäsi hakemukset, maksatuspyynnöt ja selvitykset eivät siis näy sinulle kirjautuessasi pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Voit halutessasi tehdä verkkopalvelussa tietojesi siirron käyttäjätunnukselta pankkitunnuksille tai mobiilivarmenteelle.
- Ota huomioon, että mikäli apuraha myönnetään, apurahan maksatuspyynnön saa tehtyä verkkopalvelussa vain samoilla tunnuksilla, joilla apurahahakemus on tehty.
- Erityisesti yhteisöhakijoiden on syytä varmistaa, ketkä hallinnoivat tunnuksia yhteisössä, jotta apurahahakemuksen ja mahdollisen myönnön käsittely verkkopalvelussa sujuu ongelmitta mahdollisista henkilövaihdoksista huolimatta.
- Verkkopalvelussa käyttämäsi käyttäjätunnus ja salasana tulee säilyttää mahdollisen apurahamyönnön jatkotoimenpiteitä (maksatuspyyntö ja apurahaselvitys) varten. Jos salasana katoaa, voit tilata uuden. Huomaa, että Salasana unohtunut? -toiminto lähettää uuden salasanan rekisteröitymisen yhteydessä ilmoittamaasi sähköpostiin.
Hakemuksen luominen, muokkaaminen ja lähettäminen
- Voit laatia ja lähettää apurahahakemuksen verkkopalvelussa ainoastaan hakuaikana. Mahdollisuus luoda apurahahakemus ilmestyy sisäänkirjautumisen jälkeisen aloitussivun pudotusvalikkoon haun ensimmäisenä päivänä. Hakemus luodaan valitsemalla kohdan ”Luo uusi hakemus tai selvitys” pudotusvalikosta “Apurahahakemus”.
- Luotuasi apurahahakemuksen voit palata myöhemmin muokkaamaan hakemuksen tietoja.
- Jo lähetetyn hakemuksenkin voi hakuaikana peruuttaa säätiön käsittelystä ja palauttaa takaisin muokattavaksi luonnokseksi: kirjaudu Apurahojen verkkopalveluun, valitse muokkausta vaativa apurahahakemus ja Toiminnot: ”Peruuta hakemus säätiön käsittelystä takaisin luonnokseksi”. Voit tehdä luonnos-tilassa olevalle apurahahakemukselle muutoksia. Lähetä apurahahakemus uudestaan 31.5. klo 16 mennessä, jotta se otetaan säätiön käsittelyyn – käsittelyyn otettavan hakemuksen tilan tulee olla Lähetetty.
- Hakemuksen tietoja ei voi muokata hakuajan päättymisen jälkeen. Hakemukseen olennaisesti kuuluvia, mutta vasta haun päätyttyä saamiasi liitetiedostoja voi vielä lähettää verkkopalvelussa haun päättymisen jälkeen tai ilmoittaa muualta saadusta rahoituksesta. Katso tarkemmin kohta “Voinko muokata hakemusta hakuajan päättymisen jälkeen?”.
- Osa hakemuksessa pyydetyistä tiedoista on pakollisia. Mikäli hakemus on puutteellinen, palvelu estää hakemuksen lähettämisen, kunnes olet korjannut puutteelliset tiedot.
- Ennen hakemuksesi lähettämistä tarkista esikatselussa, että hakemukselle kirjaamasi teksti on luettavan kokoista (esim. lausunnonantajien tiedot, työryhmän jäsenet) .
- Lähettämättömän apurahahakemuksen tila on kesken. Säätiö ei käsittele kesken-tilassa olevia hakemuksia.
- Kun olet täyttänyt kaikkien apurahahakemuksen sivujen tiedot, lähetä hakemus verkkopalvelussa hakuajan puitteissa Jenny ja Antti Wihurin rahaston käsittelyyn. Hakemus lähetetään joko hakemuksen aloitussivulta kohdasta “Lähetä hakemus käsittelyyn” tai hakemuksen Lähetys-sivulta. Kun hakemus on lähetetty onnistuneesti, näkyy verkkopalvelun pääsivulla hakemuksen tilana Lähetetty. Muutaman päivän kuluessa hakuajan päättymisestä hakemuksen tila muuttuu: ”Saapunut”.
Apurahahakemus koostuu seuraavista sivuista.
- Hakija
- Apuraha
- Suunnitelma
- Muu rahoitus
- Liitteet
- Sitoumus
- Lähetys
Voit täyttää sivut valitsemassasi järjestyksessä. Täytä hakemus soveltuvin osin – aivan jokaiseen kenttään ei ole pakko kirjoittaa. Osa hakemuksessa pyydettävistä tiedoista on pakollisia, ja verkkopalvelu pyytää täydentämään puuttuvia tietoja ennen hakemuksen lähettämistä. Hakemuksessa on joidenkin vastauskenttien kohdalla kysymysmerkki, jota klikkaamalla saat vinkin kentän täyttämisestä.
Hakija
Asiointikieli = Valitse, millä kielellä haluat vastaanottaa apurahahakemukseesi liittyvää tietoa.
Hakija on = Valitse se hakijatyyppi, jolle apurahaa haetaan. Valitse joko Yksityishenkilö tai Työryhmä tai Yhteisö.
Jos haet apurahaa työryhmälle eli vähintään kahden yksityishenkilöhakijan muodostamalle ryhmälle, valitse työryhmä. Työryhmän vastuuhenkilö ”päähakija” vastaa mahdollisesti myönnettävästä apurahasta säätiölle sekä tarvittaessa eläkelaitokselle (MELA), verottajalle ja muille ryhmän jäsenille.
Mikäli apuraha on tarkoitus kohdistaa vain yhdelle työryhmän jäsenelle, tulee hänen hakea apurahaa omalla nimellään yksityishenkilönä.
Valitsemasi ”Hakija on” -tyyppi määrittelee täytettävät kentät Hakija-sivulla:
Sukunimi = Täytä yksityishenkilöhakijan tai työryhmän vastuuhenkilön sukunimi.
TAI
Yhteisön nimi = Kirjoita yhteisön nimi, jos apurahaa haetaan yhteisölle.
Etunimi = Täytä yksityishenkilöhakijan tai työryhmän vastuuhenkilön etunimi.
Oppiarvo = Yksityishenkilöhakijan tai työryhmän vastuuhenkilön oppiarvo kirjoitetaan kokonaisuudessaan, ei lyhenteitä käyttäen. Esim. Kauppatieteiden maisteri, Filosofian tohtori. Käytä hakutilanteessa voimassa olevaa oppiarvoasi tai voimassa olevaa titteliäsi, jota toivoisit käytettävän apurahajulkistuksen yhteydessä.
Suomalainen henkilötunnus, syntymäaika = Jos haet apurahaa yksityishenkilönä, kirjoita henkilötunnuksesi muodossa ppkkvv(-xxxx). Myös pelkkä syntymäaika riittää – muodossa ppkkvv. Jos haet työryhmälle apurahaa, täytä kohtaan työryhmän vastuuhenkilön henkilötunnus tai syntymäaika.
TAI
Y-tunnus = Täytä kohtaan yhteisön y-tunnus, jos apurahaa haetaan yhteisölle.
Kysymme henkilötunnustasi, koska sen antaminen jo hakuvaiheessa nopeuttaa asiointia kanssamme, jos apuraha myönnetään. Yksityishenkilöiden ja työ- tai tutkimusryhmien jäsenten on viimeistään apurahan maksuvaiheessa ilmoitettava henkilötunnuksensa apurahojen verkkopalvelussa. Tarvitsemme apurahansaajien henkilötunnuksen verottajalle tehtävää vuosi-ilmoitusta varten sekä eläkevakuutuksista vastaavalle Melalle tehtävää ilmoitusta varten.
Sukupuoli = Kysymme hakijan sukupuolta tilastointia varten (yksityishenkilöt tai työryhmän vastuuhenkilö).
Kansalaisuus = Valitse annetuista vaihtoehdoista tai valitse ”Muu/mikä?” ja kirjoita oma kansalaisuutesi. Jos hakijana on yhteisö, valitse maa, jossa yhteisö toimii.
Opiskelu- tai toimipaikka =
- Jos teet hankettasi tai tutkimustasi suomalaisessa yliopistossa, valitse annetuista vaihtoehdoista suomalainen yliopisto.
- Valitse ”Vapaa taiteilija/tutkija”, jos hankkeesi ei ole sidoksissa mihinkään organisaatioon.
- Valitse “Muu, mikä?”, jos pystyt nimeämään paikan, jossa teet apurahan turvin työtä. Kirjoita seuraavalle riville kokonaisuudessaan toimi- tai opiskelupaikan nimi. Esim. ulkomaisen yliopiston virallinen nimi.
Työn suorituspaikka = Jos haet apurahaa yliopistossa tai tutkimuslaitoksessa tehtävään tutkimukseen tai hankkeeseen, täytä kenttään laitoksen tai osaston nimi. Esim. ”Matematiikan laitos”. Muiden hakijoiden ei tarvitse täyttää kenttää.
Kotipaikka = Jos olet yksityishenkilö tai työryhmän vastuuhenkilö, täytä kotipaikkakuntasi. Jos asut, väliaikaisesti toisella paikkakunnalla, ilmoita varsinainen kotipaikkasi. Jos haet apurahaa yhteisölle, täytä yhteisön kotipaikkakunta.
Yhteisön yhteyshenkilö = Täytä, jos haet apurahaa yhteisölle.
Osoite = Kirjoita se osoite, johon toivot säätiön lähettävän kirjepostia apuraha-asioista.
Puhelin = Täytä hakijan tai yhteisön yhteyshenkilön puhelinnumero.
Sähköposti = Täytä yksi sähköpostiosoite, johon toivot tietoa apuraha-asioista. Sisällytä @-merkki sähköpostiosoitteeseen.
Työryhmä = Jos haet apurahaa työryhmänä, merkitse kohtaan vain ne työryhmän jäsenet, joille haetaan työskentelyapurahoja tai joita nimenomaisesti koskee jokin ryhmän nimissä haettu kuluerä tai jotka ovat muuten keskeisessä asemassa hankkeessa. Lisää työryhmän jäsenen syntymäaika tai henkilötunnus. Aiemmassa hakija-kohdassa ilmoitettuja vastuuhenkilön tietoja ei toistamiseen kirjata tähän kohtaan. Jos haet apurahaa useammalle kuin kuudelle työryhmän jäsenelle, luettele osa henkilöistä erillisellä liitteellä tai tarkista, että lomakkeelle täyttämässäsi kentässä teksti säilyy luettavan kokoisena (Esikatsele hakemus).
Jos haet apurahaa vielä nimeämättömälle työryhmän jäsenelle, merkitse hänen osuutensa kirjaimilla N. N. Hakemuksella kannattaa kertoa mahdollisimman tarkkaan nimeämättömän työryhmä jäsen -apurahanhakijan roolista hankkeessa. Huomaa kuitenkin, että työskentelyapuraha on lähtökohtaisesti tarkoitettu haettavaksi sitä nauttivan omilla ansioilla.
Hanketta toteuttavan ryhmän kokoonpanoa voi esitellä laajemmin esimerkiksi työsuunnitelmassa. Työryhmän jäseneksi sopivia apurahansaajia ovat tieteellistä tai taiteellista työtä tekevät henkilöt. Muu työ on palkallista aputyövoimaa tai ostopalvelua, joihin voit hakea kuluapurahaa ”Aputyövoima”. Älä nimeä palkallisen aputyövoiman tai ostopalvelun tarjoajia työryhmän jäseniksi. Esimerkiksi tutkimusavustaja ei tee tieteellistä työtä vaan hänet katsotaan aputyövoimaksi, jolle apurahansaajan tulisi maksaa korvaus tehdystä työstä palkkana.
