12.02. — 13.03.

Jälkiä-näyttely Rovaniemen taidemuseossa

Jälkiä-näyttely on koottu Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta juhlistamaan Korundin 10-vuotistaivalta. Näyttelyyn on valittu teoksia Korundin avajaisnäyttelystä juhlavuoden kunniaksi. Lisäksi esillä on Wihurin rahaston uusimpia hankintoja.

Mitkä asiat jättävät jäljen? Jälki voi näyttäytyä konkreettisena tai se voi olla ihmismielen muistijälki. Näyttelyn teokset kuvaavat erilaisia jälkiä ihmisestä, tunteista ja luonnosta. Taideteoksen sanoma jättää jäljen ja se herättää katsojassa aikaisemmin koetun tunteen. Jälkiä-näyttely haluaa herätellä huomaamaan kaikki pienetkin jäljet, mitä jokapäiväisessä elämässä kohdataan.

Ihmisen katse jättää jäljen – tämä tulee hyvin esille Marja Pirilän teoksessa Minä olen. Valokuva-sarjassa Pirilä on kuvannut yhden koululuokan lapsia murrosiän kynnyksellä. Nuoret katsovat kameraan mietteliäinä ja omana itsenään. Kuvat kertovat nuoruuden kasvukivuista ja elämän vakavuudesta. Teos muistuttaa, kuinka tärkeää on olla oma itsensä elämän vaihtuvissa hetkissä. Joskus jälki on maalia pöydällä tai sadepisaroita asfaltilla. Liisa Karintauksen teos Soldier koostuu pienistä maalitäplistä, jotka piirtävät ilmaan utuisen hahmon. Anu Tuomisen Sadetakista tippuneet pisarat ovat kuin pysähtyneet hetkeen. Jukka Mäkelän Maisema ja Maija Närhisen Maisemakuva ovat kumpikin arjen tavaroista rakentuvia näkymiä. Ensinäkemältä väripintoina ja maisemana avautuvat teokset vievät katsojan omiin muistoihin, joita usein tavaroihin ympärillämme linkittyy. Jäljet näyttäytyvät myös valoina ja varjoina. Kirsi Kaulasen kaunis valoteos Kauneimmat uhanalaiset kasvimme heijastaa luonnonjälkiä tummaan seinään. Lotta Hännisen Cc-teoksen kuviot taas muuttuvat valon vaikutuksesta. Arttu Niemisen vaikuttava videoteos Awarness imaisee katsojan pohtimaan luonnon syvintä olemusta ja sen tärkeyttä maailmankaikkeudessa. Video vie myös ajatukset elämän äärettömyyteen ja jatkuvuuteen, katsomiskokemus on huikea.

Museon aukioloajat ja liput