07.10. — 02.04.

Kompassissa pohjoinen – Wihurin rahaston kokoelmanäyttely Kiasmassa

Nykytaiteen museo Kiasmassa nähtävä näyttely esittelee Jenny ja Antti Wihurin rahaston merkittävää nykytaidekokoelmaa, painottuen Pohjois-Suomesta kotoisin olevien tai siellä työskentelevien taiteilijoiden teoksiin.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma on yksi Suomen merkittävimmistä nykytaiteen kokoelmista. Se lahjoitettiin Rovaniemen kaupungille vuonna 1983, ja sen koti on Rovaniemen taidemuseossa. Yli 3400 teosta sisältävä kokoelma antaa varsin laajan kuvan suomalaisesta nykytaiteesta 1960-luvulta tähän päivään saakka. Kompassissa pohjoinen -näyttely esittelee Kiasman kuraattorien valitsemia teoksia Wihurin rahaston kokoelmasta.

Näyttely kääntää katseen pohjoiseen. Mukana on monia Pohjois-Suomessa asuvia tai sieltä kotoisin olevia taiteilijoita sekä paikalliseen ympäristöön ja yhteisöihin liittyviä aiheita. Teoksissa korostuu Ihmisen suhde luontoon ja maisemaan. Luonto on elämän ja voiman lähde mutta myös hallinnan ja hyväksikäytön kohde, johon ihminen on jättänyt jälkensä.

Näyttelyssä on teoksia 48 taiteilijalta. Kiasman jälkeen näyttely nähdään Rovaniemen taidemuseossa.

Kiasma toteuttaa näyttelyn yhteistyössä Rovaniemen taidemuseon ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kanssa.

Kokoelmanäyttely jatkaa Kansallisgallerian ja Wihurin rahaston vuonna 2017 alkanutta yhteistyötä. Sen näkyvin muoto ovat olleet Kansallisgallerian museoissa Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa vuosittain järjestetyt Wihuri-päivät, joiden aikana rahasto on tarjonnut ilmaisen sisäänpääsyn kaikkiin kolmeen museoon. Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 80 vuotta Jenny ja Antti Wihurin rahaston perustamisesta.

Kiasmasta näyttely siirtyy vuonna 2023 Rovaniemen taidemuseo Korundiin.

 

Kuvan teos: Eemil Karila, Before Nights Falls Again, 2020
Kuva: Arto Liiti