2. Hakemus
Apurahan luokitus = Valitse annetuista vaihtoehdoista apurahan ensisijainen käyttökohde.
- väitöskirjatyö
- väitöskirjatyön jälkeinen tutkimus: Valitse, jos väitöskirjan valmistumisesta on korkeintaan 5 vuotta. Muussa tapauksessa valitse tutkimus.
- tutkimus
- homing: Post doc -vaiheen jälkeen Suomeen palaavalle tutkijalle oman tutkimusryhmän perustamiseen. Haetaan viimeistään vuoden kuluttua saapumisesta Suomeen.
- kirjallinen työskentely: Valitse, jos haet apurahaa työskentelyyn kauno- tai tietokirjallisuuden alalla tai kirjoitat esimerkiksi näytelmäkäsikirjoitusta.
- taiteellinen työskentely: Valitse, jos haet apurahaa työskentelyyn esittävien taiteiden parissa: musiikissa, tanssi- tai teatteritaiteessa.
- soittimen tai muun työvälineen hankinta
- perusopinnot: Mahdollista hakea taiteen aloilla, ei tieteessä.
- tapahtuman järjestäminen
- muu tarkoitus
Hakemuksen ala = Valitsemasi hakuala kertoo, minkä alan arvioijan toivoisit lukevan hakemuksesi. Valitse ensisijaisesti jokin olemassa olevista vaihtoehdoista alajaossa. Jos hankkeesi on monitieteinen tai -taiteinen, valitse aloista se, jonka arvioijan toivoisit lukevan hakemuksesi. Huomaa, että mukana on myös kattokäsitteitä, jotka kattavat useamman tieteenalan. Jos tutkimusalaasi ei ole listassa, valitse lähimpänä alaasi oleva tieteenala. Vain siinä tapauksessa, ettei mikään valmiiksi annetuista aloista vastaa hankkeen alaa, valitse vaihtoehto ”Muut tarkoitukset”.
Lääketieteen ja biolääketieteen aloille ei lähtökohtaisesti myönnetä apurahoja, koska edistämme näitä aloja ylläpitämällä Wihurin tutkimuslaitosta. Emme myöskään lähtökohtaisesti myönnä apurahoja kuvataiteelliseen työskentelyyn tai kuvataiteilijoille näyttelyiden järjestämiseen. Tuemme kuvataidetta ensisijaisesti kartuttamalla taidekokoelmaa ja ylläpitämällä residenssiohjelmia.
Merkitse hakemuksesi alaksi jokin seuraavista:
- Kauppatieteet: mm. johtaminen ja organisaatiot, kans.väl. liiketoiminta, laskentatoimi, logistiikka, markkinointi, rahoitus, talousoikeus, tuotantotalous, yrittäjyys, talousmaantiede
- Kansantaloustiede
- Tekniset tieteet: mm. rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, sähkö-, automaatio- ja tietoliikennetekniikka, elektroniikka, lääketieteellinen tekniikka, biotekniikka
- Matematiikka ja tilastotiede
- Arkkitehtuuri
- Luonnontieteet: mm. fysiikka, avaruustieteet ja tähtitiede, kemia, maantiede
- Maa- ja metsätaloustieteet
- Elintarviketieteet
- Biologia
- Terveystieteet: mm. hoitotiede, liikuntatiede, ravitsemustiede, terveyden edistäminen (ei lääketiede)
- Kasvatustieteet: mm. kasvatustieteet, kotitaloustiede, opetus
- Psykologia
- Oikeustiede
- Valtio-oppi ja politiikan tutkimus: mm. hallintotiede, yhteiskuntahistoria, poliittinen historia, valtio-oppi, maailmanpolitiikka, kansainvälinen politiikka, kehitysmaatutkimus
- Sosiaalitieteet: mm. sosiologia, sosiaalityö, sosiaalipsykologia, sosiaali- ja yhteiskuntapolitiikka, sosiaali- ja kulttuuriantropologia, sosiaalihistoria
- Media- ja viestintätieteet
- Taidehistoria, kuvataiteen ja taideteollisten alojen tutkimus
- Historia ja arkeologia
- Teologia ja uskontotiede
- Filosofia
- Kielitieteet
- Kaunokirjallisuus: sis. myös kirjallisuuden tutkimus
- Tietokirjallisuus
- Musiikki – Kansanmusiikki
- Musiikki – Pop/rock
- Musiikki – Jazz
- Musiikki – Klassinen laulu, ooppera
- Musiikki – Kuorolaulu, kuoronjohto, orkesterin johto
- Musiikki – Klassinen soitinmusiikki
- Musiikki – Klassisen musiikin säveltäminen
- Musiikki – Muu (vain siinä tapauksessa jos hakemusta ei voi kohdistaa muihin musiikin kategorioihin)
- Musiikkitiede, musiikin tutkimus
- Tanssitaide: sis. myös tanssitaiteen tutkimus
- Teatteritaide: sis. myös teatteritaiteen tutkimus
- Maanpuolustustyö
- Nuorisotyö
- Kulttuurihankkeet: mm. suuret monitaiteiset hankkeet
- Muut tarkoitukset
Apurahan käyttötarkoitus = Kerro lyhyesti ja kuvaavasti, mihin haet apurahaa. Muotoile seuraavasti:
- tutkimukseen ”Tutkimuksen työnimi”
- väitöskirjatyöhön ”Väitöskirjan nimi”
- viulun hankintaan
- tapahtuman ”Tapahtuman nimi” järjestämiseen
- hankkeen ”Hankkeen nimi” kustannuksiin
Katso verkkosivuiltamme mallia aikaisempien vuosien apurahamyöntöjen muotoiluista.
Haetun apurahan määrä = Ilmoita hakemasi apurahan määrä euron tarkkuudella. Älä käytä numeroissa pisteitä tai pilkkuja tai välilyöntiä. ”Yhteensä” on kokonaissumma, jota haet Wihurin rahastolta.
Haettava apuraha eritellään henkilökohtaiseen työskentelyapurahaan, aputyövoimaan, materiaali-, matka- ja muihin kuluihin. Katso työskentelyapurahojen ohjesummat ja apua erittelyyn kohdasta “Kuinka suurta apurahaa voi hakea?”.
- Henkilökohtaisella apurahalla tarkoitetaan työskentelyn osuutta apurahasta. Se on tarkoitettu elinkustannusten kattamiseen tieteellisessä tai taiteellisessa työskentelyssä. Merkitsemäsi summa sisältää mahdolliset lakisääteiset vakuutusmaksut (Mela). Ks. kohta “Työskentelyapurahan ehdot”. Työryhmät täyttävät kenttään sen summan, jota ryhmän jäsenet yhteensä hakevat työskentelynsä kattamiseen Wihurin rahastolta. Kenttään merkitään enintään vuoden työskentelyyn tarkoitettu apurahamäärä/henkilö (työryhmähakija merkitsee jäsentensä yhteensä hakeman työskentelyapurahamäärän).
Huomaa, että yhteisö ei voi hakea henkilökohtaista työskentelyapurahaa. Yhteisöt voivat hakea kuluapurahaa palveluiden ostoon tai palkkaan nimikkeellä Aputyövoima. - Aputyövoimalla tarkoitetaan hankkeen toteuttamiseksi välttämättömän työpanoksen ostamista tai palkkaamista. Esim. tutkimusavustaja ei tee tieteellistä työtä, vaan hänet katsotaan aputyövoimaksi, jolle apurahansaajan tulisi maksaa korvaus tehdystä työstä palkkana. Jos apurahaa käytetään työvoiman palkkaamiseen, apurahansaaja on velvollinen huolehtimaan ennakonpidätyksestä ja muista lakisääteisistä työnantajan velvoitteista. Katso tarkemmin kohta “Työskentelyapuraha vai palkka?”.
- Materiaali- ja laitekuluja ovat suuret hankinnat, kuten soittimet ja tutkimusryhmien laitehankinnat.
- Matkakulut ovat apurahahankkeeseen liittyviä matkakuluja. Emme pääsääntöisesti myönnä erillisiä matka-apurahoja.
- Muut kulut tarkoittaa esim. tilavuokria.
Työskentelyn kesto = Jos haet henkilökohtaista työskentelyapurahaa täysi- tai osapäiväiseen työskentelyyn, merkitse tähän Wihurin rahaston apurahalla työskenneltävien kuukausien määrä. Jos haet apurahaa työryhmälle, ilmoita työryhmän yhteenlaskettu apurahalla työskenneltävä aika kuukausina.
Hankkeen aloitusvuosi = Merkitse vuosi, jolloin hanke on alun perin alkanut. Jos haet apurahaa väitöskirjaan, merkitse tohtoriopintojen aloitusvuosi. Jos hanke ei ole vielä alkanut, merkitse suunniteltu alkamisvuosi. Jos haet apurahaa esimerkiksi soitinhankintaan, merkitse suunniteltu ostovuosi.
Wihurin rahaston apurahalla suoritettava työ?
Jos haet apurahaa yksityishenkilönä tai työryhmänä, tämä kysymys koskee sinua. Jos haet apurahaa työryhmälle, koskee kysymys niitä ryhmän jäseniä, joille haetaan apurahaa työskentelyyn. Täysipäiväisen työskentelyapurahan käyttäminen edellyttää vapautta palkkatyöstä tai ettei ole muuta vastaavaa rahoitusta samanaikaisesti, kuten toista työskentelyapurahaa, aikuiskoulutustukea tai työttömyysetuuksia.
- Täysipäiväinen työskentely tarkoittaa, että työskentelisit Wihurin rahaston apurahalla kokopäiväisesti 100 % (tai vähintään 75 %).
- Osa-aikainen työskentely tarkoittaa, että Sinulla olisi Wihurin rahaston apurahakaudella samanaikaisesti muuta rahoitusta. Esim. 50 % palkka yliopistolta jolloin voit hakea enintään 50 % vuosiapurahan määrästä vuodeksi. Selitä tilanteesi hakemuslomakkeella (Suunnitelma: Rahoitussuunnitelma)
- Kannustusapuraha tarkoittaa, että haet Wihurin rahaston apurahaa käytettäväksi muun täysipäiväisen rahoituksen, kuten palkan tai muualta saadun työskentelyapurahan, lisäksi. Selitä rahoitustilanteesi hakemuslomakkeella (Suunnitelma: Rahoitussuunnitelma)
- Kuluapuraha tarkoittaa, että Wihurin rahaston apurahalla on tarkoitus kattaa ainoastaan hankkeen kuluja (esim. tilavuokria, matkoja, instrumenttihankintoja, palkkakustannuksia). Yhteisöt voivat hakea ainoastaan kuluapurahoja.
Valitse vaihtoehdoista se, johon apurahaa ensisijaisesti haetaan:
Täysipäiväinen työskentely/ Osa-aikainen työskentely / Kannustusapuraha / Kuluapuraha
Onko hakija apurahakaudella tutkijakoulussa/tohtoriohjelmassa?
- Palkallinen – Jos olet tutkijakoulussa ja saat palkkaa
- Omarahoitteinen – Jos joudut itse hankkimaan rahoituksen tohtoriohjelmaa varten
- Jos kysymys ei koske hankettasi, vastaa “ei”.
Onko kyseessä apurahahakemus kokovuotiseen täysipäiväiseen väitöskirjatyöhön Jenny ja Antti Wihurin rahastolle?
Jos haet kokovuotista (12 kk) apurahaa täysipäiväiseen väitöskirjatyöskentelyyn, etkä ole saanut aikaisemmin Wihurin rahastolta apurahaa kokovuotiseen täysipäiväiseen työskentelyyn, vastaa ”ensimmäinen vuosi”. Vastaa näin, vaikka olisit tehnyt väitöskirjaa useamman vuoden ajan muulla kuin Wihurin rahaston rahoituksella.
