Professori Mäkinen on kansainvälisessä tutkijayhteisössä vahvassa nosteessa oleva nimi erityisesti imusuonitutkimuksen alalla.

uutinen

21.4.2023

Taija Mäkinen Wihurin tutkimuslaitoksen johtajaksi ja Helsingin yliopiston translationaalisen lääketieteen professoriksi

Verisuonibiologian kansainvälisen huippuosaajan rekrytointi vahvistaa Suomen asemaa biolääketieteen kehittäjänä.

For text in English, please click here.

Professori Taija Mäkinen on valittu Wihurin tutkimuslaitoksen (WTL) johtajaksi ja translationaalisen lääketieteen professoriksi Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan. Kyseessä on Jenny ja Antti Wihurin rahaston ja Helsingin yliopiston perustama yhteistoimi, jossa translationaalisen lääketieteen professuuri on osa-aikainen (35 %).

Mäkinen on urallaan tehnyt merkittäviä löydöksiä vaskulaaribiologiassa, joka keskittyy imu- ja verisuonitutkimukseen. Hän on kansainvälisessä tutkijayhteisössä vahvassa nosteessa oleva nimi erityisesti imusuonitutkimuksen alalla, jolla on kasvava rooli sydän-ja verisuonisairauksien, rappeuttavien sairauksien, syövän ja lihavuuden tutkimuksessa sekä hoidossa. Mäkinen toimii tällä hetkellä imusuonibiologian professorina Uppsalan yliopistossa Ruotsissa.

”Olen innoissani mahdollisuudesta päästä kehittämään kansainvälisesti kilpailukykyistä ja nuoria kykyjä houkuttelevaa vaskulaaritutkimuksen yhteisöä. Haluan osaltani vahvistaa edelleen Wihurin tutkimuslaitosta ja lääketieteellistä tiedekuntaa”, Taija Mäkinen toteaa.

Mäkinen aloittaa uudessa roolissaan Wihurin tutkimuslaitoksen nykyisen johtajan, akateemikko Kari Alitalon seuraajana. Wihurin tutkimuslaitos on Jenny ja Antti Wihurin rahaston perustama ja ylläpitämä tutkimuslaitos, joka on keskittynyt sydän- ja verisuonitutkimukseen sekä kantasolututkimukseen. Kansainvälisesti merkittäviä tuloksia saavuttanut tutkimuslaitos toimii Biomedicum Helsinki -tutkimuskeskuksessa Meilahdessa.

”Professori Mäkisen tutkimuksen painopisteet ovat jatkumoa Wihurin tutkimuslaitoksen nykyisille vahvuuksille, ja hänen nimityksensä vahvistaa entisestään Suomen asemaa biolääketieteen eturivin osaajana”, sanoo Jenny ja Antti Wihurin rahaston asiamies Arto Mäenmaa.

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ja Wihurin tutkimuslaitoksen pitkäaikainen yhteistyö mahdollisti Jenny ja Antti Wihurin rahaston sekä Helsingin yliopiston yhteisen haun. Meilahden kampus on Euroopan huippulääketieteen keskus, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet yhteistyöhön kliinisen ja translationaalisen tutkimuksen parissa.

”Pitkä yhteistyömme Wihurin tutkimuslaitoksen kanssa on sujunut hyvin ja se, että tiedekunnan professuuri on liitetty Wihurin johtajan tehtävään, on hieno avaus. Usein puhutaan aivoviennistä, mutta nyt saamme kotoutettua yhteisöömme ja lääketieteelliseen tiedekuntaan huippututkijan, jolla on pitkä ura ulkomailla”, Helsingin yliopiston dekaani Anne Remes iloitsee.

Mäkinen aloittaa johtajan tehtävässään vuoden 2024 aikana.

Wihurin tutkimuslaitoksen johtajan valinnasta päätti Jenny ja Antti Wihurin rahaston hallitus WTL:n tieteellisen neuvottelukunnan esityksestä. Professorin nimityspäätöksen teki Helsingin yliopiston rehtori.

Lisätietoja:

Asiamies Arto Mäenmaa, Jenny ja Antti Wihurin rahasto
+358 50 2536, arto.maenmaa@wihurinrahasto.fi

Dekaani Anne Remes, Helsingin yliopisto
+358 (09) 294125099, anne.remes@helsinki.fi

Professori Taija Mäkinen
+46 70-4250 360, taija.makinen@igp.uu.se

LUE LISÄÄ