Kuva: STT Lehtikuva

uutinen

9.10.2019

Wihurin rahasto jakoi neljä palkintoa

Palkinnot ovat paitsi kunnianosoituksia niiden saajille myös huomionosoituksia heidän edustamilleen aloille.

Kuva: Emma Sarpaniemi

Kunniapalkinto – Jorma Uotinen

30 000 euroa

Jorma Uotinen on suomalainen tanssija, koreografi, laulaja ja mediapersoona. Uotisen tanssijan ura alkoi Kansallisoopperan tanssijana vuonna 1970. Vuonna 1979 ensiesityksensä saanut ensimmäinen sooloteos Jojo oli hänen taiteellinen läpimurtonsa.

Porista kotoisin oleva Uotinen on urallaan muun muassa tanssinut Pariisin Oopperassa, johtanut Suomen Kansallisbalettia sekä Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmää ja toiminut Kuopio tanssii ja soi! -festivaalin taiteellisena johtajana 18 vuoden ajan. TV:stä Uotinen tunnetaan muun muassa Tanssii tähtien kanssa -kisan teräväsanaisena ja tarkkana mutta lempeänä tuomarina.

Uotinen on järjestänyt esityksiä eduskuntatalon portailla ja Töölönlahdella sekä esiintynyt raitiovaunussa ja metrossa. Omien sanojensa mukaan hän ei ole “pelännyt tulla ihmistä lähelle”.

Uotinen on tehnyt suurtyön suomalaisen tanssitaiteen eteen ja vienyt suomalaista tanssiosaamista myös maailmalle.

Jorma Uotinen: “Tanssi on hetken taide”. Lue Uotisen palkintohaastattelu.

Kuva: Emma Sarpaniemi

Tunnustuspalkinto – Minna Pyykkö

20 000 euroa

Minna Pyykkö (s. 1967) on suomalainen luontotoimittaja ja kuvataiteilija. Pyykkö tunnetaan parhaiten Yleisradiolle käsikirjoittamistaan ja juontamistaan luontoaiheisista radio- ja tv-ohjelmista. Hän juontaa Ulos luontoon -ohjelmaa, tekee omaa Minna Pyykön maailma -radio-ohjelmaansa ja juontaa Yle Radio Suomen Luontoiltaa. Pyykkö on kirjoittanut kaksi tietokirjaa yhdessä Juha Laaksosen kanssa.

Pyykön luonto-ohjelmia kuunnellakseen ei tarvitse olla luonnon himoharrastaja. Kuka tahansa voi mennä sienimetsään tai katsoa hämähäkin seittiä ja havaita saman mitä tutkija kertoo Pyykön ohjelmassa. Suomen luonto on Pyykön intohimo. Hän haluaa näyttää suomalaisille, että mökkilaiturin alla oleva maailma on vähintään yhtä ihmeellinen kuin savannit ja koralliriutat.

Pyykkö palkitaan työstä suomalaisten luontosuhteen vahvistajana ja suomalaisen luonnon ihmeellisyyden näyttäjänä.

Minna Pyykkö: “Sillä mitä emme tunne ei ole meille paljoa merkitystä.” Lue Pyykön palkintohaastattelu.

Kuva: Sakari Piippo

Kädentaitopalkinto – Pauli Venäläinen

10 000 euroa

Pauli Venäläinen (s. 1950) on kuopiolainen taidevalaja. Venäläinen sai oppinsa Pekka Halosen ja Suomen kuvanveistäjäliiton valimossa. Oman valimonsa hän perusti ja rakensi vuonna 1978.

Venäläisen tunnetuimpia töitä ovat muun muassa kuvanveistäjä Pekka Jylhän UKK:n muistomerkki Helsingissä sekä Kari Juvan Tannerin patsas Helsingissä. Venäläinen on valanut veistoksia myös Norjaan, Ruotsiin sekä Venäjälle. Viimeisinä eläketöinään hän valoi haponkestävään teräkseen kuvanveistäjä Pekka Kauhasen talvisodan muistomerkin Valontuoja-teoksen Helsinkiin, sekä kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen Eppu Normaali -veistoksen Ylöjärvelle.

Taidevalaja tuntee materiaalien luonteen, kestävyyden ja toimivuuden ja tekee kuvanveistäjän näkemyksen toteen. Hän valmistaa valumuotit, sulattaa materiaalin uuneissa ja hitsaa palat yhteen. Ammatin harjoittaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä tekniikoiden haltuun ottaminen voi kestää jopa kymmenen vuotta. Yhden suuren teoksen toteuttaminen voi kestää vuosia.

Pauli Venäläinen on alallaan arvostettu ja tunnustettu ammattilainen, jonka hallitsemat tekniikat ovat mahdollistaneet sellaisten teosten toteuttamisen, joiden tekeminen ei ole ennen ollut Suomessa mahdollista. Venäläisen kanssa työskennelleet kuvanveistäjät ovat kehuneet valajan riskinottokykyä, jonka ansiosta hän uskaltaa ottaa vastuulleen työn, jota joku toinen pitäisi mahdottomana.

Venäläinen palkitaan suomalaisen kädentaidon ylläpitämisestä ja kehittämisestä.

Yhteisöpalkinnon otti vastaan Omaishoitajaliiton puheenjohtaja Sari Raassina. Kuva: STT Lehtikuva

Yhteisöpalkinto – Omaishoitajaliitto

100 000 euroa

Vuonna 1991 perustettu Omaishoitajaliitto on valtakunnallinen omaishoitajien etu- ja vaikuttamisjärjestö. Omaishoitajien liitto kokoaa yhteen paikallisyhdistykset, joihin kuuluu yli 12 500 jäsentä. Jäseninä on omaishoitajia, muita läheisiä sekä omaishoitajien asemasta kiinnostuneita kansalaisia ja ammattihenkilöitä sekä paikallisyhdistysten kannattajajäsenyhteisöjä.

Liiton tavoitteena on tehdä omaishoito merkittäväksi osaksi yhteiskuntapolitiikkaa, vahvistaa omaishoitoyhteisöä ja kehittää vapaaehtoispohjaista toimintaa omaishoitoyhteisössä.

Liitto pyrkii vahvistamaan ja selkeyttämään omaishoitajien juridista asemaa sosiaali- ja terveysalan lainsäädännössä antamalla lausuntoja ja kannanottoja omaishoitajien aseman parantamiseksi ja levittämällä tietoa omaishoidosta päätöksentekijöille. Se järjestää seminaareja, tapahtumia ja koulutuksia sekä tukee paikallisyhdistyksiä muun muassa vertaistoiminnan järjestämisessä.

Yhteisöpalkinto myönnetään pitkäjänteisestä työstä omaishoitajien yhteiskunnalliseen asemaan liittyvien epäkohtien osoittajana ja ratkaisuvaihtoehtojen kehittäjänä. Palkinto myönnetään myös lohdun, tuen ja turvan tarjoamisesta sekä omaishoidon rakkaudellisten ja kauniiden puolien sanoittamisesta.

READ MORE