Jos olet saanut aikaisemmin Wihurin rahastolta kokovuotisen (12 kk) täysipäiväisen apurahan ja haet nyt täysipäiväiseen väitöstyöhön apurahaa, vastaa ”jatkohakemus”.
Jos kohta ei koske hankettasi, vastaa “ei”. Vastaa ”Ei” esimerkiksi silloin, jos haet väitöstyöskentelyyn apurahaa puoleksi vuodeksi ja olet aikaisemmin saanut puolen vuoden apurahan tai haet osa-aikaiseen työskentelyyn vuosiapurahaa.
Onko apurahahakemus kokovuotiseen (12 kk) täysipäiväiseen tutkimustyöhön tohtoritasoisena tutkijana?
- ”Kyllä”, jos haet kokovuotista (12 kk) täysipäiväistä apurahaa tohtoriksi valmistuneena, esim. väitöstyön jälkeiseen tutkimukseen
- Jos kysymys ei koske hankettasi, vastaa “ei” (esim. olet tohtori mutta haet alle vuoden rahoitusta tai et ole valmistunut tohtoriksi)
Lausunnonantajien nimet ja puhelinnumerot tai sähköpostit = Täytä hakemukseen niiden lausunnonantajien tai suosittelijoiden nimet, joita olet pyytänyt kirjoittamaan lausunnon joko Lausuntojen verkkopalvelussa tai hakemukseesi liitettävänä erillisenä kirjeenä (pdf-liite). Apurahanhakijan tulee itse pyytää lausunnonantajaa toimittamaan lausunto säätiölle.
3. Suunnitelma
Hakemuksien arvioijat ottavat huomioon hankkeen tieteellisen, taiteellisen tai yhteiskunnallisen merkityksen tai ajankohtaisuuden. He arvioivat myös hakijan kykyä toteuttaa esitelty projekti onnistuneesti. Arvioijien oletetaan pystyvän tekemään alustava arvio projektistasi Suunnitelma-sivulla annettujen tietojen perusteella. Esitä tässä osiossa suunnitelmasi, vaikka liitteenä olisi tarkempi tutkimus- tai työsuunnitelma. Jos hankkeesi on monivuotinen ja haet säätiöltä yhden vuoden osuutta, kerro pääpiirteissään koko hankkeen toteutusaikataulu sekä kustannus- ja rahoitussuunnitelma.
Liitteisiin viittaaminen ei riitä.
Työsuunnitelma ja toteutusaikataulu = Kerro ytimekkäästi ja yleistajuisesti, mihin tarkoitukseen haet apurahaa. Kerro mitä aiot tehdä, miten, kenen kanssa ja mikä on aikataulusi. Jos haet apurahaa hankkeen osaan, niin kerro myös milloin hanke alkoi alun perin ja milloin sen olisi tarkoitus valmistua, esim. jos haet vuoden rahoitusta monivuotisessa projektissa. Kerro myös, miksi rahoituksen saaminen on tärkeää ja miksi juuri sinä (tai työryhmä tai yhteisö) voit toteuttaa kyseisen hankkeen. (Enintään 4000 merkkiä sis. välilyönnit)
Kustannuserittely lyhyesti = Kerro mitä hankkeesi maksaa ja minkälaisia kuluja hankkeesi sisältää. Erittele hankkeen kokonaiskustannukset. Jos haet ainoastaan työskentelyapurahaa henkilökohtaisiin elinkustannuksiin, voit esittää nämä elinkustannukset yhtenä lukuna. (Enintään 1500 merkkiä sis. välilyönnit)
Rahoitussuunnitelma = Kerro rahoitussuunnitelmassa, miten hankkeen kokonaiskustannukset on tarkoitus rahoittaa. Mistä lähteistä on tarkoitus saada raha kattamaan kustannukset? Hakemuksen arvioijan tulisi saada kokonaiskuva hankkeen toteutuneesta ja suunnitellusta rahoituksesta. (Enintään 1500 merkkiä sis. välilyönnit)
Perustele hankkeesi merkitys: pohdi hankkeesi vaikuttavuutta = Kerro miksi teet apurahahanketta. Miten tai missä voisi hyödyttää hankkeesi tuloksia?
Esim. Miksi hankkeesi on tärkeä? Rakentaako hankkeesi sivistystä, miten? Tarjoaako hankkeesi jotakin yhteiskunnalliselle päätöksenteolle? Ylläpitääkö tai kehittääkö ammatillista osaamista? Parantaako hankkeesi ihmisten tai yhteiskunnan hyvinvointia? (Enintään 2000 merkkiä sis. välilyönnit)
4. Muu rahoitus
Luettele aiemmin saamasi apurahat ja vireillä olevat hakemuksesi. Jos taloudellinen tilanteesi muuttuu hakuajan päättymisen jälkeen saatuasi esimerkiksi toisen apurahan, palkallisen työpaikan tai aikuiskoulutustuen, ilmoita siitä säätiölle välittömästi.
Myönnetyt apurahat ja muu rahoitus = Listaa samaan tarkoitukseen saadut ja muuten mielestäsi merkittävimmät saamasi apurahat ja muu vastaava rahoitus viimeisen kolmen vuoden ajalta. Luettele kuitenkin enintään kymmenen aiemmin saatua apurahaa. Huomaa ilmoittaa kaikki Wihurin rahastolta kyseiseen hankkeeseen saadut apurahat myöntövuodesta riippumatta. Myönnettyjen eli saatujen apurahojen myöntövuosikenttä on täytettävä.
Vireillä olevat rahoitushakemukset = Listaa tässä kaikki vireillä olevat apurahahakemukset ja muut rahoitushakemukset, joiden päätöstä odotat. Ilmoita myös, jos olet lähettämässä Wihurin rahastolle muita hakemuksia saman hakukierroksen aikana: asiasta tulee mainita jokaisessa hakemuksessa, hakemuslomakkeen osiossa “Muu rahoitus/Vireillä olevat”. Apurahahakemusten arvioinnin aikana muualta saadusta rahoituksesta tulee ilmoittaa välittömästi Jenny ja Antti Wihurin rahastolle, esimerkiksi siirtymisestä palkalliseksi jatko-opiskelijaksi tutkijakouluun.
5. Liitteet
Hakemuksen liitetiedostojen tulee olla pdf-muodossa. Tiedostojen maksimikoko on 3MB. Katso kohdasta “Liitteet” eri hakijatyypeiltä vaaditut liitteet.
6. Sitoumus
Hakemuslomakkeella on Sitoumus-välilehti. Hakemusta ei voi lähettää hyväksymättä siinä mainittuja ehtoja. Lähettämällä hakemuksen apurahanhakija antaa suostumuksensa tietojensa ja lähettämiensä asiakirjojen käyttöön. Myönnetystä apurahasta voidaan antaa tiedot julkisuuteen, vaikka myönnetty summa olisikin haettua pienempi. Hakija sitoutuu noudattamaan säätiön antamia ohjeita sekä toimimaan hakemuksessa esitetyn suunnitelman mukaan. Lue Sitoumus huolellisesti ja Hyväksy ehdot Sitoumus-sivun alaosassa.
7. Lähetys
Esikatsele hakemus verkkopalvelussa ennen sen lähettämistä ja tarkista, että kaikkien kenttien teksti on luettavan kokoista.
Sivu kysyy käyttäjältä “Haluatko lähettää hakemuksen Jenny ja Antti Wihurin rahaston käsittelyyn?”. Lähettääksesi hakemuksen valitse “Kyllä”.
Onnistuneen sähköisen apurahahakemuksen lähettämisen jälkeen kuvaruudulle tulee viesti: ”Hakemus on nyt lähetetty onnistuneesti verkkopalvelussa!”
Emme lähetä antamaasi sähköpostiosoitteeseen erillistä ilmoitusta hakemuksen saapumisesta. Onnistuneesti lähetetyn hakemuksen tilana näkyy aloitussivulla lähetetty. Tila muuttuu hakuajan päättymisestä muutaman päivän kuluessa saapuneeksi.
Lähetetyn hakemuksen voi hakuaikana peruuttaa säätiön käsittelystä ja palauttaa muokattavaksi luonnokseksi. Muista kuitenkin lähettää hakemus uudestaan hakuajan puitteissa, jos haluat että hakemus otetaan säätiön käsittelyyn.
Apurahaa voi hakea
- henkilö yksin hakemuksessa ”yksityishenkilö”
- useammasta, vähintään kahdesta, henkilöstä koostuva työryhmä
- yhteisö esim. yleishyödyllinen yhdistys tai osuuskunta
Lähtökohtana on, että apurahalla rahoitettavan hankkeen on oltava suomalaisen toteuttama tai toteuduttava pääasiassa Suomessa tai sillä on oltava vahva kytkös suomalaiseen yhteiskuntaan.
Alle 15-vuotiaan lapsen hakemuksen täyttää huoltaja lapsen nimellä.
Työryhmän jäseneksi sopivia apurahansaajia ovat vain tieteellistä tai taiteellista työtä tekevät henkilöt.
Kirjaa hakemuslomakkeelle ne työryhmän jäsenet, joille haetaan työskentelyapurahoja tai joita nimenomaisesti koskee jokin ryhmän nimissä haettu kuluerä tai jotka ovat muuten keskeisessä asemassa hankkeessa. Työryhmän vastuuhenkilö ”päähakija” vastaa myönnettävästä apurahasta säätiölle ja tarvittaessa eri viranomaisille (esim. Mela ja verottaja) ja muille työryhmän jäsenille. Jos haet apurahaa vielä nimeämättömälle työryhmän jäsenelle, merkitse hänen osuutensa kirjaimilla N. N. Huomaa kuitenkin, että työskentelyapuraha on lähtökohtaisesti tarkoitettu haettavaksi sitä nauttivan omilla ansioilla. Apurahan hakeminen yhdelle tai usealle nimeämättömälle henkilölle ei ole tarkoituksenmukaista.
Muu kuin henkilökohtainen tieteellinen tai taiteellinen työskentely on palkallista aputyövoimaa tai ostopalvelua, joihin voit hakea kuluapurahaa Aputyövoima-nimikkeellä. Esim. tutkimusavustaja ei tee tieteellistä työtä vaan hänet katsotaan aputyövoimaksi, jolle apurahansaajan tulisi maksaa korvaus tehdystä työstä palkkana.
Yhteisöt, joille apurahoja myönnetään, ovat pääsääntöisesti voittoa tavoittelemattomia yhteisöjä, kuten yhdistyksiä tai osuuskuntia. Teknisesti ottaen myös osakeyhtiömuotoinen organisaatio voi hakea hankekohtaiset kustannukset kattavaa apurahaa tieteen, taiteen tai yhteiskunnallisen toiminnan alojen hankkeisiin.
Voit hakea apurahaa tieteelliseen tai taiteelliseen työskentelyyn sekä erilaisiin hankkeisiin tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan aloilla. Tyypillisiä rahoituskohteita ovat esim. väitöskirjatyö, taiteellinen työskentely ja tapahtumat.
Apurahat on tarkoitettu käytettäväksi virallisen myöntöpäivän (9.10.) jälkeen syntyviin kuluihin ja/tai työskentelyyn.
Apurahat myönnetään enintään vuodeksi kerrallaan. Henkilökohtaiset työskentelyapurahat ovat pääsääntöisesti tarkoitetut yhtäjaksoiseen työskentelyyn.
