27.04. — 24.03.

Kompassissa pohjoinen – Wihurin rahaston kokoelmanäyttely Rovaniemen taidemuseossa

Kiasmassa aiemmin nähty Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmanäyttely luo sekä sisällöllisen että konkreettisen yhteyden pohjoisen ja etelän välille.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmaa esittelevä näyttely Kompassissa pohjoinen vei tuulahduksen pohjoista Nykytaiteen museo Kiasmaan syksyllä 2022. Kiasmassa 6.10.2022–2.4.2023 nähty näyttelykokonaisuus palaa nyt takaisin pohjoiseen ja Rovaniemen taidemuseoon, jossa se on esillä 11.5.–12.11.2023.

Kompassissa pohjoinen esittelee Kiasman kuraattorien valitsemia teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta. Näyttely luo näin sekä sisällöllisen että konkreettisen yhteyden pohjoisen ja etelän välille. Näyttelyn ovat kuratoineet Saara Hacklin, Kati Kivinen ja Satu Oksanen.

Johonkin paikkaan tai yhteisöön kuulumisen kokemus ja sen vaikutus ihmisen identiteettiin on yksi näyttelyssä toistuvista aiheista. Teoksissa pohditaan ihmisen suhdetta ympäröivään luontoon: sitä, miten ihminen niin usein pyrkii muokkaamaan ympäristöään ja toisaalta sitä, miten erilaiset paikat määrittävät ihmisiä.

Arktinen pohjoinen on tänä päivänä erityinen ja globaaliakin mielenkiintoa herättävä alue, niin poliittisista, taloudellisista, kulttuurisista kuin ekologisista syistä. Näyttelyssä käsitellyt teemat – maisema, pohjoinen luonto sekä erilaiset maantieteelliset ja kulttuuriset risteykset – muistuttavat siitä, miten navigoimme jatkuvan muutoksen keskellä.

Rovaniemen taidemuseo toteuttaa näyttelyn yhdessä Kiasman ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kanssa.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma on yksi Suomen merkittävimmistä nykytaiteen kokoelmista. Se lahjoitettiin Rovaniemen kaupungille vuonna 1983, ja sen koti on Rovaniemen taidemuseossa. Yli 3500 teosta sisältävä kokoelma antaa varsin laajan kuvan suomalaisesta nykytaiteesta 1940-luvulta tähän päivään saakka.

Kokoelmanäyttely jatkaa Kansallisgallerian ja Wihurin rahaston vuonna 2017 alkanutta yhteistyötä. Sen näkyvin muoto on ollut Kansallisgallerian museoissa Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa vuosittain järjestetty Wihuri-päivä, jolloin rahasto on tarjonnut maksuttoman sisäänpääsyn kaikkiin kolmeen museoon. Vuonna 2022 tuli kuluneeksi 80 vuotta Jenny ja Antti Wihurin rahaston perustamisesta.

Näyttely avataan porrastetusti ja varsinaisia avajaisia juhlitaan vasta koko näyttelyn valmistuttua torstaina 11.5. klo 17. Avajaiset ovat kaikille avoin ja maksuton tapahtuma.

Kuvassa: Arttu Nieminen, Awareness, 2019. Kuvakaappaus