09.06. — 09.08.

Wihuri on Tour -näyttely Arktikum-talon gallerioissa

Rovaniemen taidemuseon ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan yhteistyössä toteuttama kesänäyttely tuo Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman taidetta uuteen ympäristöön.

Rovaniemen taidemuseon Wihuri on Tour -hanke vie Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman teoksia uusiin tiloihin ja uusille yleisöille. Kiertue alkaa Rovaniemellä Arktikum-talon Valo- ja Katve-gallerioissa avautuvassa kesänäyttelyssä, jonka avajaisia vietetään torstaina 8. kesäkuuta klo 18–20.

Rovaniemen taidemuseon ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan yhteistyössä toteuttamaan näyttelyyn on vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina 9.6.–9.8.2023. Näyttelyssä on useimpina päivinä paikalla myös keskusteluopas, joka voi vastata kysymyksiin ja avata teosten taustoja tarkemmin.

Näyttelyn kuraattorina toimii Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja ja kuvataiteilija Leila Lipiäinen.

”On ollut hienoa päästä kokoamaan näyttely Rovaniemen taidemuseon Wihurin rahaston kokoelmasta. Kokoelmaa voisi kuvata sanalla herkullinen, siinä on jokaiselle jotakin. Ongelmia kuratonnissa tuottikin kokoelman runsaus, joten rajauksia täytyi tehdä”, Lipiäinen kuvailee.

Lipiäisen mukaan tavoitteena oli koota raikas, värikäs ja yllättävä näyttelykokonaisuus, jonka mielikuva on ennemmin pehmeä kuin kova jo materiaalivalinnoissa.

”Halusin tuoda yleisön eteen sellaisiakin teoksia, joita harvemmin on nähty Rovaniemen taidemuseossa.”

Näyttelyn teokset levittäytyvät Galleria Valon ohella gallerioiden Katve 1 ja 2 seinille. Kolmen huoneen kokonaisuudessa jokaisella huoneella on oma ilmeensä. Galleria Valossa on maalauksia ja puuveistoksia, Galleria Katve 1:ssä on taidegrafiikkaa ja pienessä mustassa Galleria Katve 2:ssa on mekaaninen installaatio.

Lisätietoja näyttelystä Lapin yliopiston sivuilla.

Kuva: Yksityiskohta Janne Kaitaleen teoksesta Vararengas. 1998. Akryyli ja öljy kovalevylle, 170 x 183 cm. Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma. Kuvaaja Arto Liiti