Tieteen apurahat
Tieteen apurahoja myönnetään ensisijaisesti tutkimustyöhön (1-12 kuukaudeksi kerrallaan). Apurahoja myönnetään laajasti eri tieteen aloille sekä perustutkimukseen että soveltavaan tutkimukseen. Lääketieteen ja biolääketieteen aloille ei lähtökohtaisesti myönnetä apurahoja, sillä Wihurin rahasto ylläpitää biolääketieteen tutkimukseen keskittynyttä Wihurin tutkimuslaitosta.
Väitöskirjatyö
Työskentelyapurahaa väitöstyöhön voi hakea hakuaikana
- alle vuodeksi tai
- yhdeksi vuodeksi kerrallaan, ja tarvittaessa seuraavassa toukokuun haussa toimittaa jatkohakemuksen
Vuoden kestävään täysipäiväiseen väitöstyöskentelyyn tarkoitettu apuraha on 30 000 euroa (sis. kuluosuus). Wihurin rahasto varautuu myöntämään yhtäjaksoiseen kokoaikaiseen väitöstyöskentelyyn vuosiapurahoja yhteensä 2-4 vuotta.
Työskentelyapurahaa myönnetään enintään vuodeksi kerrallaan, mutta säätiö varautuu myöntämään kokovuotiseen täysipäiväiseen väitöskirjatyöhön rahoitusta kahdeksi, kolmeksi tai neljäksi vuodeksi peräkkäin ja edellyttäen, että hakija ei ole saanut vastaavaa rahoitusta muista lähteistä. Jokaisesta jatkokaudesta (2. vuosi, 3. vuosi tai 4. vuosi) tehdään erilliset hakemukset vuosittain säätiön normaalina hakuaikana. Jatkohakemuksessa tulee esittää hankkeen suunnitelmallinen eteneminen ja työn ohjaajan tulee toimittaa lausunto hakemuksen tueksi.
Monivuotisten apurahojen tarkoitus on tarjota tilaisuus yhtäjaksoiseen väitöskirjatyöskentelyyn. Ensimmäisen vuoden apuraha on käytettävä kolmen vuoden kuluessa sen myöntämisestä. Monivuotisen apurahavarauksen viimeisen vuoden apurahan nostaminen on aloitettava viiden vuoden kuluessa ensimmäisen vuoden apurahan myöntämisestä.
Post doc -tutkimus
Post doc -tutkimukseksi määritellään tohtorin tutkimus, kun väitöksestä on kulunut alle viisi vuotta. Täysipäiväiseen työskentelyyn tarkoitettu vuosiapuraha post doc -tutkimukseen on 34.000 euroa (sis. kuluosuus). Post doc apurahaa myönnetään pääsääntöisesti enintään kahtena vuonna.
Muu tutkimus
Tohtorit voivat hakea apurahaa tutkimustyöhön, vaikka väitöksestä olisi kulunut yli viisi vuotta. Täysipäiväiseen työskentelyyn tarkoitettu vuosiapuraha tutkimukseen on 34.000 euroa (sis. kuluosuus).
Homing-apuraha
Suomeen palaava tutkija voi hakea homing-apurahaa post doc -vaiheen jälkeiseen itsenäiseen tutkimukseen. Kun apurahaa haetaan, on saanut kulua korkeintaan vuosi hakijan saapumisesta Suomeen. Apuraha on suuruudeltaan 75.000 euroa, ja se on tarkoitettu oman tutkimusryhmän perustamiseen liittyviin kuluihin, kuten laitteisiin, reagensseihin ja aputyövoiman palkkaamiseen. Apurahaa on myös mahdollista käyttää osin ryhmän vetäjän ja muiden tieteellistä työtä tekevien ryhmän jäsenten työskentelyapurahana. Jos ryhmän muut jäsenet ovat tohtoreita tai väitöskirjatutkijoita, joille on tarkoitus maksaa työskentelyapurahaa, tulee homing-apurahaa hakea työryhmänä.
Tutkimusrahoitus tutkimusryhmille
Tutkimusryhmät voivat hakea osarahoitusta työlleen.
Muu tieteen asemaa tai alaa kehittävä toiminta
Apurahaa voi hakea myös sellaiseen hankkeeseen, joka edistää tutkimustoimintaa tai tieteen näkyvyyttä ja arvostusta yhteiskunnassa.
Taiteen apurahat
Säätiöltä voi hakea apurahaa taiteelliseen työskentelyyn musiikin, kirjallisuuden sekä tanssi- ja teatteritaiteen aloilla. Apurahaa voi myös hakea esimerkiksi soitinhankintoihin tai esitysten ja tapahtumien järjestämiseen sekä erilaisten kulttuurihankkeiden pilotointiin ja kehittämiseen.
Vuoden kestävään täysipäiväiseen taiteelliseen tai kirjalliseen työskentelyyn voi hakea 30.000 euron henkilökohtaista apurahaa (sis. tavanomaisia kuluja).
Yhteiskunnallisen toiminnan apurahat
Yhteiskunnallisella toiminnalla tarkoitetaan toimintaa, joka rakentaa aktiivista, osallisuutta tuntevista ihmistä koostuvaa kansalaisyhteiskuntaa. Yhteiskunnallinen toiminta voi tarkoittaa esimerkiksi nuorisotoimintaa, vapaaehtoista maanpuolustustyötä, kulttuuritoimintaa tai yrittäjyystaitojen edistämistä. Yhteiskunnallinen toiminta voi käsittää muitakin teemoja.
- Apurahoja ei pääsääntöisesti myönnetä väitöskirjan tai tutkimustyön kielentarkistus- tai painatuskuluihin.
- Apurahoja ei myönnetä laitehankintojen yleiskustannusosuuksiin.
- Apurahoja ei myönnetä tieteen alojen perustutkintoihin.
- Säätiö ei pääsääntöisesti myönnä yksittäisiä matka-apurahoja.
- Apurahoja ei myönnetä post doc -tutkimukseen ulkomailla lukuun ottamatta alle lukukauden pituisia vierailuja. Katso alla Säätiöiden post doc -pooli.
Rajoitukset tieteen ja taiteen aloilla
Lääketieteen ja biolääketieteen aloille ei lähtökohtaisesti myönnetä apurahoja, sillä Wihurin rahasto ylläpitää biolääketieteen tutkimukseen keskittynyttä Wihurin tutkimuslaitosta. Emme myöskään lähtökohtaisesti myönnä apurahoja kuvataiteelliseen työskentelyyn tai kuvataiteilijoille näyttelyiden järjestämiseen. Tämä ei sulje pois apurahan hakemista kuvataiteen tutkimukseen.
Säätiöiden yhteisistä pooleista haettavat apurahat
Ulkomailla tapahtuvaan 6-24 kuukautta kestävään väitöskirjatyön jälkeiseen tutkimukseen apurahat myöntää Säätiöiden post doc -pooli, jonka jäsen Jenny ja Antti Wihurin rahasto on. Lue lisää poolista täältä.
Jenny ja Antti Wihurin rahasto osallistuu Post Docs in Companies -ohjelmaan (PoDoCo), jonka tavoitteena on edistää tohtoreiden työllistymistä yrityksiin ja parantaa Suomen elinkeinoelämän kykyä uudistua pitkäjänteisesti. Ohjelman puitteissa tohtori ja yrityskumppani ideoivat yhdessä tutkimushankkeen, johon voi hakea rahoitusta mukana olevilta säätiöiltä. Lue lisää täältä.
Haettavan apurahan määrä riippuu hankkeesta. Samalla hakemuksella voi hakea sekä työskentely- että kuluapurahalla katettavia eriä, kunhan erittelee ne hakemukselle.
Tieteelliseen tai taiteelliseen työskentelyyn (sis. kuluosuutta) annamme suositukset haettavan apurahan määrästä. Haettavaan apurahaan vaikuttaa työskentelyn kesto ja osuus (täysipäiväinen/osa-aikainen). Yksityishenkilölle myönnettävä työskentelyapuraha (sis. kuluosuus) on pääsääntöisesti enintään vuosiapurahan (30 000/34 000 euroa/henkilö) suuruinen. Vuosiapurahasta voi tarvittaessa käyttää osan hankkeen kuluihin kuitenkin siten, että apurahalla pystyy kattamaan vuodeksi normaalit elinkustannukset ”eli työskentelyn” hakemuksen mukaisesti.
Yhteisöt voivat hakea apurahaa vain kuluihin. Kuluapurahalla katetaan hankkeesta syntyviä kuluja. Kuluapurahahakemukseen on tärkeää liittää yksityiskohtainen, kattava tulo- ja menoarvio.
Huomaathan, että apurahat myönnetään enintään vuodeksi kerrallaan.
Työskentelyapurahat
Säätiö myöntää yksityishenkilöille ja työryhmille tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn kokovuotisia, osavuotisia ja vapaamääräisiä apurahoja. Työskentelyapurahat on pääsääntöisesti tarkoitettu yhtäjaksoiseen työskentelyyn 1-12 kuukaudeksi. Hakemaasi apurahan määrään vaikuttaa työskentelyn kesto ja se, aiotko työskennellä apurahalla täysipäiväisesti vai osa-aikaisesti (esim. 50 %). Yhteisö ei voi hakea henkilökohtaista työskentelyapurahaa. Mikäli yhteisön hankkeeseen liittyy työskentelyä, kysymyksessä on apurahan hakeminen palkkaan ja palkkioihin sivukuluineen tai ostopalveluihin eli hankkeen kuluihin (aputyövoima).
Kokovuotiset ja puolivuotiset apurahat täysipäiväiseen työskentelyyn
Täysipäiväiseen työskentelyyn myönnetty apuraha edellyttää vapautta ansiotyöstä. Katso tarkemmin kohta ”Työskentelyapurahan ehdot”. Täysipäiväiseen työskentelyyn myönnettyä apurahaa et voi käyttää samanaikaisesti, mikäli olet palkallisessa tutkijakoulussa tai saat muuta vastaavaa rahoitusta, kuten palkkaa, toista työskentelyapurahaa tai aikuiskoulutustukea.
Kokovuotiset apurahat (12 kk) täysipäiväiseen työskentelyyn (sis. tavanomaisia kuluja ja lakisääteisen Melan järjestämän vakuutuksen) ovat:
- Väitöskirjatyö ja taiteellinen/kirjallinen työskentely: 30 000 €
- Post doc -tutkimus ja muu tohtoreiden tekemä tutkimus: 34 000 €
Puoli vuotta (6 kk) kestävään täysipäiväiseen työskentelyyn tai 50 % -työskentely/12 kk
(sis. tavanomaisia kuluja ja lakisääteisen Melan järjestämän vakuutuksen) tarkoitetut apurahat ovat:
- Väitöskirjatyö ja taiteellinen/kirjallinen työskentely: 15 000 €
- Post doc -tutkimus ja muu tohtoreiden tekemä tutkimus: 17 000 €
Huomaa, että kokovuotinen täysipäiväiseen työskentelyyn myönnetty apuraha kattaa henkilökohtaisen osuuden, vähintään noin 26 269,46 euroa (verovapaa taiteilija-apurahan määrä vuonna 2024), lisäksi tavanomaiset matka-, laite- ja työhuonekustannukset sekä lakisääteisen MELA:n järjestämän sosiaaliturvan (n. 15 % työskentelyapurahan määrästä).
Vapaamääräiset apurahat työskentelyyn
Työskentelyapuraha voi myös olla vapaamääräinen, jolloin hakija itse määrittelee työn keston ja haettavan summan. Jos esimerkiksi haet apurahaa muun kestoiseen työskentelyyn (1-11 kuukautta) tai haluat työskennellä apurahalla osa-aikaisesti (esim. 50 %), voit laskea haettavan apurahan määrän täysipäiväiseen työskentelyyn tarkoitettujen ohjesummien pohjalta. Pyöristä luvut aina lähimpään sataan.
