juttu

lokakuu 9, 2018

Wihurin rahaston tunnustuspalkinto toimittaja Laura Saarikoskelle

Amerikka otti luulot pois parikymppiseltä Laura Saarikoskelta.

Amerikka tuoksuu pistävältä kokolattiamattojen pesuaineelta. Toimittaja Laura Saarikoski tunnistaa tuoksun välittömästi joka kerta astuessaan ulos lentokoneesta Yhdysvalloissa.

”Sen sijaan, että laitettaisiin lentokentälle käytännölliset puu- tai linoleum-lattiat, pistetäänkin matto, jota pestään pistävällä aineella, joka hävittää kaikki muut tuoksut”, hän sanoo.

Saarikoski näkee siinä optimismia.

”Kaikki voidaan pestä pois ja aloittaa alusta.”

Saarikoski on saanut haistaa pistävän pesuaineen tuoksun jo kaksi kertaa viimeisen viikon aikana – Helsingin Sanomien Washingtonin kirjeenvaihtajan työ on vienyt hänet juttukeikoille ympäri maata Pohjois-Carolinan tulvista New Yorkissa järjestettyyn YK:n yleiskokoukseen.

Saarikoski asuu Yhdysvalloissa jo toista kertaa. Kun hän 22-vuotiaana toimittajaopiskelijana muutti asumaan maahan ensimmäisen kerran vuonna 1997, hän kuvitteli tietävänsä, mistä maassa oli kyse.

”Kouluttamattomuudesta, hampurilaisista ja biitsistä”, Saarikoski muistelee nyt kotonaan Washingtonissa.

Amerikka otti pian luulot pois washingtonilaisen ruokakaupan pakastealtaalla. Saarikoski puhui silloisen poikaystävänsä kanssa suomea, kun amerikkalainen mies tuli kysymään, mitä kieltä pariskunta puhuu.

Olemme Suomesta pilkku Pohjois-Euroopasta, Saarikoski vastasi olettaen, ettei mies tiedä missä Suomi sijaitsee kartalla.

”Mies sanoi, että ai Suomesta, tosi kiinnostavaa! Että hän on tehnyt väitöskirjansa Mannerheimin Aasian matkasta”, Saarikoski nauraa.

Stereotypia, tai Saarikosken sanoin ensimmäisen asteen käsitys, ei pitänytkään paikkaansa. Samalla paljastui, missä Amerikan monista todellisuuksista oltiin – Washingtonissa ihmiset olivat sivistyneitä ja koulutettuja.

”He tietävät Nokiasta, Pisasta ja talvisodasta.”

Yhdeksän Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen Saarikoskesta tuntuu siltä, että hän tuntee maan. Hän on käynyt kaikissa osavaltioissa Havaijia lukuun ottamatta. Silti työ pääsee yllättämään välillä.

Keväällä Saarikoski oli juttukeikalla Los Angelesissa seksirobottitehtaalla. Hän kuvitteli menneensä tekemän absurdia juttua roboteista ja miesten himosta. Toisin kävi. Los Angelesissa Saarikoski tapasi eronneen miehen, jolla oli viisi robottia. Mies hilasi painavia robotteja vinssillä sänkynsä päällä ylös alas.

”Mielikuvitukseni ei olisi koskaan riittänyt tähän hahmoon, joka oli paljon monimutkaisempi ja mielenkiintoisempi kuin mitä alun perin kuvittelin. Siitä tulikin surullinen tarina miesten yksinäisyydestä eikä absurdi tarina ollenkaan”, Saarikoski sanoo.

”Olin myös oikeassa nuorena, että ehkä muiden tarinat ovat kiinnostavampia kuin omani – että fakta hakkaa fiktion.”

KUKA?

Laura Saarikoski (s. 1974) on suomalainen toimittaja ja vuoden 2018 Jenny ja Antti Wihurin rahaston tunnustuspalkinnon saaja. Palkinnon arvo on 20 000 euroa.

Saarikoski on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta. Vuosina 1997-2001 hän työskenteli Helsingin Sanomien avustajana Washingtonissa. Saarikoski on ollut Helsingin Sanomien Washingtonin kirjeenvaihtaja vuodesta 2014. Hän on työskennellyt lehdessä myös kaupunkitoimittajana, politiikan toimittajana sekä esimiehenä Sunnuntai- ja Feature-toimituksissa. Saarikoski on palkittu Bonnierin Suurella Journalistipalkinnolla vuonna 2017.

LUE LISÄÄ AIHEESTA