juttu

3.6.2019

Vuoden 2019 apurahahaku on päättynyt

Toukokuun alussa alkanut Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahahaku päättyi perjantaina 31.5. keskiyöllä. Saimme jättimäärän hakemuksia, joista yli sata lähetettiin viimeisen viiden minuutin aikana.

Haettu summa ja hakemusten määrä kasvoivat

Tänä vuonna hakemuksia tuli yhteensä yli 5200 kappaletta eli noin 400 enemmän kuin viime vuonna. Samalla taittui myös pari vuotta havaittavissa ollut trendi, jossa hakemusten määrä on vuosittain laskenut. Apurahaa haettiin myös määrällisesti enemmän kuin viime vuonna: haettu summa oli yli 116 miljoonaa euroa (101 miljoonaa vuonna 2018).

Vielä on liian aikaista sanoa, mitä kasvanut hakemusten määrä tarkoittaa säätiön rahoittaman kokonaisuuden kannalta. Toivomme, että mukana on entistäkin enemmän Jenny ja Antti Wihurin rahaston tarkoitukseen ja tavoitteisiin sopivia hankkeita.

Kehotamme joka vuosi hakijoita lähettämään hakemukset hyvissä ajoin, ettei hakemuksen lähettäminen jää kiinni esimerkiksi oikuttelevasta nettiyhteydestä. Silti tänäkin vuonna yli 100 hakijaa oli liikkeellä viime hetkellä! Hakemuksia lähetettiin viimeisen viiden minuutin aikana ennen hakujärjestelmän sulkeutumista noin 120 kappaletta.

Kysyimme hakemuksen täyttämisen yhteydessä, mistä hakijat olivat saaneet kuulla säätiön apurahahausta. Moni vastasi tuntevansa Jenny ja Antti Wihurin rahaston jo ennestään. Iso osa hakijoista oli kuullut hausta kollegaltaan, yliopistolta tai Aurora-tietokannasta.

Eräs hakijoista kertoi kuulleensa hausta ”viidakkorummun kautta”. Toinen hakija kertoi, että ”nuoret löysivät Facebookista”.

”Kuulin äidiltä” oli mielestämme sympaattisin vastaus kysymykseen.

Haku on kiinni, mutta lausuntoja voi jättää vielä muutaman päivän ajan

Olemme tarkkoja hakuajan suhteen, emmekä ota vastaan myöhästyneitä hakemuksia. Näin varmistamme, että samat säännöt koskevat kaikkia ja hakijoita kohdellaan reilusti.

Jos hakijalta kuitenkin puuttuu hakemuksesta liitteitä, joita ei ole ollut mahdollista toimittaa hakuajan puitteissa, voi ne liittää hakemukseen vielä hakuajan päättymisen jälkeen. Tällaisia liitteitä voivat olla esimerkiksi todistukset tai tilintarkastajan lausunto. Liitteitä voi jättää apurahojen verkkopalvelussa Hakemus-sivulla olevan Hakemuksen hallinta -toiminnon kautta.

Myös lausuntoja voi jättää vielä kesäkuun ensimmäisen viikon ajan lausunnonantajan verkkopalvelussa.

Muistathan, että apurahanhakijan tulee ilmoittaa säätiölle muualta saadusta hankkeeseen liittyvästä tai siihen olennaisesti vaikuttavasta rahoituksesta ja palkallisesta tohtorikoulutettavan tehtävästä. Tämän voi tehdä apurahojen verkkopalvelussa hakuajan jälkeen. Hakemuksen voi myös koska tahansa poistaa kokonaan käsittelystä.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Hakuajan päätyttyä säätiöllä tarkistetaan, että hakemus on luokiteltu oikeaan kategoriaan. Tällä pyrimme varmistamaan, että hakemus päätyy oikean alan asiantuntijan arvioitavaksi. Hakemukset lähetetään edelleen kunkin alan asiantuntijalle.

Elokuussa asiantuntijat lukevat hakemuksia ja tekevät hallitukselle esityksensä apurahansaajista oman alansa määrärahan puitteissa. Lopulliset päätökset apurahansaajista tekee säätiön hallitus syyskuussa asiantuntijoiden ehdotusten pohjalta.

Apurahahakemuksia arvioidessaan asiantuntijat kiinnittävät huomiota esimerkiksi hankkeen tieteelliseen tai taiteelliseen ansiokkuuteen, yhteiskunnallisen merkittävyyteen, toteutettavuuteen, ajankohtaisuuteen sekä uusiin näkökulmiin. Voit lukea lisää hakemuksen käsittelystä täältä.

Tieto päätöksistä syys-lokakuun vaihteessa

Ilmoitamme kaikille sähköpostiosoitteensa antaneille hakijoille apurahapäätöksestä syys-lokakuun vaihteessa. Apurahansaajat saavat lisäksi myöntökirjeen lokakuussa. Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahat myönnetään virallisesti 9. lokakuuta 2019.

LUE LISÄÄ