On myös mahdollista hakea apurahaa, joka ei ole sidottu työskentelykuukausien määrään. Tällöin kyseessä on niin kutsuttu kannustusapuraha, joka on tarkoitettu muun täysipäiväisen rahoituksen (muualta saadun palkan/työskentelyapurahan tmv.) rinnalla käytettäväksi. Hakemuksessa kannustusapuraha merkitään henkilökohtaiseksi apurahaksi ja sen kestoksi merkitään 0.
Huomaa, että Wihurin rahasto kannustaa yhtäjaksoiseen täysipäiväiseen työskentelyyn etenkin tieteen aloilla – valtaosa tieteen alojen myönnetyistä apurahoista on täysipäiväiseen työskentelyyn.
Homing-apuraha
Suomeen palaava tutkija voi hakea homing-apurahaa post doc -vaiheen jälkeiseen itsenäiseen tutkimukseen. Kun apurahaa haetaan, on saanut kulua korkeintaan vuosi hakijan saapumisesta Suomeen. Apuraha on suuruudeltaan 75 000 euroa, ja se on tarkoitettu oman tutkimusryhmän perustamiseen liittyviin kuluihin, kuten laitteisiin, reagensseihin ja aputyövoiman palkkaamiseen. Apurahaa on myös mahdollista käyttää osin ryhmän vetäjän ja muiden tieteellistä työtä tekevien ryhmän jäsenten työskentelyapurahana. Jos ryhmän muut jäsenet ovat tohtoreita tai väitöskirjatutkijoita, joille on tarkoitus maksaa työskentelyapurahaa, tulee homing-apurahaa hakea työryhmänä.
Kuluapuraha
Kuluapurahat ovat aina vapaamääräisiä, mutta niiden täytyy perustua tulo- ja menoarvioon. Kuluapurahalla katetaan hankkeesta tai projektiluonteisesta toiminnasta syntyviä kuluja, kuten teatteriproduktion kuluja tai yksittäisiä hankintoja, kuten soittimia. Kun haet kuluapurahaa hankkeelle, on tärkeää sisällyttää hakemukseen koko hankkeen yksityiskohtainen tulo- ja menoarvio.
Samalla hakemuksella voit hakea sekä työskentely- että kuluapurahalla katettavia eriä. Tällaisia ovat esim. tanssiproduktioon sisältyvä yksityishenkilö- tai työryhmähakijan taiteellinen työskentely ja tilavuokrat, lavasteet yms. tuotantoon liittyvät kulut.
Apuraha on pääsääntöisesti tarkoitettu käytettäväksi apurahapäätöksen 9.10. jälkeen toteutuviin kuluihin ja/tai työskentelyyn.
Esimerkkejä apurahan määrän laskemisesta ja apurahatyypeistä:
Esimerkki 1: Kiira Kirjailija hakee puolen vuoden työskentelyapurahaa kirjalliseen työskentelyyn romaanin parissa. Kiira työskentelee kotona eikä hän suunnittele tekevänsä kirjaprojektiin liittyviä matkoja. Koska Kiiralla ei ole muita kuluja, hän merkitsee hakemuksessa henkilökohtaisen apurahan määräksi 15000 €. Tästä summasta Kiira myös aikanaan maksaa lakisääteiset vakuutusmaksut (mela.fi).
Esimerkki 2: Tero Tutkija hakee kokovuotista työskentelyapurahaa väitöskirjatutkimustaan varten. Tero aikoo matkustaa konferenssiin pitämään esitelmän ja aikoo myös hankkia työhuonepaikan. Hän laskee, että henkilökohtaisen osuuden vähimmäismäärän n. 26000 €/12 kk jälkeen hänellä on käytettävissä 4000 € matka- ja työhuonekuluihin. Se riittää mainiosti, sillä konferenssimatkakuluiksi Tero arvioi 1500 € ja työhuonekuluiksi 1000 €. Siispä Tero merkitsee hakemukseen hlökohtaisen apurahan määräksi 27500 € (josta hän aikanaan maksaa myös lakisääteiset vakuutusmaksut, mela.fi), matkakuluihin 1500 € ja 1000 € työhuonekulut kohtaan “Muut kulut”.
Esimerkki 3: Matti Tanssija ja työryhmä: Maija Valssila hakee uuden produktion toteuttamiseen kahdelle tanssijalle apurahaa kahden kuukauden työskentelyyn. Työryhmä hakee samalla hakemuksella apurahaa tilavuokrien ja markkinointimateriaalien kattamiseen. Työryhmä merkitsee hakemukseen kahden tanssijan yhteenlasketun henkilökohtaisen apurahan määrän 10000 €, jonka se on laskenut ohjesummien perusteella (30000 € : 12kk x 2kk x 2 hlöä). Tanssiproduktioon kuuluu myös markkinointikuluja ja tilavuokria, jotka työryhmä merkitsee aputyövoimaksi ulkopuoliselta graafikolta ostetun palvelun 300 € ja muiksi kuluiksi tilavuokran 1000 €.
Esimerkki 4: Yhteisöhakija Yöperhoset ry hakee apurahaa uuden yöperhosnäyttelyn toteuttamiseen. Yhteisö haluaa palkata tuottajan työskentelemään näyttelyn parissa ja aikoo hakea apurahaa hänen palkkioonsa. Yöperhoset ry ei voi hakea tuottajan palkkaan henkilökohtaista työskentelyapurahaa, vaan sen tulee hakea kuluapurahaa palkkakuluihin ja merkitä se hakemuksessa aputyövoimaksi. Tällöin yhteisöä koskee työnantajavelvollisuudet ja haettavan apurahan määrään tulee laskea mukaan palkan sivukulut.
Yleiskustannukset koskevat tieteen apurahoja.
Esitä mahdollinen yleiskustannusosuus apurahahakemuksessa hankkeen kustannuserittelyssä.
Työskentelyapurahat
Henkilökohtaisesta vuoden työskentelyapurahasta voit tarvittaessa maksaa yliopistolle tai tutkimuslaitokselle enintään 1 600 euroa yleiskustannuksiin. Puolen vuoden apurahasta yleiskustannusosuus voi olla enintään 800 euroa.
Kuluapurahat
Yleiskustannusosuus saa olla enimmillään 15 prosenttia hankkeen muista kuluista kuin henkilökohtaisesta työskentelyapurahasta. Emme myönnä apurahoja laitehankintojen yleiskustannusosuuksiin.
Myönnämme tieteellistä tai taiteellista työtä tekeville henkilöhakijoille pääsääntöisesti työskentelyapurahoja, emme rahoitusta palkkaan. Työskentelyapurahaa voi hakea henkilö yksin tai osana työryhmää. Työskentelyapurahat ovat verovapaita vuosittain vahvistettavaan määrään saakka (valtion taiteilija-apuraha). (Henkilökohtainen apuraha)
Kaikki muu työ kuin tieteellinen tai taiteellinen työ on korvattava palkkana, palkkiona tai hankittava ostopalveluna (Aputyövoima). Jos apurahansaaja käyttää kuluapurahaa työvoiman palkkaamiseen, on hän itse vastuussa tavanomaisista työnantajavelvoitteista, kuten ennakonpidätyksistä ja sivukuluista. Esimerkiksi tutkimusavustaja ei tee tieteellistä työtä, vaan hänet katsotaan aputyövoimaksi, jolle apurahansaajan tulisi maksaa korvaus tehdystä työstä palkkana. (Aputyövoima)
Jos haet apurahaa yhteisölle (esim. yhdistykselle), et voi hakea henkilökohtaista työskentelyapurahaa vaan kuluapurahaa palveluiden ostoon tai palkkaan (Aputyövoima). Yhteisön edelleen maksamat korvaukset tehdystä työstä ovat palkkaa, jolloin yhteisön tulee huolehtia työnantajan velvoitteistaan. Tämä on syytä ottaa huomioon tulo- ja menoarviossa.
Tuloverolain 82 §:n mukaan opintoja, tieteellistä tutkimusta tai taiteellista toimintaa varten saadut stipendit tai muut apurahat taikka tieteellisen, taiteellisen tai yleishyödyllisen toiminnan tunnustukseksi saadut palkinnot ovat tietyin edellytyksin verovapaata tuloa. Saadut apurahat tms. ovat verovapaita siltä osin kuin verovelvolliselle samana vuonna maksettujen apurahojen tms. yhteenlaskettu määrä ei ylitä valtion taiteilija-apurahan vuotuista määrää (26269,46 € vuonna 2024).
Apurahat ovat sen verovuoden tuloa, jona ne maksetaan. Teemme yksityishenkilölle ja työryhmän jäsenelle maksetusta apurahasta ilmoituksen verohallinnolle, jos myönnetystä määrästä on verovuonna maksettu vähintään 1000 euroa (verohallituksen päätös 1052/2003).
Jos käytät kuluapurahaa työvoiman palkkaamiseen, olet vastuussa tavanomaisista työnantajavelvoitteista, kuten ennakonpidätyksistä.
Huomaa, että verotusta koskevat säädökset voivat muuttua ja niiden tulkinta jossain määrin vaihdella. Tarvittaessa pyydä ohjeita suoraan verottajalta.
Lue lisää verotuksesta täältä.
Erityisesti suuremmissa hankkeissa on myönteistä, jos rahoituspohja on laaja. Huolellisesti mietitty omarahoitus (esim. pääsylipputulot) luo vaikutelman uskottavasta ja toteuttamiskelpoisesta hankkeesta. Vaikka säätiöltä haettaisiin ainoastaan osarahoitusta, hakemuksessa tulee myös ilmoittaa selkeästi ja jäsennellysti koko hankkeen kattava tulo- ja menoarvio.
Työskentelyapurahan henkilökohtainen osuus on tarkoitettu henkilökohtaisiin elinkustannuksiin tietylle ajanjaksolle, pääsääntöisesti yhtäjaksoiseen työskentelyyn. Tavallisiin elinkustannuksiin käytettävän osuuden voit ilmoittaa yhtenä eränä hakemuksessa, joka sisältää mahdollisen lakisääteisen Mela-vakuutusmaksun (Henkilökohtainen apuraha).
Kaikki muu kuin tieteellinen tai taiteellinen työ on korvattava palkkana, palkkiona tai hankittava ostopalveluna. Yksityishenkilö tai työryhmähakija voi hakea kuluapurahaa tähän tarkoitukseen. Tällöin tulee ottaa huomioon mahdolliset velvollisuudet työnantajana ja lisätä palkkaamisesta aiheutuvat sivukulut tulo- ja menoarvioon.
Yhteisöt eivät voi hakea henkilökohtaista työskentelyapurahaa. Yhteisöt voivat hakea kuluapurahaa palveluiden ostoon tai palkkaan. Yhteisön edelleen maksamat korvaukset tehdystä työstä ovat palkkaa, josta tulee suorittaa työnantajan sivukulut. Tämä on syytä ottaa huomioon tulo- ja menoarviossa. Jos apurahansaaja käyttää työn suorittajana itsenäistä yrittäjää ”ostopalvelua”, tällöin yrittäjä laskuttaa apurahansaajaa tarjoamastaan palvelusta.
Laadi hankkeen tulo- ja menoarvio huolellisesti ja realistisesti. Monivuotisessa hankkeessa on hyvä esitellä karkeasti tulo- ja menoarvio koko projektille, vaikka apurahaa haetaan enintään vuodeksi kerrallaan. Uskottava suunnitelma lisää hankkeen menestymismahdollisuuksia rahoittajan silmissä.
Apuraha on pääsääntöisesti tarkoitettu käytettäväksi apurahapäätöksen (9.10.) jälkeen toteutuviin kuluihin ja/tai työskentelyyn.
