Korundin avajaisnäyttely vuonna 2011 esitteli teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta. Kuva: Arto Liiti

uutinen

25.5.2021

Kulttuuritalo Korundi viettää 10-vuotisjuhlaa

Rovaniemen keskustassa sijaitseva kulttuurikeskus tuo yhteen kuvataiteen ja musiikin. Wihurin rahasto onnittelee Korundin toimijoita lahjoituksin.

Kulttuuritalo Korundi avasi ovensa ensimmäisen kerran 25.5.2011 Rovaniemen taidemuseon laajennuksen valmistuttua. Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma sai laajennuksen myötä lisää tilaa näyttelytilan kaksinkertaistuessa, eikä kokoelma ollut enää vanhan postiautovarikon ainoa vetonaula – seurakseen se sai Lapin kamariorkesterin harjoitustilat, konserttisalin ja ravintolan. Rovaniemen keskustan kupeeseen oli syntynyt Euroopan laajuisestikin ainutlaatuinen musiikin ja kuvataiteen kohtaamispaikka, joka oli enemmän kuin osiensa summa.

Korundissa juhlitaan paikan päällä ja etänä

Korundin 10-vuotisjuhlaa vietetään tiistaina 25.5. Juhlapäivänä taidemuseon näyttelyihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi ja Korundi Shopissa on vaihtuvia tarjouksia koko viikon ajan. Korundi Kitchen & Café hellii kävijöitä uusilla herkullisilla leivoksilla, jotka ovat saaneet innoituksensa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman uusimmista teoksista. Erilaisia tempauksia, arvontoja ja tietoiskuja on luvassa myös Korundin sosiaalisen median alustoilla koko viikon ajan.

Korundin 10-vuotisjuhlanäyttely Jälkiä esittelee Wihurin rahaston kokoelman kestosuosikkeja ja uusimpia hankintoja museon kahdessa kerroksessa. Näyttelyyn on ujutettu samoja teoksia kuin avajaisnäyttelyssä 10 vuotta sitten. Lisäksi esillä on huipputekijöiden nykykeramiikkaa ja rovaniemeläisen Esa Meltauksen voimaannuttavia akvarelleja.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston uusi kokoelmajulkaisu saapuu Korundi Shopiin juhlapäivänä. 50 ensimmäistä taidemuseon kävijää saa painotuoreen kokoelmajulkaisun maksutta. Julkaisu kokoaa viimeisen viiden vuoden teoshankinnat yksiin kansiin.

Korundin tilat ovat yhdistelmä vanhaa postiautovarikkoa ja uutta Juhani Pallasmaan arkkitehtitoimiston suunnitelemaa laajennusosaa. Kuva: Adam Eronen Piper

Rovaniemen taidemuseolla ja Wihurin rahastolla pitkä yhteinen historia

Vaikka Jenny ja Antti Wihurin rahaston arki pyörii vakaasti Helsingissä Wihurin Salus-talossa, on sen tuen kantama kautta historian ulottunut läpi Suomen. Oma erityinen paikkansa säätiön sydämessä on Pohjoisella Suomella ja siellä etenkin Rovaniemellä.

Vuonna 1957 Jenny ja Antti Wihurin rahasto päätti kuvataiteen osalta ryhtyä apurahojen myöntämisen sijasta tekemään taideostoja. Pyrkimyksenä oli saada aikaan laadullisesti korkeatasoinen kokoelma, joka antaisi havainnollisen kuvan aikamme taiteesta. Kokoelman kasvettua heräsi 1980-luvun alussa ajatus sen asettamisesta pysyvästi jonkin instituution haltuun pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Rovaniemen kaupunki oli ehdolla kokoelman vastaanottajaksi muualla jo toiminnassa olevien taidemuseoiden kanssa. Mikäli kokoelma lahjoitettaisiin pohjoiseen, oli kaupunki sitoutunut rakentamaan tarvittavat museotilat ja vastaamaan museon toiminnasta. Noin 500 teosta käsittänyt kokoelmalahjoitus Rovaniemen kaupungille julkistettiin Antti Wihurin syntymän 100-vuotisjuhlapäivänä. Kolme vuotta myöhemmin vuonna 1986 Rovaniemen taidemuseo avautui 1930-luvun postiautovarikkoon, jotka arkkitehti, professori Juhani Pallasmaa oli suunnitellut sopivaksi museokäyttöön.

Wihurin rahasto lahjoituksilla uutta esitystekniikkaa ja soittimia

Korundin 10-vuotisjuhlan kunniaksi Jenny ja Antti Wihurin rahaston hallitus on päättänyt myöntää Rovaniemen taidemuseolle 30 000 euroa muun muassa esitystekniikan uusimiseen. Lapin kamariorkesteri saa niin ikään 30 000 euroa soittimien hankintaan ja korjaamiseen.

”Näillä lahjoituksilla haluamme osoittaa, että huomaamme, näemme ja arvostamme sitä työtä, jota teette kulttuurin eteen päivittäin. Lisäksi uskomme siihen, että Korundilla ja sen toimijoilla on yhä valoisampi tulevaisuus edessään”, totesi Jenny ja Antti Wihurin rahaston hallituksen puheenjohtaja Arto Hiltunen juhlapuheessaan viime viikolla.

Lue lisää Korundista täältä.

LUE LISÄÄ