uutinen

29.11.2021

WihuriEfekti-palkinto valokuvaaja Sanna Krookille

Oulun taidemuseossa parhaillaan esillä olevassa pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevässä Lumipalloefekti 2021 -näyttelyssä jaettiin perjantaina 26.11. WihuriEfekti-taidepalkinto. Jenny ja Antti Wihurin rahaston jakaman 7000 euron palkinnon sai oululainen valokuvaaja Sanna Krook.

Palkinnonsaajan valitsivat Jenny ja Antti Wihurin rahaston taideasiantuntijat kuvataiteilija Marja Kanervo ja filosofian tohtori Patrik Nyberg. Palkinnonsaajan julkisti Wihurin rahaston kuvataidelautakunnan puheenjohtaja Harri Tilli. Perusteluissa kerrotaan, että Sanna Krookin Teräsmiehen tytär on taitavasti koostettu kokonaisuus, jonka oivaltavat ja yllättävätkin rinnastukset rakentavat koskettavia tarinoita. Sarjassa yhteisöä tarkastellaan ihmisen arjen ja jokapäiväisyyden näkökulmasta. Teossarjalla on ilmeinen yhteiskunnallinen ulottuvuus, mutta omakohtaisuus on sen voima. Teräsmiehen tyttären konstailemattoman suora, mutta silti runnollinen, kokonaisuus on yksinkertaisesti vaikuttava.

Sanna Krook (s. 1976, asuu Oulussa) on valokuvaaja, jota kiehtovat erityisesti ihmiset ja lähellä oleva arki – se, ettei tapahdu oikein mitään ja samalla tapahtuu koko ainutkertainen elämä. Tavallisuus muuttuu absurdiksi, kun sitä tarkastelee lähempää. Ilmaisullisesti Krookia kiinnostaa yksinkertainen ja pelkistetty kuva, toisto ja sen variaatiot. Näyttelyssä nähtävän Teräsmiehen tytär -valokuvasarjan alkusysäyksenä ovat Krookin omat lapsuusmuistot ja teoksillaan hän käsittelee sitä, miten suhde kotipaikkaan rakentuu ja miten ihminen ympäristöään muokkaa.

WihuriEfekti-palkinto on myönnetty vuodesta 2014 lähtien Lumipalloefekti -näyttelyyn osallistuvalle taiteilijalle tai taiteilijoille. Ensimmäisen palkinnon sai taiteilija Kaija Kiuru. Vuonna 2016 palkinto jaettiin kuvanveistäjä Mia Hamarin ja taidemaalari Jaakko Heikkisen kesken.

Teräsmiehen tytär (2018)

Lumipalloefekti on pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevä näyttely, jonka taiteilijat valitaan avoimen haun kautta. Valinnoista vastaa kutsuttu kuraattori. Aluenäyttelyä ovat järjestäneet vuorollaan vuodesta 2012 lähtien Oulun, Rovaniemen, Kemin ja Aineen taidemuseot. Vuoden 2021 näyttelyn on kuratoinut Pauliina Leikas, joka on toiminut mm. kainuulaisen Mustarindan toiminnanjohtajana. Näyttelyn taiteilijat ovat Markku Akseli Heikkilä (s. 1959, Rovaniemi), Riikka Keränen (s. 1984, Ristijärvi), Sanna Krook (s. 1976, Oulu), Kirsti Muinonen (s. 1943, Oulu), Johanna Pöykkö (s. 1977, Oulu), Eija Ranta (s. 1980, Hailuoto) sekä taiteilijapari Raisa Raekallio (s.1978, Kittilä) ja Misha del Val (s. 1979, Kittilä).

Lumipalloefekti 2021 on nähtävissä Oulun taidemuseolla 27.11.2021–30.1.2022.

LUE LISÄÄ