Lausunnonantajalle

Lausunto antaa apurahahakemuksen arvioijalle arvokasta tietoa hankkeen merkityksestä sekä hakijan kyvystä suoriutua hankkeesta. Etenkin väitöskirjatyötä koskevissa apurahahakemuksissa työn ohjaajan tai muun työn hyvin tuntevan henkilön antama lausunto on tärkeä. Taiteen alojen hakemuksissa se voi olla tarpeellinen etenkin, jos hakija on uransa alussa. Apurahanhakijan tulee itse pyytää lausunnonantajaa antamaan lausunto verkkopalvelun kautta.

Lausunnon antamista varten kirjaudu lausuntojen verkkopalveluun ja jätä lausunto toukokuussa apurahojen hakuaikana. Lausuntoa ei tarvitse erikseen lähettää postitse säätiölle.

Voit lausunnonantajana jättää lausunnon verkkopalvelun kautta, vaikka apurahanhakija ei olisikaan vielä lähettänyt hakemustaan. Lausunto ja apurahahakemus täsmäytetään hakuajan päätyttyä hakijan nimen perusteella Wihurin rahaston toimistossa. Erityisesti työryhmien kohdalla on tärkeää, että sinulla on tiedossa, millä tai kenen nimellä apurahaa haetaan. Näin antamasi lausunto voidaan yhdistää oikeaan hakemukseen. Lausuntojen verkkopalvelussa tehty lausunto on hakemuskohtainen – yhden lausunnon voi yhdistää vain yhteen apurahahakemukseen. Ota tämä ystävällisesti huomioon, esimerkiksi silloin jos sama hakija on pyytänyt lausuntojasi useampien hankkeidensa apurahahakemuksiin.

Verkkopalvelussa on valmis pohja lausunnon antamista varten. Lausunnossa pyydetään arvioimaan hakijan aikaisempia näyttöjä verrattuna muihin urallaan samassa vaiheessa oleviin tutkijoihin ja taiteilijoihin, hakijan kykyä suoriutua hankkeesta sekä hankkeen merkitystä tieteen tai taiteen alalla. Lisäksi on hyvä sanoa jotakin siitä, miksi juuri kyseisen hankkeen tulisi saada apurahaa. Tätä voi perustella esimerkiksi uutuusarvolla, yhteiskunnallisella vaikuttavuudella sekä tieteenalan tai taiteenalan sisäisellä vaikuttavuudella. Lausunnossa olisi myös hyvä ottaa kantaa apurahahakijan rahoitustilanteeseen ja -tarpeeseen.

Jos suosittelet useampaa hakijaa, on tärkeää osoittaa hakijoiden keskinäinen järjestys. Verkkopalvelussa on mahdollisuus asettaa hakijat tärkeysjärjestykseen.

Kun annat lausunnon verkkopalvelun kautta, näkevät lausunnon säätiön henkilökunnan lisäksi vain hakemuksen arvioijat. Lausuntojen sisältämiä tietoja ei luovuteta ulkopuolisille – edes hakijalle. Tietojen luottamuksellisuudella suojataan lausunnonantajan oikeutta yksityisyyteen.

Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa ja toimittaa hakijalle lausuntokirjeen, jonka hakija voi liittää itse hakemukseensa apurahojen hakuajan puitteissa. Verkkopalvelun lausuntopohja on hyvä referenssi myös vapaamuotoisille, hakijan kautta toimitetuille lausunnoille. Toivomme kuitenkin, että lausuntoja jätetään ensisijaisesti verkkopalvelun kautta.

Verkkopalvelun käyttäminen

Kirjautuminen verkkopalveluun tapahtuu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Vaihtoehtoisesti voit kirjautua palveluun käyttämällä käyttäjätunnusta ja salasanaa. Jos et ole aiemmin käyttänyt verkkopalvelua käyttäjätunnuksella, luo ensin omat tunnukset kohdassa ”Luo uusi käyttäjätunnus”.

Kun verkkopalvelussa annettu lausunto on lähetetty onnistuneesti säätiölle, kuvaruudulle avautuu teksti: “Lausunto lähetetty. Lausunto on nyt lähetetty ja se on saapunut Jenny ja Antti Wihurin rahastoon.”

Voit halutessasi muokata ja täydentää lausuntoa koko apurahojen hakuajan toukokuun loppuun saakka, minkä jälkeen lausunnot siirtyvät käsittelyyn. Annetut lausunnot näkyvät verkkopalvelun pääsivulla, josta pääset tulostamaan ja hakuaikana muokkaamaan lausuntoasi.

Vaikka lausunnot tulisi toimittaa säätiölle hakuaikana toukokuussa, otamme lausuntoja vastaan verkkopalvelun kautta vielä kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Olethan kuitenkin ajoissa liikkeellä lausuntosi kanssa.

Lausuntoja ei voi jättää verkkopalvelun kautta sen sulkeuduttua kesäkuussa.

Lausuntojen verkkopalvelu on saatavilla myös englanninkielisenä.

Säätiön toimiston neuvontapalvelut ovat käytettävissä arkisin klo 9–16; toimisto(at)wihurinrahasto.fi, puh. 09 4542 400. Järjestelmän käyttöön liittyvissä teknisissä kysymyksissä auttaa tekninen tuki sähköpostitse osoitteessa hakemustuki(at)datalink.fi.