Korundin tilat ovat yhdistelmä vanhaa postiautovarikkoa ja uutta Juhani Pallasmaan arkkitehtitoimiston suunnittelemaa laajennusosaa. Kuva: Adam Aronen Piper

uutinen

14.3.2024

Wihurin rahastolta mittava lahjoitus Korundin remontin arkkitehtisuunnitteluun

Lahjoituksen tarkoituksena on mahdollistaa tasokas ja talon historiaa kunnioittava arkkitehtuurisuunnittelu peruskorjauksen yhteydessä.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto on myöntänyt Rovaniemen kaupungille 150 000 euron lahjoituksen kulttuuritalo Korundin remonttiin. Lahjoituksen tarkoituksena on mahdollistaa tasokas ja talon historiaa kunnioittava arkkitehtuurisuunnittelu osana tilan peruskorjaushanketta.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio on vastaanottanut lahjoituksen.

“Olen erittäin otettu lahjoituksesta. Sen turvin remontin suunnittelussa voidaan käyttää Korundin alkuperäistä suunnittelijaa, mikä tukee arkkitehtonisen eheyden säilymistä. On tärkeää, että Rovaniemellä on ehjiä arkkitehtonisia kokonaisuuksia”, kaupunginjohtaja sanoo.

“Rovaniemen kaupunki ja Wihurin rahasto ovat jo pitkään tehneet erittäin hyvää yhteistyötä. Korundissa yhdistyvät uniikilla tavalla kaupungin historia ja moderni arkkitehtuuri, ja haluamme osoittaa tukemme tämän kokonaisuuden vaalimiseen“, sanoo puolestaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston asiamies Arto Mäenmaa.

Korundin rakennuksella on ainutlaatuinen historia

Rovaniemen kaupungin taidemuseo on toiminut nykyisissä tiloissaan kulttuuritalo Korundissa lähes 40 vuotta. Taidemuseo perustettiin vuonna 1986 entisen postiautovarikon tiloihin, jotka arkkitehti, professori Juhani Pallasmaa suunnitteli sopivaksi museokäyttöön.

Postiautovarikko on yksi harvoja toisessa maailmansodassa säilyneitä rakennuksista Rovaniemellä. Sodan jälkeen varikkoa laajennettiin ja rakennuksessa käytetyt tiilet kerättiin raunioista ympäri kaupunkia.

Vuosina 2009 ja 2010 tiloihin tehtiin mittavat muutostyöt, joissa taidemuseolle remontoitiin uutta näyttelytilaa, toimisto ja taidevarasto. Samalla tehtiin laajennus, jossa Lapin kamariorkesteri sai uudet tilat ja konserttisalin. Korundi avattiin vuonna 2011. Myös tällöin muutostöiden suunnittelusta vastasi Juhani Pallasmaan arkkitehtitoimisto, ja arkkitehtuurisuunnittelun rahoitti Wihurin rahasto.

Taidemuseon vanha osa ei ollut vuosien 2009–2010 saneerauksessa mukana. Nyt on vuorossa näiden tilojen peruskorjaus. Lisäksi uusitaan museon aulatilaa. Tämänkertaisen arkkitehtisuunnittelun toteuttaa Collan Arkkitehdit Oy yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Juhani Pallasmaa Ky:n kanssa.

Korundin tilat omistaa Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy ja Rovaniemen kaupunki on tiloissa vuokralla. Peruskorjauksen toteuttaa Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy.

Wihurin rahastolla ja Rovaniemen taidemuseolla on pitkä yhteinen historia. Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelma lahjoitettiin Rovaniemen taidemuseoon vuonna 1983. Säätiö kartuttaa kokoelmaa vuosittain, ja kokoelmassa on tällä hetkellä jo yli 3600 taideteosta.

 

Korundin avajaisnäyttely vuonna 2011 esitteli teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta. Kuva: Arto Liiti

LUE LISÄÄ