Valitsemasi hakuala kertoo, minkä alan arvioijan toivoisit lukevan hakemuksesi. Valitse ensisijaisesti joku olemassa olevista vaihtoehdoista alajaossa. Jos hankkeesi on monitieteinen tai -taiteinen, valitse aloista se, jonka arvioijan toivoisit lukevan hakemuksesi. Jos tutkimusalaasi ei ole listassa, valitse lähimpänä alaasi oleva tieteenala. Huomaa, että mukana on myös kattotermejä, jotka kattavat useamman tieteenalan.
Vain siinä tapauksessa, ettei mikään valmiiksi annetuista aloista vastaa hankkeen alaa, valitse vaihtoehto ”Muut tarkoitukset”. Säätiöllä käydään hakemukset läpi hakuajan päätyttyä ja varmistetaan hakemuksen ohjautuminen arvioijalle, joka on säätiön näkemyksen mukaan paras arvioimaan hanketta.
Merkitse hakemuksesi alaksi jokin seuraavista:
- Kauppatieteet: mm. johtaminen ja organisaatiot, kans.väl. liiketoiminta, laskentatoimi, logistiikka, markkinointi, rahoitus, talousoikeus, tuotantotalous, yrittäjyys, talousmaantiede
- Kansantaloustiede
- Tekniset tieteet: mm. rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, sähkö-, automaatio- ja tietoliikennetekniikka, elektroniikka, lääketieteellinen tekniikka, biotekniikka
- Matematiikka ja tilastotiede
- Arkkitehtuuri
- Luonnontieteet: mm. fysiikka, avaruustieteet ja tähtitiede, kemia, maantiede
- Maa- ja metsätaloustieteet
- Elintarviketieteet
- Biologia
- Terveystieteet: mm. hoitotiede, liikuntatiede, ravitsemustiede, terveyden edistäminen (ei lääketiede)
- Kasvatustieteet: mm. kasvatustieteet, kotitaloustiede, opetus
- Psykologia
- Oikeustiede
- Valtio-oppi ja politiikan tutkimus: mm. hallintotiede, yhteiskuntahistoria, poliittinen historia, valtio-oppi, maailmanpolitiikka, kansainvälinen politiikka, kehitysmaatutkimus
- Sosiaalitieteet: mm. sosiologia, sosiaalityö, sosiaalipsykologia, sosiaali- ja yhteiskuntapolitiikka, sosiaali- ja kulttuuriantropologia, sosiaalihistoria
- Media- ja viestintätieteet
- Taidehistoria, kuvataiteen ja taideteollisten alojen tutkimus
- Historia ja arkeologia
- Teologia ja uskontotiede
- Filosofia
- Kielitieteet
- Kaunokirjallisuus: sis. myös kirjallisuuden tutkimus
- Tietokirjallisuus
- Musiikki – Kansanmusiikki
- Musiikki – Pop/rock
- Musiikki – Jazz
- Musiikki – Klassinen laulu, ooppera
- Musiikki – Kuorolaulu, kuoronjohto, orkesterin johto
- Musiikki – Klassinen soitinmusiikki
- Musiikki – Klassisen musiikin säveltäminen
- Musiikki – Muu (vain siinä tapauksessa jos hakemusta ei voi kohdistaa muihin musiikin kategorioihin)
- Musiikkitiede, musiikin tutkimus
- Tanssitaide: sis. myös tanssitaiteen tutkimus
- Teatteritaide: sis. myös teatteritaiteen tutkimus
- Maanpuolustustyö
- Nuorisotyö
- Kulttuurihankkeet: mm. suuret monitaiteiset hankkeet
- Muut tarkoitukset
Lääketieteen ja biolääketieteen aloille ei lähtökohtaisesti myönnetä apurahoja, sillä Wihurin rahasto ylläpitää biolääketieteen tutkimukseen keskittynyttä Wihurin tutkimuslaitosta. Emme myöskään lähtökohtaisesti myönnä apurahoja kuvataiteelliseen työskentelyyn tai kuvataiteilijoille näyttelyiden järjestämiseen. Tämä ei sulje pois apurahan hakemista kuvataiteen tutkimukseen (esim. väitöskirjatyöhön).
Suomenkielisten hakijoiden toivotaan laativan koko hakemuksensa liitteineen suomeksi. Jos työskentelykieli on englanti, liitteet voivat olla englanninkielisiä mutta hakemuksen sivut tulee täyttää suomeksi. Huomaathan, että tällöin myös verkkopalvelun Suunnitelma-sivun kohta “Työsuunnitelma ja toteutusaikataulu” tulee laatia suomeksi.
Hakijat, jotka eivät osaa suomea, voivat laatia koko hakemuksen englanniksi.
Säätiö myöntää apurahoja enintään vuodeksi kerrallaan. Voit hakea apurahaa 1-12 kuukauden ajalle.
Myönnämme väitöskirjan tekemiseen tarkoitettuja apurahoja enintään vuodeksi kerrallaan. Säätiö pyrkii varmistamaan väitöskirjan edistymisen siten, että jos olet saanut Wihurin rahastolta täysipäiväisen kokovuotisen apurahan väitöskirjatyöhösi, lähtökohtaisesti sinulle varaudutaan myöntämään yhteensä 2-4 vuoden rahoitus peräkkäisinä vuosina täysipäiväiseen väitöskirjatyöskentelyyn. Jatkoapurahaa täysipäiväiseen työskentelyyn haetaan vuosittain kevään apurahahaussa. Uusi myöntöpäätös edellyttää, että hakija pystyy osoittamaan hankkeen etenemisen suunnitelmallisesti eikä hakija ole saanut vastaavaa rahoitusta muualta. Hakemuksen tueksi tarvitaan uusi työnohjaajan lausunto.
Apurahat on pääsääntöisesti tarkoitettu käytettäväksi apurahapäätöksen 9.10. jälkeen syntyviin kuluihin ja/tai työskentelyyn. Apurahaa ei kannata hakea takautuvasti.
Vuonna 2024 myönnettävän apurahan käyttö on tarkoituksenmukaisinta aloittaa ennen seuraavan vuoden myöntöpäivää 9.10.2025. Apuraha on kuitenkin voimassa kolme vuotta sen myöntämisen jälkeen. Henkilökohtaiset työskentelyapurahat tulisi pääsääntöisesti käyttää yhtäjaksoiseen työskentelyyn.
Apuraha, jota ei ole käytetty kolmen vuoden aikana sen myöntämisestä katsotaan peruuntuneeksi, ellei erityisestä syystä muuta sovita.
Wihurin rahaston monivuotisten väitöstyöapurahojen varausten tarkoitus on tarjota tilaisuus mahdollisimman yhtäjaksoiseen tieteelliseen työskentelyyn, joten Wihurin rahastosta viimeistä jatkoapurahavarausta väitöstyöhön on haettava siten, että sen käytön pystyisi aloittamaan viiden vuoden kuluessa ensimmäisen väitöstyöapurahamyönnön myöntöpäivästä.
Esimerkki: Jos suunnittelet aloittavasi väitöskirjan parissa työskentelyn vuonna 2026, hae vuoden 2025 apurahahaussa, älä etukäteen vuoden 2024 haussa.
Hakemuksen liitetiedostojen tulee olla pdf-muodossa. Tiedostojen maksimikoko on 3MB. Tallenna liitteet suoraan pdf-tiedostoksi esim. tekstinkäsittelyohjelmassa tai asenna tietokoneeseesi jokin ilmaisista pdf-tiedostojen luontiohjelmista.
Ansioluettelon ja muiden dokumenttien pohjalta arvioidaan hakijan kykyä toteuttaa esittämänsä hanke menestyksekkäästi.
Lataa ohjeissa pyydetyt liitteet (pdf) verkkopalvelussa tehtävän apurahahakemuksen Liitteet-sivulle. Liitä hakemukseesi kaikki oleellinen, mutta älä paisuta hakemustasi.
Hakemukset arvioidaan pääosin verkossa, joten emme voi taata, että postitse lähetetty liite päätyy arvioitavaksi.
- Yksityishenkilö-hakijan on liitettävä hakemukseensa työ- tai tutkimussuunnitelma ja ansioluettelo.
Jos haet apurahaa tieteen puolella, liitä hakemukseesi lisäksi mahdollinen julkaisuluettelo. Liitä tutkintotodistus tai väittelylupa, jos haet post doc -tutkimukseen, etkä ole vielä saanut tohtorin tutkintotodistusta.
Jos olet jatko-opiskelija, liitä voimassa oleva osoitus opinto-oikeudesta, esim. opintosuoritusote.
Kopiot todistuksista riittävät, eikä niiden tarvitse olla oikeaksi todistettuja.
(Mahdollinen lausunto/suositus, katso Lausunnot) - Työryhmä-hakijan tulisi liittää työ- tai tutkimussuunnitelma sekä kaikkien rahoitusta hakevien henkilöiden ansioluettelot (tai tiivistelmät niistä). Katso yksityishenkilö-hakijalta pyydetyt liitteet.
- Yhteisön on liitettävä hakemukseensa jäljennös edellisen vuoden toimintakertomuksesta, tilinpäätöksestä ja tilintarkastajien/toiminnantarkastajien lausunnosta. Liitä lisäksi työ- tai hankesuunnitelma sekä hankkeen tulo- ja menoarvio, jossa tulot ja menot ovat yhtä suuret.
Julkisyhteisö-hakijan, kuten yliopiston, ei tarvitse liittää tilinpäätösdokumentteja hakemukseen. - Mahdollinen lausunto/suositus, yleensä 1–3. Lausunto on erityisen tärkeä, jos haet apurahaa väitöskirjatyöhön tai taiteelliseen/tieteelliseen työskentelyyn uran alkuvaiheessa. Apurahanhakija pyytää lausunnonantajaa kirjautumaan Lausuntojen verkkopalveluun, jossa on valmis lausuntopohja. Jos olet apurahanhakijana saanut lausunnon muussa muodossa, tulee sinun liittää lausuntokirje (pdf) hakemukseesi. Muista pyytää lausunnot ajoissa!
- Muita tärkeäksi arvioimiasi liitetiedostoja
Työ-/tutkimussuunnitelmassa (yleensä n. 3–10 sivua) tulee kuvata:
- työn tausta, tavoite ja merkitys
- suorituspaikka
- tämänhetkinen vaihe
- toteuttamissuunnitelma
- aikataulu
- tulo- ja menoarvio: Kerro lyhyesti hankkeen kokonaisrahoituksesta. Onko kyseistä hanketta rahoitettu aiemmin? Jos on, niin millä ajalla ja kuinka paljon? Mikäli olet tehnyt kyseistä hanketta palkkarahoituksella, maininta tästä riittää. Hakemuksen arvioijan tulisi saada kokonaiskuva hankkeesi rahoituksesta. Varmista, että meno- ja tulopuoli ovat yhtä suuret (kustannukset = rahoitus). Henkilökohtainen työskentelyapuraha on tarkoitettu normaaleihin elinkustannuksiin – sen voi esittää yhtenä kulueränä menoarviossa (sisältäen mahdollisen lakisääteisen Mela-vakuutuksen).
- Jos olet saanut Wihurin rahastolta aiemmin rahoitusta samalle hankkeelle, kerro hankkeen edistymisestä ja haettavan apurahan suhteesta aiempaan saatuun rahoitukseen.
Hakijan tulee itse harkita, mitkä liitteet ovat hakemuksen arvioimisen kannalta olennaisia.
Mikäli työsuunnitelma mahtuu kokonaisuudessaan hakemuslomakkeen Suunnitelma-sivulle, sitä ei tarvitse kirjoittaa uudestaan erilliselle liitteelle.
