Hans-Peter Schûtt, Eläinoletettu nro 14 (2022)

uutinen

11.4.2024

Eläinoletettu nro 14 ja 71 muuta teoslahjoitusta Rovaniemen taidemuseolle

Jenny ja Antti Wihurin rahaston nimeä kantava nykytaidekokoelma karttui jälleen uusilla taideteoksilla maamme eturivin kuvataiteilijoilta. Osa teoksista nähdään heti Rovaniemen taidemuseon uudessa, inhimillisten kokemusten luonnetta pohtivassa näyttelyssä.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto on lahjoittanut yhteensä 72 uutta teosta ja teoskokonaisuutta Rovaniemen taidemuseolle, jonne Wihurin rahaston nykytaidekokoelma on lahjoitettu.

Lahjoitetut taideteokset ovat kaikki tuoreita, vuoden 2023 aikana tehtyjä hankintoja suomalaisilta ja Suomessa työskenteleviltä kuvataiteilijoilta. Ostohinnoiltaan ne ovat yhteensä noin 409 000 euroa.

”Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelma syntyi aikoinaan halusta rakentaa kuvaa siitä, mitä suomalainen nykytaide on kussakin ajassa ollut. On ilo nähdä, kuinka kokoelma täydentyy ja rikastuu vuosi vuodelta”, sanoo Wihurin rahaston asiamies Arto Mäenmaa.

Merkittävä osa tuoreista teoslahjoituksista pääsee yleisön nähtäville jo 12.4.2024 avautuvassa Maailman menoa -näyttelyssä. Rovaniemen taidemuseon näyttelyn teoksissa korostuu inhimillisten kokemusten ja tunteiden luonteen pohtiminen. Useat teoksista kommentoivat sitä, onko ihmiskeskeinen maailmankuvamme ainoa oikea.

”Lahjoitettujen teosten ympärille rakentunut näyttely on villi, värikäs ja ajatuksia herättävä. Teoslahjoitus otetaan Rovaniemellä aina riemulla vastaan niin museohenkilökunnan kuin museovieraidenkin puolesta. Tänä vuonna on jälleen syytä juhlaan, kun uusi näyttelymme avautuu”, toteaa Rovaniemen taidemuseon johtaja Riitta Kuusikko.

Kokoelmassa jo lähes 3 700 teosta

Vuonna 1983 Rovaniemen taidemuseolle lahjoitettu Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma on yksi Suomen merkittävimmistä nykytaidekokoelmista. Nykyään noin 3 700 teosta käsittävä kokoelma kattaa aikajänteen 1940-luvulta nykypäivään ja sisältää maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, valokuvia, installaatioita ja videoita. Teoksia on esillä vaihtuvina kokonaisuuksina, ja kuratoinnista vastaa Rovaniemen taidemuseo.

Emmi Kallio, Ahnas pikku rakkaus (2023)

Wihurin rahaston kuvataidelautakunta täydentää kokoelmaa vuosittain uudella taiteella. Taidekokoelmassa näkyy vahvasti kuvataidelautakunnan vaihtuvien asiantuntijajäsenten kädenjälki. Perinteisesti taidehistorioitsijasta ja kuvataiteilijasta muodostuva asiantuntijakaksikko vastaa varsin itsenäisesti siitä, millaista kuvataidetta kokoelmaan hankitaan rahaston hallituksen asettaman määrärahan puitteissa. Tällä hetkellä asiantuntijajäseninä toimivat kuvataiteilija Marja Kanervo ja filosofian tohtori Patrik Nyberg.

”Olemme iloisia siitä, että merkittävä osa uusista teoksista, etenkin nuoremman polven taiteilijoilta, pääsee gallerioista ja työhuoneilta tuoreeltaan laajemman yleisön nähtäväksi ja arvioitavaksi ”, Nyberg sanoo.

Kanervon ja Nybergin lisäksi kuvataidelautakuntaan kuuluvat säätiön hallituksen jäsen, dosentti Leena Svinhufvud, säätiön asiamies Arto Mäenmaa ja puheenjohtajana ekonomi Harri Tilli.

Taideostojen lisäksi kuvataidelautakunta tekee säätiön hallitukselle ehdotukset taiteilijavalinnoista residensseihin ja kehittää säätiölle uusia toimintamuotoja kuvataiteen alalla.

 

Markus Konttinen, Peili Peilissä (2022)

Lahjoituksessa teoksia 42 taiteilijalta

Uudessa lahjoituksessa on mukana teoksia seuraavilta taiteilijoilta:

Antas Axel, Cizmic Mirza, Huhta Aapo, Hytönen Petri, Ijäs Jan, Juuti Lasse, Jämsä Aarne, Kallio Emmi, Kallio Päivikki, Karo Marko, Kivi Jussi, Konttinen Markus, Korpela Teemu, Lempinen Päivi, Liesinen Peetu, Lilja Laura, Lounila Liisa, Lukkarinen Sami, Luukkala Emma, Merenmies Elina, Mäkilä Rauha, Nio Leena, Pelkonen Ari, Pennanen Anu, Puronen Riikka, Riekki Jyrki, Ruiz Dubrovin Leonor, Roos Nina, Saksi Kustaa, Sarpaniemi Emma, Schütt Hans-Peter, Setälä Timo, Silokunnas Jukka, Sinivaara Alina, Tuominen Tatu, van Ingen Juha, Vaskola Miikka, Viita Milja, Vuokola Marko, Wang Saana, Wuorila-Stenberg Henry ja Zhou Yujie.

LUE LISÄÄ