uutinen

9.10.2018

Vuoden 2018 kunnia- ja tunnustuspalkinnot jaettu

Palkinnot ovat paitsi kunnianosoituksia niiden saajille heidän yksilöllisistä ansioistaan, mutta myös huomionosoituksia heidän edustamilleen aloille.

Kunniapalkinto – arkkitehti Rainer Mahlamäki

Rainer Mahlamäki (s. 1956) on suomalainen arkkitehti, Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan dekaani ja nykyarkkitehtuurin professori.

Mahlamäen keskeisiä töitä ovat Puolan juutalaisten museo Varsovassa, Suomen metsämuseo ja metsätietokeskus LUSTO Punkaharjulla, Kaustisen kansantaiteen keskus ja Suomen luontokeskus Haltia Espoossa sekä Merikeskus Vellamo Kotkassa. Mainittakoon, että lokakuussa 2014 avattu puolanjuutalaisten historian museo voitti ensimmäisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon. Mahlamäki on ollut Lahdelma & Mahlamäki –arkkitehtitoimiston partneri yli 20 vuoden ajan.

Mahlamäki on kumppaneineen voittanut 35 ensipalkintoa ja noin 60 muuta palkintoa arkkitehtuurikilpailuissa Suomessa ja ulkomailla. Mahlamäki on myös itse toiminut lukemattomien arkkitehtuurikilpailujen tuomaristossa. Näistä mainittakoon Guggenheim Helsinki -museon arkkitehtuurikilpailu.

Mahlamäki on aktiivisella julkaisutoiminnallaan ja puheenvuoroillaan vaikuttanut merkittävästi tämän päivän arkkitehtuurin ja ylipäänsä rakennetun ympäristön kehittämiseen. Hänet tunnetaan kriittisenä mutta rakentavana persoonana, joka keskeisellä tavalla on vaikuttamassa suomalaisen arkkitehtuurin laatuun ja kansainväliseen näkyvyyteen.

Lue Rainer Mahlamäen palkintohaastattelu täältä.

Tunnustuspalkinto – Laura Saarikoski

Laura Saarikoski (s. 1974) on suomalainen toimittaja. Yli 20- vuotisen uransa aikana hän on työskennellyt nopeatempoisen uutistoimituksen ja pitkän hitaan journalismin parissa. Saarikoski on toiminut Helsingin Sanomien Washingtonin kirjeenvaihtajana vuodesta 2014. Kirjeenvaihtajana hän on selittänyt suomalaisille amerikkalaisuuden monia puolia ja etsinyt syitä presidentti Donald Trumpin suosiolle.

Laura Saarikoski on yli 20-vuotisen toimittajan uransa aikana työskennellyt Helsingin Sanomissa monissa eri tehtävissä: kaupunkitoimittajana, politiikan toimittajana sekä esimiehenä sunnuntai- ja feature-toimituksissa. Saarikoski oli vuoden stipendiaattina Oxfordin yliopiston Reuters-instituutissa Britanniassa vuosine 2011–2012. Ensimmäisen jakson Yhdysvalloissa Saarikoski vietti jo vuosina 1997–2001, kun hän työskenteli Helsingin Sanomien vakituisena avustajana Washingtonissa. Saarikoski on palkittu vuonna 2017 Suurella Journalistipalkinnolla.

Lue Laura Saarikosken palkintohaastattelu täältä.

Tunnustuspalkinto – Pikku Papun Orkesteri

Pikku Papun Orksteri on koottu pääosin Sibelius-Akatemian opiskelijoista. Kuva: Jaakko Kahilaniemi

Pikku Papun orkesteri on yksi tämän hetken suosituimmista suomalaisista lastenmusiikin orkestereista. Orkesteri on perustettu vuoden 2012 Sibelius-Akatemian lastenmusiikin kurssin silloisista opiskelijoista. Orkesterissa esiintyvät Heli Kajo, Antti Kokkola, Sanna Kaisa Sundström, Sampo Sundström, Reetta Kuisma ja Maiju Kopra.

Pikku Papu Orkesterin kekseliäissä ja opettavaisissa lauluissa seikkailee neuvokas kilpikonna Pikku Papu kavereineen. Orkesterin lauluissa käsitellään kepeällä ja humoristisella otteella muun muassa ystävyyttä, iloa, kiukkua, ruuanlaittoa, luontoa ja toisten kanssa toimeen tulemista; siis koko elämän kirjoa.

Yhtyeen konserteissa vallitsee riemukas laulun, tanssin ja yhdessä musisoinnin tunnelma. Orkesteri saa uskomattomalla tavalla mukaansa pienimmätkin lapset – ja valtaosan aikuisistakin. Ammattimaiset, monipuolisesti musiikin eri lajeja esittelevät sävellykset ja yhtyeen mittava soitinvalikoima perehdyttävät lapset musiikin tekemisen ja esittämisen kiehtovaan maailmaan. Esiintymiset antavat varmasti monelle lapselle kimmokkeen elinikäiseen harrastukseen. Interaktiiviset levytykset runo- ja nuottikirjoineen ovat tuoneet paljon iloa monien lapsiperheiden arkeen.

Lue Pikku Papun Orkesterin jäsenten palkintohaastattelu täältä.

READ MORE