Liitteet tulee ladata apurahahakemukseen hakuaikana, ei sen jälkeen.
Vain todistuksia, tilinpäätösdokumentteja tai muita apurahahakemukseen olennaisesti kuuluvia liitetiedostoja, jotka olet saanut vasta hakuajan päätyttyä, otetaan vastaan Apurahojen verkkopalvelussa hakuajan päätyttyä. Katso tarkemmin kohta “Voinko muokata hakemusta hakuajan päättymisen jälkeen?”.
Mitä tarkoittaa ansiotyöstä vapaana oleminen?
Täysipäiväisen työskentelyapurahan (henkilökohtainen apuraha) käyttäminen edellyttää vapautta palkkatyöstä. Et voi nostaa täysipäiväisen työskentelyapurahan kanssa samanaikaisesti vastaavaa etua, kuten palkkaa, toista työskentelyapurahaa, aikuiskoulutustukea tai työttömyysetuuksia. Täysipäiväistä työskentelyapurahaa ei voi myöskään käyttää palkallisen loman aikana.
Jos sinulle on myönnetty apuraha täysipäiväiseen työskentelyyn, on sinun kuitenkin mahdollista suorittaa virkaa tai muuta palkallista tehtävää enintään 25 % työajasta. Periaatteena on, että apurahalla tehtävän työn ohella voisi tehdä esim. satunnaisia tuntitöitä. Tällä ei ole vaikutusta apurahakauden pituuteen.
Jos saat apurahan täysipäiväiseen työskentelyyn, on sinun ilmoitettava säätiölle, jos aiot apurahakauden aikana siirtyä yli kuukauden pituiseksi jaksoksi esimerkiksi kokopäiväisesti muuhun tutkimusvirkaan, suorittamaan asevelvollisuutta tai jäädä perhevapaalle.
Työskentelyapurahat ovat pääsääntöisesti tarkoitetut yhtäjaksoiseen työskentelyyn. Jos apurahakausi keskeytyy yli kuukauden pituiseksi jaksoksi, tulee sinun olla yhteyksissä säätiöön, ja keskeytämme apurahan maksun.
Esimerkki 1: Kiira Kirjailija hakee puoleksi vuodeksi apurahaa kaunokirjalliseen työskentelyyn. Hän opettaa päivän viikossa luovaa kirjoittamista työväenopistossa. Kiira voi silti hakea täysipäiväistä työskentelyapurahaa (15.000 € / 6 kk), sillä opetustyö vie vain 20 % työajasta ja apurahatyö jatkuu samanaikaisesti yhtäjaksoisesti puolen vuoden ajan.
Mitä kaikkea työskentelyapurahalla pitää kattaa?
Kokovuotinen täysipäiväiseen työskentelyyn myönnetty apuraha kattaa henkilökohtaisen osuuden (normaalit elinkustannukset) sekä tavanomaiset matka-, laite- ja työhuonekustannukset ja muita tutkimuskuluja. Henkilökohtaisen osuuden tulee olla vähintään noin 26 269,46 euroa (taiteilija-apurahan määrä v. 2024). Kun tietyt vakuuttamisen ehdot täyttyvät, apurahalla pitää kattaa myös lakisääteiset vakuutusmaksut (katso: Mela).
Esimerkki 1: Tero Tutkija hakee kokovuotista työskentelyapurahaa (30.000 €) väitöskirjatutkimustaan varten. Tero aikoo matkustaa konferenssiin väitöskirjaansa liittyen ja aikoo myös hankkia työhuonepaikan. Hän laskee, että henkilökohtaisen osuuden vähimmäismäärän n. 26.000 €/12 kk jälkeen hänellä on käytettävissä 4.000 € matka- ja työhuonekuluihin. Se riittää mainiosti, sillä konferenssimatkakuluiksi Tero arvioi 1.500 € ja työhuonekuluiksi 1.000 €. Siispä Tero merkitsee hakemukseen hlökohtaisen apurahan määräksi 27.500 €, matkakuluihin 1.500 € ja 1.000 € työhuonekulut kohtaan “Muut kulut”.
Koskevatko lakisääteiset vakuutusmaksut minua?(yksityishenkilöt ja työryhmät)
Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela hoitaa apurahansaajien sosiaaliturvaa eläke-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutuksen osalta. Vakuutusmaksut sisältyvät Wihurin rahaston vähintään neljän kuukauden taiteelliseen tai tieteelliseen koko- tai osa-aikaiseen työskentelyyn myönnettäviin apurahoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että apurahansaajan tulee varata apurahastaan noin 15 % vakuutusmaksuihin ja huolehtia itse vakuutusten ottamisesta ja maksamisesta – mikäli apuraha myönnetään. Vakuutusmaksuja ei tarvitse erikseen eritellä apurahahakemuksessa.
Vakuutus tulee ottaa sille ajalle, jolle apuraha on myönnetty (ilmoitetaan apurahapäätöksessä kuukausina), vaikka työskentely ei toteutuisi yhtäjaksoisena. Vakuutusvelvollisuus ei koske perustutkinto-opiskeluun tarkoitettuja apurahoja eikä kuluapurahoja. Jos kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin, sinun tulee hankkia vakuutus myös työskennellessäsi apurahalla ulkomailla, tai jos tulet työskentelemään Suomeen ulkomailta. Mela (Maatalousyrittäjien eläkelaitos) perii eläke-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksut vakuutuksen voimassaoloaikana eli apurahatyöskentelyn aikana. Sairausvakuutuslain mukaiset maksut perii verottaja jälkikäteen.
Säätiö on velvollinen ilmoittamaan ja antamaan myöntämistään apurahoista tarvittaessa lisätietoja Melalle.
Lakisääteiset vakuutusmaksut koskevat sinua, jos
- olet 18–68-vuotias (mutta et kuitenkaan vanhuuseläkkeellä) ja saanut työskentelyapurahaa yksityishenkilönä tai työryhmän jäsenenä
ja - työskentelet apurahalla tieteellisen tutkimuksen tai taiteellisen toiminnan parissa
ja - apurahatyöskentely kestää vähintään 4 kuukautta (myös alle neljän kuukauden työskentelyyn tarkoitettu apuraha voidaan tietyin ehdoin vakuuttaa yhdistämällä se voimassa olevaan vakuutukseen)
ja - työskentelyapurahan kuukausimäärän mukaan laskettuna vuosiansiosi olisi vähintään 4 506 euroa tai suurempi
ja - kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin.
Esimerkki 1: Sinulle myönnetään 7000 euroa kolmen kuukauden taiteelliseen työskentelyyn. Et voi ottaa vakuutusta, sillä työskentelet apurahalla alle neljä kuukautta, eikä kolmas ehto työskentelyn kestosta siten täyty.
Esimerkki 2: Sinulle myönnetään 3000 euron apuraha viiden kuukauden taiteelliseen työskentelyyn (600 € / kk) Sinun tulee ottaa vakuutus, koska vakuuttamisen ehdot täyttyvät: työskentelet apurahalla yli neljä kuukautta ja vuosityötulosi ylittäisi 4506 euroa, jos kuukausiapurahan määrä laskettaisiin koko vuodelle (600 € x 12 kk = 7200 €).
On tärkeää, että pyydät juuri sinun tilannettasi koskevat ajantasaiset ohjeet suoraan vakuutuksenjärjestäjä Melalta. Jos sinulle myönnetään apurahaa, tulee sinun olla itse yhteydessä Melaan vakuutuksen järjestämiseksi. Lue lisää vakuutusmaksuista täällä.
Lausunnoilla on merkitystä. Erityisen tärkeitä ne ovat, jos teet väitöskirjaa (erityisesti lausunto työn ohjaajalta) tai olet tutkimusurasi alussa. Taiteen alojen hakemuksissa ne voivat olla tarpeellisia, jos olet urasi alussa. Pyydä lausunnot ajoissa!
Sinun tulee pyytää lausunnonantajaa jättämään lausunto lausuntojen verkkopalvelussa, jossa on valmis lausuntopohja. Verkkopalvelussa tehtyä lausuntoa ei tarvitse lähettää postitse säätiölle.
Jos olet saanut lausunnon muussa muodossa (kirje-pdf), tulee sinun liittää se apurahahakemuksesi liitetiedostoksi. Tämä tulee tehdä hakuajan puitteissa.
Lausunnonantajasi tulisi kirjautua apurahojen hakuaikana lausuntojen verkkopalveluun lausunnon tekemistä varten. Lausunto on lausunnonantajan muokattavissa koko hakuajan. Lausunnot kohdistetaan hakemuksiin säätiöllä apurahanhakijan nimen perusteella vasta, kun hakuaika on päättynyt. Emme palauta tai luovuta säätiölle lähetettyjä lausuntoja. Lausunnon voi tehdä suomen– tai englanninkielisenä.
Lausuntojen verkkopalvelussa tehty lausunto on hakemuskohtainen. Yhden lausunnon voi yhdistää vain yhteen apurahahakemukseen. Ota tämä huomioon, mikäli haet apurahaa useampaan hankkeeseen eri hakemuksilla ja olet pyytänyt samalta suosittelijalta lausuntoja.
Lausunnonantaja ei näe apurahahakemustasi ellet sitä erikseen lausunnonantajallesi toimita. Et myöskään itse näe lausunnonantajan verkkopalvelussa tekemää lausuntoa. Apurahanhakijalle ei välitetä lausuntoa nähtäväksi eikä tietoa siitä, onko lausuntoa jätetty. Wihurin rahasto suojaa hakijoiden ja lausunnonantajien oikeutta yksityisyyteen.
Säätiö ottaa huomioon vain Lausuntojen verkkopalveluun jätetyt tai apurahahakemuksen liitetiedostona toimitetut lausunnot.
Lue lisää lausunnoista täältä.
Apurahahakemuksia arvioivat henkilöt saattavat lukea satojakin hakemuksia alasta riippuen. Kun laadit hakemusta, kuvittele itsesi heidän rooliinsa. Arvioijat yrittävät hakemuksesi perusteella saada kuvan muun muassa hankkeesi tieteellisestä tai taiteellista tasosta, aiheen tai toteutustavan uutuusarvosta sekä hankkeen ajankohtaisuudesta ja yhteiskunnallisesta merkittävyydestä. Arvioija kiinnittää huomiota myös valmiuksiisi toteuttaa hanke.
- Arvosta lukijan aikaa – esitä kaikki mielestäsi olennainen tieto, mutta tee se ytimekkäästi. Napakka esitystapa ja editoitu teksti osoittavat, että osaat asiasi.
- Hakemuksessa sinun pitäisi pystyä kertomaan, mitä aiot tehdä, miten, kenen kanssa, missä aikataulussa, mitä se maksaa ja miten rahoitat hankkeen. Perustele myös hankkeesi merkitys: sen vaikutus alaasi, tieteellinen tai taiteellinen ansiokkuus ja yhteiskunnallinen merkittävyys.
- Hakemuksen kohtaan ”Työsuunnitelma ja toteutusaikataulu” kannattaa panostaa. Sen tehtävänä on herättää lukijan kiinnostus. Kerro siis jo ensimmäisessä virkkeessä, mihin tarvitset apurahaa. Tämän kohdan avulla tulisi saada tiivistetysti kokonaiskuva hankkeestasi. Voit kertoa hankkeestasi laajemmin hakemukseen liitettävässä pdf-muotoisessa työsuunnitelmassa.
- Jos haet kuluapurahaa, kiinnitä erityistä huomiota siihen, että tulo- ja menoarvio on seikkaperäinen, jäsennelty ja helppolukuinen. Varmista, että meno- ja tulopuoli ovat yhtä suuret (kustannukset = rahoitus).
- Kerro konkreettisesti, mihin raha käytetään. Älä puhu tuotantokuluista, jos tarkoitat tuottajan palkkaa. Hakemuksen arvioijan tulisi pystyä hahmottamaan rahan käyttökohde.
- Lausunnoilla on merkitystä. Erityisen tärkeitä ne ovat, jos teet väitöskirjaa. Taiteen hakemuksissa ne voivat olla tarpeellisia, jos olet urasi alussa. Pyydä lausunnonantajaa jättämään lausunto lausuntojen verkkopalvelussa tai liitä saamasi lausunto (pdf-liite) hakemukseesi.
- Liitä hakemukseesi kaikki oleelliset pdf-liitteet. Katso tarkemmin kohta ”Liitteet”.
- Hio hakemuksen oikeakielisyys kuntoon. Aiheeltaan tasavahvojen hakemusten joukossa viimeistellyt hakemukset erottuvat edukseen.
- Esikatsele hakemus verkkopalvelussa ennen sen lähettämistä ja tarkista, että kaikkien kenttien teksti on luettavan kokoista.
- Hyvälläkään hakemuksella ei ole mahdollisuuksia menestyä haussa, ellei sitä lähetä hakuajan puitteissa. Hakupalvelu sulkeutuu viimeisenä hakupäivänä kello 16 Suomen aikaa. Ota huomioon, että viimeisten tuntien aikana järjestelmä saattaa ruuhkautua. Tarkista, että lähettämisen jälkeen hakujärjestelmän alkusivulla näkyy hakemuksesi tilana ”Lähetetty”. Hakemusluonnosta ”Kesken” ei oteta käsittelyyn. Hakuajan päättymisen jälkeen hakemusta ei voi toimittaa minkään kanavan kautta.
Tänäkin vuonna apurahansaajien joukon ulkopuolelle jäänee valitettavan moni hyvä hakija, hanke ja huolellisesti muotoiltu hakemus. Vuonna 2023 apurahaa voitiin myöntää vain 8 %:lle hakijoista.
Jenny ja Antti Wihurin rahasto edellyttää kaikkia apurahanhakijoitaan ja -saajiaan noudattamaan seuraavia ohjeita ja sitoutumaan seuraaviin ehtoihin.
Jenny ja Antti Wihurin rahasto edellyttää, että vakuutat hakemuksessa antamasi tiedot oikeiksi ja sitoudut ilmoittamaan Wihurin rahastolle muualta saamastasi rahoituksesta. Sitoudut toimimaan esittämäsi suunnitelman mukaisesti. Wihurin rahasto edellyttää myös, että sitoudut apurahansaajan ohjeisiin, jos apuraha myönnetään. Ohjeet apurahan saaneille ovat säätiön kotisivuilla.
Apurahan nostaminen
- Myönnetyn apurahan vastaanottamisesta ei tarvitse erikseen ilmoittaa säätiölle. Pidämme apurahan voimassa kolme vuotta myöntöpäivästä.
- Myönnetyn apurahan nostamiseksi sinun tulee laatia maksatuspyyntö apurahojen verkkopalvelussa myöntöpäivän 9.10. jälkeen tai palauttaa Jenny ja Antti Wihurin rahaston postitse lähettämä maksuesityslomake.
- Työryhmälle myönnetyn apurahan nostamista varten on säätiölle palautettava työryhmän vastuuhenkilön tekemä maksatuspyyntö, jossa ilmoitetaan kunkin maksunsaajana olevan työryhmän jäsenen nimi, osoite, henkilötunnus ja pankkiyhteystiedot sekä apurahalla työskentelyaika.
- Apuraha maksetaan sille tilille, jonka apurahansaaja ilmoittaa apurahojen verkkopalvelussa. Huomaa kuitenkin, että jos apurahaa on haettu ja siten myönnetty yksityishenkilölle tai työryhmälle, siitä tehdään aikanaan valvontailmoitus verottajalle tämän apurahansaajan nimissä. Jos kuluapurahaa esimerkiksi pyydetään maksamaan apurahansaajan taustaorganisaation tilille, tämä ei muuta virallista apurahansaajaa.
- Instrumentin hankintaan myönnetyn apurahan nostamiseksi on hakijan toimitettava joko tilausvahvistus tai kuitti instrumentin ostosta ennen apurahan maksamista.
Lakisääteiset maksut ja verottaja
Mela (yksityishenkilöt ja työryhmät)
- Eläke-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusturvan hoitaa Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela. Jos sinulle myönnetään apurahaa tieteelliseen tai taiteelliseen työskentelyyn, on oikeutesi ja velvollisuutesi vakuuttaa itsesi eläkkeen, tapaturmien ja sairastumisen varalta tiettyjen vakuuttamisen ehtojen toteutuessa. Lakisääteiset vakuutusmaksut ovat n. 15 % työskentelyapurahan määrästä. Vakuutusmaksut sisältyvät tietyt ehdot täyttäviin työskentelyapurahoihin, eikä vakuutusmaksuosuutta tarvitse eritellä apurahahakemuksessa. Lakisääteiset vakuutusmaksut koskevat sinua, jos
- olet 18–68-vuotias (mutta et kuitenkaan vanhuuseläkkeellä) ja saanut työskentelyapurahaa yksityishenkilönä tai työryhmän jäsenenä
ja - työskentelet apurahalla tieteellisen tutkimuksen tai taiteellisen toiminnan parissa
ja - apurahatyöskentely kestää yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta (myös alle neljän kuukauden työskentelyyn tarkoitettu apuraha voidaan tietyin ehdoin vakuuttaa yhdistämällä se voimassa olevaan vakuutukseen)
ja - työskentelyapurahan kuukausimäärän mukaan laskettuna vuosiansiosi olisi yli 4 506 euroa (v. 2024)
ja - kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin.
- Vakuutusvelvollisuus ei koske perustutkinto-opiskeluun tarkoitettuja apurahoja, eikä kuluapurahoja. Jos kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin, sinun tulee hankkia vakuutus myös työskennellessäsi apurahalla ulkomailla, tai jos tulet työskentelemään Suomeen ulkomailta. Mela (Maatalousyrittäjien eläkelaitos) perii eläke-, tapaturma-ja ryhmähenkivakuutusmaksut vakuutuksen voimassaoloaikana/ apurahatyöskentelyn aikana. Sairausvakuutuslain mukaiset maksut perii verottaja jälkikäteen. Vakuutus tulisi ottaa sille ajalle, jolle apuraha on myönnetty (ilmoitetaan apurahapäätöksessä kuukausina), vaikka työskentely ei toteutuisikaan yhtäjaksoisena.
- Jenny ja Antti Wihurin rahasto on velvollinen ilmoittamaan myöntämänsä apurahat ja antamaan tarvittaessa lisätietoja Melalle. On tärkeää, että pyydät juuri sinun tilannettasi koskevat ajantasaiset ohjeet suoraan vakuutuksen järjestäjä Melalta.
- Jos sinulle myönnetään apurahaa, tulee sinun olla itse yhteydessä Melaan vakuutuksen järjestämiseksi.
Verottaja
- Kun apurahaa käytetään aputyövoiman palkkaamiseen, on apurahansaaja velvollinen huolehtimaan ennakonpidätyksestä ja muista lakisääteisistä työnantajan velvoitteista.
- Säätiö lähettää tiedot maksetuista vähintään 1.000 euron apurahoista verottajalle. Tieteelliseen tutkimukseen, taiteelliseen toimintaan ja opintoihin saatavat apurahat tmv. ovat valtion taiteilija-apurahaa vastaavaan määrään saakka verovapaita.
- Verotusta ja sosiaaliturvaa koskevat säädökset voivat muuttua ja niiden tulkinta voi jossain määrin vaihdella. Vähänkin epäselvissä tapauksissa kysy ohjeita suoraan verottajalta tai vakuutusyhtiöstä.
Apurahan käyttöön liittyvät ehdot
- Täysipäiväisen työskentelyapurahan käyttäminen edellyttää vapautta palkkatyöstä. Et voi nostaa täysipäiväisen työskentelyapurahan kanssa samanaikaisesti vastaavaa etua, kuten palkkaa, toista työskentelyapurahaa, aikuiskoulutustukea tai työttömyysetuuksia. Täyspäiväistä työskentelyapurahaa ei voi myöskään käyttää palkallisen loman aikana.
- Jos sinulle on myönnetty apuraha täysipäiväiseen työskentelyyn, on sinun kuitenkin mahdollista suorittaa virkaa tai muuta palkallista tehtävää enintään 25 % työajasta. Periaatteena on, että apurahalla tehtävän työn ohella voisi tehdä esim. satunnaisia tuntitöitä. Tällä ei ole vaikutusta apurahakauden pituuteen.
- Jos olet saanut apurahan täysipäiväiseen työskentelyyn, on sinun ilmoitettava säätiölle, jos aiot apurahakauden aikana siirtyä yli kuukauden pituiseksi jaksoksi esimerkiksi kokopäiväisesti muuhun tutkimusvirkaan, suorittamaan asevelvollisuutta tai jäädä perhevapaalle.
- Työskentelyapurahat ovat pääsääntöisesti tarkoitetut yhtäjaksoiseen työskentelyyn. Jos apurahakausi keskeytyy yli kuukauden pituiseksi jaksoksi, tästä tulee olla yhteyksissä säätiöön ja apurahan maksu keskeytyy.
- Apurahansaajan on ilmoitettava säätiön toimistoon yhteystietojensa muutokset.
- Apurahansaaja sitoutuu toimimaan esittämänsä suunnitelman mukaan. Jos työsuunnitelmaan tulee merkittäviä muutoksia, on niistä ilmoitettava viipymättä säätiölle. Säätiö keskeyttää apurahan maksun, jos myöntöperusteet ovat olennaisesti muuttuneet.
- Apurahansaajan on annettava kalenterivuosittain myöntämisvuotta seuraavasta vuodesta alkaen säätiölle selvitys apurahan käytöstä.
- Hakemuksen tietosisältö muodostaa yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisen henkilörekisterin, jota Jenny ja Antti Wihurin rahasto ylläpitää, säilyttää ja arkistoi. Hakijalla on oikeus tarkistaa rekisteriin tallennetut tiedot ja korjata virheellinen tieto ottamalla yhteyttä säätiöön. Tietoja ja asiakirjoja luovutetaan hakemuksia arvioivien asiantuntijoiden käyttöön. Rahasto edellyttää myös, että hyväksyt sen, että hakemuksen tietoja voidaan tallentaa ja luovuttaa viranomaisille ja apurahoja jakaville yhteisöille apurahojen jaon ja käytön valvontaa varten. Tietoja voidaan käyttää myös tilastointia ja tutkimus- ja kehittämistyötä varten. Myönnetystä apurahasta voidaan antaa tiedot julkisuuteen, vaikka myönnetty summa olisikin haettua pienempi.
Hakemuksen tietoja ei voi muokata hakuajan päättymisen jälkeen.
Haun päätyttyä verkkopalvelun Apurahahakemus-sivulla aukeaa mahdollisuus ilmoittaa apurahahakemustasi täydentäviä tietoja, joita olet saanut vasta hakuajan päätyttyä.
- ilmoittaa muualta saadusta rahoituksesta ja palkallisesta tohtorikoulutettavan tehtävästä
- ilmoittaa muuttuneesta postiosoitteesta
- poistaa hakemus kokonaan säätiön käsittelystä
- liittää hakemukseen todistuksia, tilinpäätösdokumentteja tai muita hakemukseen olennaisesti kuuluvia liitetiedostoja, joita olet saanut vasta hakuajan päätyttyä. Muut liitteet, kuten työsuunnitelma, on tullut liittää apurahahakemukseen jo hakuaikana.